5 گام موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال 2021

5 گام موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال 2021

صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۰ با فرازونشیب‌های زیادی مواجه شد، در بحران کرونا دست‌وپا زد و برای نجات خود از هر ایده‌ی نویی استقبال کرد. در واقع صنعت گردشگری به‌خوبی با این حقیقت روبه‌رو شد که باید به شرایط عادی جدید برسد و برای رسیدن به آن، مهم‌ترین مانع خود یعنی معیارها و روش‌های قبلی را کنار بگذارد! معیارهایی که دیگر نه‌تنها باعث موفقیت و پیشرفت نمی‌شوند، بلکه تاثیر نامطلوبی در موقعیت جدید خواهند گذاشت.

غربال کردن درس‌های مهم برای پیشرفت، از دل یک سال غیرقابل پیش‌بینی!

حالا که در ابتدای سال ۲۰۲۱ هستیم، وقت آن فرا رسیده که صنعت گردشگری پس از آزمون و خطاهای بسیار زیاد، به سودآوری دوباره بیندیشد. اکثر فعالان این صنعت موافقند که فعال بودن در دنیای دیجیتال و هزینه کردن برای آن، نتایج خوبی به همراه دارد. این افراد معتقدند شرکت در کمپین‌های دیجیتال که مخاطبان را تشویق می‌کند تا نگرانی‌هایشان را کنار بگذارند و تصمیمات صریح بگیرند، برای بهبود وضعیت گردشگری اهمیت دارد و روند درآمدزایی و رسیدن به سودآوری را تسریع می‌کند.

اما چه معیارهایی برای قدم گذاشتن در مسیر جدید دیجیتالی وجود دارد؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی دقیق‌تر این معیارها بپردازیم و مسیر صنعت گردشگری برای رسیدن به موفقیت در سال ۲۰۲۱ را پله‌پله با هم طی کنیم.

 

۵ گام موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱

۵ گام‌ موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱

۱) از سال ۲۰۲۰ بیاموزید

اگر خوب به اتفاقاتی که در سال ۲۰۲۰ افتاد نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که تمامی بخش‌های صنعت گردشگری با تغییرات چشم‌گیری مواجه شده‌اند.

برای مثال ایرلاین‌ها و شرکت‌های هواپیمایی مجبور شدند در روش‌های بهداشتی و ایمنی خود بازنگری کنند و با کاهش ظرفیت کابین، الزام به ارائه نتیجه‌ی تست کرونا پیش از سوار شدن به هواپیما و موارد این چنینی، تحولی در صنعت خود ایجاد کردند؛ یا هتلدارانی که با نگاهی جدید بر روی رعایت بهداشت اتاق‌ها تمرکز کردند و معیارهای جدیدی را برای جلب رضایت مشتری و هماهنگ شدن با جریان به وجود آمده وضع کردند.

آنچه از تجربیات سال ۲۰۲۰ در رابطه با علاقه‌مندی‌های مسافران به سفر می‌توان فهمید، سفرهای داخلی به مقاصد نزدیک با استقبال بیشتری مواجه بوده است. همانطور که آمار و ارقام نشان می‌دهد، به نظر می‌رسد که مسافران در سال ۲۰۲۱ هم، سفرهای داخلی را به سفرهای بین‌المللی ترجیح می‌دهند.

اینگونه بررسی‌ها به تعیین هدف درست کمک بزرگی خواهد کرد. برای نمونه، ترکیب اطلاعات پروازهای سال ۲۰۱۹ میلادی با جستجوهای اخیری که برای رزرو هتل‌ها انجام می‌گیرد، مشخص می‌کند که مقاصد گردشگری در چه بخش‌هایی باید تبلیغات کنند و اولویت‌های آن‌ها باید چه چیزهایی باشد.

بیشتر بخوانید: بحران کرونا و ۷ درس مهم سال ۲۰۲۰ برای صنعت گردشگری

پس می‌توان اینطور نتیجه گرفت که فعالان صنعت گردشگری در مقاصد مختلف می‌توانند از مجموعه داده‌ها یا دیتاست‌ها به عنوان یک راهنمای دقیق استفاده کنند و بر اساس آن هدف‌های آینده خود را تعیین کنند. فروشندگان و بازاریابان نیز با توجه به همین اطلاعات، کسب‌وکار موردنظر را به سمت راه‌اندازی کمپین‌ها و تبلیغاتی هدایت کنند تا جامعه‌ی هدف به سویشان جذب شود.

