رسانه قطبنما: در آستانه تعطیلات نوروز ۱۴۰۲، که بسیاری از اقامتگاههای گردشگری خود را برای میزبانی از مسافران نوروزی آماده میکردند، برخی از اماکن گردشگری بهدلیل آنچه «عدم رعایت حجاب» نامیده شده، پلمب شدند؛ اماکن گردشگری همچون هتل سرای عامریها در کاشان، اکوکمپ متینآباد در نطنز اصفهان، نخلستان چاه عروس ابوزیدآباد کاشان، کاروانسرای دیر گچین در قم و پارک طبیعتگردی در یزد. البته که برخی از آنها مانند اکوکمپ متین آباد و هتل سرای عامریها رفع پلمب شدند، اما این نگرانی برای فعالان گردشگری وجود دارند که در نوروز نیز دچار چنین چالشی شوند.
این اتفاقات با واکنشهای بسیاری از سوی مردم، رسانهها و در نهایت، مسئولان روبهرو شد.
واکنش وزارت گردشگری به پلمب مراکز اقامتی
عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چند روز پس از این اتفاقات، مخالفت خود را با پلمب شدن مراکز اقامتی اعلام کرد و گفت: «وزارت میراث مسئولیت نظارت بر اماکن اقامتی را بر عهده دارد. بیش از ۱۸ هزار مرکز اقامتی و تأسیسات گردشگری، بیش از ۵۲۰ هزار تخت اقامتی و ۱۸۶ هزار و ۵۰۰ اتاق در حوزه اقامتی در کشور داریم؛ همه اینها مدیریت و نظارت میشوند تا از هر جهت خدمات درستی ارائه شود، یکی از این مسائل سلامت اجتماعی و فرهنگی است.»
بهگزارش ایلنا، ضرغامی یادآور شد: «به هر حال گردشگری در کشور ما امری خانوادهمحور است، مردم با فرهنگ ما بسیار حساس هستند به اینکه محیطی که برای گردشگری آنها در نظر گرفته میشود، حداقل سلامت و بهداشت فرهنگی و اجتماعی را داشته باشد. مردم نیز بهطور جدی این مسائل را رعایت میکنند؛ ما نیز موظف هستیم این فضا را برای آنها حفظ کنیم، اگر موارد خاصی از این ناهنجاریها مشاهده شود، طبق قانون وظیفه داریم برخوردهای لازم را انجام دهیم؛ کما اینکه بهطور مستمر داریم این کار را میکنیم. نهادهای نظارتی دیگر هم مسئولیتهایی دارند که ما با آنها هماهنگی داریم و در بسیاری از حوزهها، استانها و شهرستانها با هماهنگی نهادهای نظارتی وظیفه خود را انجام میدهیم.»
همچنین وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عنوان کرد: «موردهای بسیار محدودی که پیش میآید، به نظر من میتواند اتفاق نیفتد، بهخصوص درباره پلمپ کردن؛ ما موافق پلمپ کردن نیستیم؛ چرا که عده زیادی از مردم، مراکز اقامتی را رزرو و برای سفر برنامهریزی کردهاند و وقتی بهدلیل یک تخلف خاص این مراکز پلمب میشود، در واقع حقوق عمومی تضعیف شده است. بهخصوص درباره گردشگران خارجی که برنامهریزی میکنند و اگر این اتفاق رخ دهد، مشکلات دیگری در کشور پیدا میکنند.»
وی افزود: «ما نباید کشور را برای گردشگر خارجی ناامن نشان دهیم و باید با بهانههای ایرانهراسی مقابله کنیم؛ یکی از آنها هم میتواند گردشگر خارجی باشد، تصور کنید جایی را رزرو کرده و وارد شده و به هر دلیل آنجا پلمب شده و رزروش از بین رفته است.»
ضرغامی در انتها ابراز امیدواری کرد که در آینده پلمپ کردن، بهعنوان یک راه حل عادی برای حل برخی از مشکلات، به هیچ وجه رخ ندهد.
از سوی دیگر، علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری کشور نیز در نشست خبری ستاد هماهنگی خدمات سفر درباره پلمپ مراکز گردشگری گفت: «موضع وزارتخانه و پیگیریهای انجامشده، ارزش نهادن به هنجارهای اجتماعی امر بدیهی است. وزارت میراث هم در این حوزه پیشگام است و فعالان گردشگری هم همین نگاه را دارند. قطعا برای صیانت از موضوعات اجتماعی قوانینی وجود دارد که فعالان گردشگری پیشگام آن هستند. یکی از موضوعات مهم این حوزه ارزشهای اجتماعی است که ما با توجه به همین ارزشها با متخلفان برخورد میکنیم و به آنها تذکر میدهیم. اما با برخی اشتباهات نباید وجهه گردشگری تحت تاثیر قرار بگیرد.»