۲) با دنیای دیجیتال ارتباط برقرار کنید

بیشتر مسافران تمایل دارند به مقاصد نزدیک، خلوت و کمتر دیده‌شده سفر کنند و برای رفتن به سفرهای بین‌المللی در سال ۲۰۲۱ هنوز مطمئن نیستند. البته اینطور که به نظر می‌رسد، تا چند سال آینده همچنان شاهد این تغییرات در سلیقه‌ی مردم خواهیم بود.

افزایش تقاضای مردم برای رفتن به مقاصد کمتردیده‌شده در سال جاری، خبر بسیار خوبی برای شهرهای کوچک خواهد بود. در برخی از این شهرها برای اولین بار پتانسیل جذب گردشگران دیده شده است و مسئولان برای معرفی و تبلیغات آن بودجه در نظر گرفته‌اند. اما وقتی علاقه‌ی اکثر مسافران به برخی مقاصد خاص دیده شود، رقابت در آن بخش هم به شدت بالا می‌گیرد و فشار بر روی آن مقاصد برای برتری نسبت به رقبا، بیشتر می‌شود.

اینجا است که نیاز به داشتن ابزارهای نوین و تبلیغات دیجیتالی برای مقاصد کوچک اهمیت پیدا می‌کند. این مقاصد تلاش می‌کنند تا هر چه بیشتر با دنیای دیجیتال آشنا شوند و تعداد مخاطبان خود را با این روش افزایش دهند.

 

۵ گام موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱

۳) قدرت برندسازی را دست کم نگیرند!

خبر خوش برای کسانی که با یک استراتژی قوی و طولانی‌مدت، برند تجاری خود را تقویت می‌کنند: شما نیمی از مسیر موفقیت را طی کرده‌اید!

اکنون که بازار گردشگری در شرایطی غیرمعمول است، متوجه شدیم که برخی مقاصد مورد توجه مردم، به نوعی مشغول رقابت با یکدیگرند. هر مقصد تلاش می‌کند تا روش‌های حفظ و جذب مخاطبان خود را زودتر از سایر مقاصد پیدا کند، از بازایابی دیجیتال کمک بگیرد، با ابزارهای تبلیغاتی جدید آشنا شود و برای جذب حداکثری مسافران در ازای کمترین هزینه‌ی تبلیغات، راه‌حلی کاربردی خلق کند. درواقع هر مقصد تلاش می‌کند تا برندی باشد و ردپایی از خود در صنعت گردشگری به جای بگذارد.

برای طرفین این رقابت که اغلب مقاصد کوچکی هستند، بهترین راه دستیابی به بیشترین سود، از میزان بودجه‌ای که در نظر دارند، بازاریابی مشارکتی یا تعاملی (Co-Op marketing) است. منظور از بازاریابی مشارکتی (Corporate marketing)، همکاری و تعامل دو یا چند کسب‌و‌کار متفاوت است که با یک هدف مشترک یعنی فروش محصول یا خدمتی واحد و در نهایت جذب مشتری بیشتر (در کسب‌وکار گردشگری منظور از مشتری همان مسافران است.) با هم توافق می‌کنند و از دانش، تخصص، زمان و.. یکدیگر بهره می‌برند.

در این روش بازاریابی، سازمان‌های مدیریت و بازاریابی مقاصد (DMOs - destination marketing organisations)، به خوبی با سهامداران محلی ارتباط برقرار می‌کنند و با تجمیع بودجه‌ها، تلفیق ایده‌ها و همکاری موثر، به هدف مشترک خود می‌رسند.

۴) مدل‌های تجاری پایدار بسازید

اکنون با وجود بحران کرونا، ایجاد مدل‌های تجاری پایدار و تعیین نحوه‌ی درآمدزایی، بیش از هر زمان دیگری برای مقاصد گردشگری مهم است.  این مورد نه‌‌تنها شامل بررسی روش‌های بازاریابی کارآمد‌تر، بلکه به معنای تلاش برای ایجاد روابط طولانی‌مدت با جوامع بومی و همچنین تامین نیازهای اساسی مسافران نیز است.

در بازار گردشگری، ساکنان محلی اغلب تنها منبع درآمد سازمان‌های مدیریت و بازاریابی مقصد (DMO) هستند. این بدان معناست که هیئت‌های گردشگری باید در مورد ارزشی که از این گروه به دست می‌آورند، نظرات خود را شفاف بیان کنند.

علاوه بر این، مشخص است که مسافران اکنون به دنبال تجربه‌هایی هستند که پایدارتر باشد. آن‌ها می‌خواهند بر مقصدهای کمتردیده‌شده تمرکز کنند، زمان بیشتر را در یک مقصد بگذرانند و سفرهایشان را طوری برنامه‌ریزی کنند که با شلوغی و ازدحام در مقصد مواجه نشوند.

این ترجیحات تغییریافته، برای بار دیگر اهمیت مقاصد کوچک‌تر در این دوران را یادآور می‌شود. مقاصدی که باید با گسترش شبکه‌های بازاریابی و انجام تبلیغات درست برای جذب مخاطبان، سهم خود را در بازار گردشگری به‌درستی ایفا کنند و به بخش‌هایی تبدیل شوند که سازمان‌هایی در مقیاس بزرگ‌تر، روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند.

۵) رمز موفقیت: مشارکت با گزینه‌های درست

اگر فعالان صنعت گردشگری در مقاصد محتلف به دنبال بهبود در این بخش هستند، باید به همکاری با نهادهایی مثل سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) فکر کنند. این همکاری‌ها سود زیادی برایشان به دنبال دارد. چراکه سازمان جهانی گردشگری، لیست شرکای خود را در اولویت‌های اصلی رسیدن به پایداری اقتصادی و تجاری قرار داده است. پس همکاری با این سازمان‌ها اهمیت بسیار زیادی برای صنعت گردشگری هر منطقه دارد.

در حال حاضر شاهدیم که بسیاری از سازمان‌های مدیریت و بازاریابی مقصد، برای تامین اعتبار خود از بودجه‌های عمومی تعیین‌شده، به عنوان منبع مالی اصلی استفاده می‌کنند. این ارتباط عمومی-خصوصی با سهامداران و شرکای کوچک در هر منطقه، به ثبات این بخش کمک می‌کند و باعث پایداری بازار در آینده خواهد شد.

البته آن بخش‌هایی که به عنوان شریک با سازمان‌های مدیریت مقصد همکاری می‌کنند، باید از ابزارهای دیجیتالی درست بهره برده باشند. آن‌ها باید این توانایی را داشته باشند که از اطلاعات به دست آمده، ارزیابی درست و دقیقی ارائه دهند.

سال ۲۰۲۰ < سال ۲۰۲۱

با شیوع کرونا و اتفاقاتی که در سال ۲۰۲۰ افتاد و جهان را به یک‌باره دچار بهت و سرگردانی کرد، همه‌ی مردم از آن به عنوان سالی عجیب و سخت یاد می‌کنند. اما آنچه که بیشتر از یادآوری روزهای گذشته اهمیت دارد، تمرکز بر آینده است. به نظر می‌رسد که سال ۲۰۲۱ حتی سخت‌تر از سال قبل باشد، چرا که تمامی بخش‌های آسیب‌دیده از بحران کرونا، باید برای تغییر شرایط و رسیدن به بهبودی، تلاشی مضاعف کنند.

صنعت گردشگری و سازمان‌های مدیریت مقصد در سال ۲۰۲۱، باید خود را با وضعیت عادی جدید مطابقت دهند. تغییرات پرسونای خود را به خوبی بشناسند. مسافرانی که تا سال گذشته سعی داشتند ارتباط خود را با دنیای واقعی بیشتر کنند و از دنیای دیجیتال فاصله بگیرند، اکنون بیش از هر زمان دیگری به اینترنت و زندگی دیجیتالی خود وابسته‌اند. حتی تمرکز بر روی همین یک ویژگی برجسته‌ی مخاطبان در این دوران، مسیر درست را به کسب‌وکارها نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید: بزرگ‌ترین چالش بر سر راه بهبود صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱

با جمع‌بندی این ۵ مورد، می‌توان اینطور نتیجه گرفت که هر مقصد گردشگری برای کسب موفقیت و رسیدن به یک وضعیت عادی و پایدار، نیازمند برنامه‌ریزی‌های درست و دقیق است. برنامه‌هایی که در آن چند مورد رعایت شود:

فعالان صنعت گردشگری هر مقصد همیشه در حال شناخت نیازهای جدید مخاطبان خود باشند، بازاریابی مشارکتی یا تعاملی را به عنوان یکی از مهم‌ترین برنامه‌های خود در نظر بگیرند، از ابزارهای دیجیتالی غافل نشوند و ردپای پررنگی در دنیای آنلاین از خود به جا بگذارند و برای ماندن در صدر لیست علاقه‌مندی‌های مسافران، از تمام راه‌های موجود نهایت استفاده را کنند.

مطالب مرتبط