وی با اشاره به پلمپ چند واحد گردشگری در روزهای اخیر گفت: «چند مورد پیش آمده در حال پیگیری است. مسئولان در سطح استان درصدد تضمین حقوق مسافران و فعالان گردشگری هستند. صاحبان مراکز اقامتی اولین تکلیفشان نسبت به همکاران خودشان است و اتفاقاتی که رخ داده در خصوص مسافران و مهمانان این مراکز بوده. بهصورت کلی، جوانب مختلف موضوع در حال بررسی است. ما تضمین سلامت اجتماعی و حفاظت از وجهه فعالان گردشگری را توام با هم در نظر داریم.»
اما در این میان، جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه هتلداران ایران نیز در گفتگو با هتل نیوز گفت که این پلمبها، مسافران را بهسمت مراکز اقامتی غیر مجاز سوق خواهد داد. او معتقد است که این قبیل برخوردها، فعالان گردشگری را بهشدت آزرده میکند و باعث فرار بسیاری از سرمایهگذاران خواهد شد. حمزهزاده در این خصوص خاطرنشان کرد: «اعتقاد دارم که به نوعی به دوران ریاستجمهوری احمدینژاد برگشتهایم و برخی از مسائل و موانع، مجددا گریبانگیر صنعت هتلداری و گردشگری کشور شده است.»
رئیس جامعه هتلداران در ادامه افزود: «ما انتظار داریم که این مسائل هرچه زودتر حل شود و دغدغههای فکری فعالان این صنعت کاهش یابد. فعالان صنعت هتلداری کشور، بیشتر از همه مسائل فرهنگی را رعایت میکنند؛ اما وقتی در سایر اماکن عمومی ترددها به راحتی صورت میگیرد، نمیشود به زور و دعوا این مسائل را در هتلها اجرایی کنیم. در این شرایط چه بسا شاهد از دست رفتن مسافران هتلها و سوق مسافران به سمت مراکز غیر مجاز خواهیم بود؛ موضوعی که مشکلات فرهنگی بسیاری را بهدنبال خواهد داشت.»
حمزهزاده، در انتها از مسئولین و تصمیمگیران این موضوع خواست که تمامی جوانب را بسنجند و با یک هماهنگی ویژه، باعث رفع این قبیل مشکلات شوند.
بیانیه مدیران بوتیک هتلها و هتلهای سنتی
در همین حال، جمعی از بوتیکهتلداران و مدیران هتلهای سنتی ایران نیز با انتشار بیانیهای، اعتراض خود را به موضوع پلمب مراکز گردشگری بهدلیل عدم رعایت حجاب نشان دادهاند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «پلمب چند بوتیک هتل و واحد اقامتی در آستانه نوروز، آنهم پس از گذراندن حداقل چهار سال طاقتفرسا که به گردشگری ایران تحمیل شده و آسیبهایی که تماماً متوجه بخش خصوصی بوده و هست، گواه از عمق بیپناهی این صنعت در ایران است.»
در این بیانیه تاکید شده است: «امروز که حجاب زنان در تمام عرصههای اجتماعی، بازتعریفی جدید را تجربه میکند و شاید مصلحت کار به سختگیریهای پیشین نیست، چگونه صنعت مهماننوازی میتواند در واحدهای اقامتی تن به خلاف این وضعیت دهد؟ چگونه میتوان از مرام مهماننوازی ایرانی انتظار برخورد و تقابل با مهمان را داشت؟ مرامی برآمده از همان خانههای کهن که همیشه مأمن امن مهمان بوده است. چطور به رسم مهماننوازی میتواند پشت کند و از ایمان مهمان بپرسد؟! برای ما ایرانیانِ میزبان، مهمانْ، مهمانْ است.»
به گزارش «رسانه قطبنما»، در سالهای اخیر، صنعت گردشگری ایران بهدلایل مختلفی دچار آسیبهای بسیاری شده است؛ مسائلی که بسیاری از کسبوکارها و مشاغل گردشگری را با چالشهای جدی روبهرو کرد. حال سوال این است با وجود آنکه تعطیلات نوروزی همچون روزنه امیدی برای رونق دوباره این کسبوکارها است، چرا مسئولان با مسائلی چون پلمب کردن این کسبوکارها، بذر ناامیدی و انزوا را در دل این کسبوکارها میپاشند؟
جدیدترین اخبار و مقالات صنعت گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.