قطبنما- قطر در نزد جامعهی جهانی بیشتر بهعنوان کشوری با بیابانهای فراوان و یک منبع غنی از نفت و گاز شناخته میشود. اما این روزها، دوحه، پایتخت قطر، بهسرعت در حال تغییر است. دوحه در حال تلاش است تا زمان آغاز جام جهانی ۲۰۲۲ که در این شهر برگزار خواهد شد، به یک شهر مدرن و جذاب برای جذب گردشگران در سالهای آینده تبدیل شود. این کشور از حدود سال ۲۰۰۸ تلاشهای خود را برای توسعهی جذابیتهای گردشگری آغاز کرد و در چند سال گذشته، تلاشهای قابلتوجهی در بخشهای مختلف گردشگری، از مهمانیاری گرفته تا ارتقای فرهنگ، انجام داده است. دوحه برای این اقدامات خود از استراتژی «خزیدن، راهرفتن و سپس دویدن» (crawl, walk, run) پیروی میکند که توسط کشورهایی مانند سنگاپور اجرا شده و سبب رشد سریع آنها شده است. این کشورها به آرامی و هدفمند برخی از عناصر مهم گردشگری مانند هنر، طراحی، خردهفروشی و کسبوکارهای کوچک را جمعآوری کرده و به تجربههای گردشگری خود افزودهاند. در ادامه این مطلب به برخی از اقدامات و نقاط قوت قطر در سالهای اخیر اشاره خواهیم کرد که میتواند علاوه بر ارائهی یک تجربهی مناسب به هواداران جام جهانی ۲۰۲۲، منجر به جذب گردشگران در سالهای آینده شود.
سفر و حملونقل در قطر
«قطر ایرویز» (Qatar Airways)، شرکت هواپیمایی ملی قطر، و همچنین فرودگاه بینالمللی «حمد» یکی از بهترین خدمات حملونقل در سراسر جهان را به مسافران ارائه میکنند. شرکت هواپیمایی قطر ایرویز، از نظر ارائهی خدمات لوکس به مسافران میتواند با بسیاری از بهترین و لوکسترین شرکتهای هواپیمایی جهان رقابت کند. از سوی دیگر فرودگاه حمد نیز یکی از بهترین تجربههای فرودگاهی را در سطح کلاس جهانی به مسافران عرضه میکند. دوحه در سالهای اخیر برای توسعهی زیرساختهای خود، سرمایهگذاریهای بسیاری کرده است. بهعنوان مثال از سال ۲۰۱۹، دوحه در بخش مترو و حملونقل زمینی بسیار فعال بوده است. متروی دوحه، از لحاظ استاندارد و کاربرد، میتواند با متروهای معروف جهان مانند، «هنگ کنگ»، «سنگاپور» و «سئول» رقابت کند. نکته مهم آن است که نوع زیرساخت متروی دوحه برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ نیز بسیار ضروری خواهد بود، چراکه باید در زمان برگزاری بازیهای جام جهانی هواداران زیادی را به استادیومها منتقل کند و همین امر سبب کاهش ترافیک در بزرگراهها میشود.
ارتقای تجربههای مهمانیاری در دوحه
هتل «شرایتون» اولین هتل بزرگ قطر بود که در سال ۱۹۷۹ ساخته شد. این هتل هنوز هم یکی از فعالترین و محبوبترین هتلهای این کشور است، اما این کشور در سالهای اخیر با سرعت زیادی اقدام به افتتاح چندین هتل جدید کرده است. در این میان شرکتهایی مانند «فور سیزن» (Four Seasons)، «پارک هایت» (Park Hyatt) «ماندارین اورینتال» (Mandarin Oriental) و.. از معروفترین برندهایی هستند که در این کشور به مهمانان خدمات ارائه میدهند. از سوی دیگر این کشور برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲، بیش از ۱۰۰ هتل جدید افتتاح کرده است که معروفترین آنها توسط برندهایی چون «ماریوت» (Marriott)، «آکور» (Accor)، «اشتیگنبرگر» (Steigenberger) و... ساخته شدهاند.
سایر تلاشهای قطر برای جذب گردشگران
قطر برای ورود مسافران خارجی به این کشور، تنها به بخش حملونقل و هتلداری یا میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ بسنده نکرده است، بلکه بهعنوان مثال برگزاری فیفا عرب کاپ ۲۰۲۱ در این کشور، یا میزبانی مسابقات فرمول یک، از دیگر اقدامات هوشمندانه قطر، برای ورود خارجیان به این کشور است. مورد دیگری که بهتازگی در قطر جلبتوجه میکند، طراحی کلاب «کالچر پس» (Culture Pass) در قطر است که تمرکز خود را بر ارتقای فرهنگ و هنر گذاشته است. افراد میتوانند با عضویت در این کلاب، بخشی از جامعه فرهنگی و هنری در قطر شوند. به بیان دیگر، اعضای این کلاب میتوانند به موزهها و گالریهای هنری و فرهنگی این کشور که توسط سازمان موزههای قطر اداره میشود، دسترسی داشته باشند. این موارد، اقداماتی هستند که در سالهای اخیر در این کشور انجام شدهاند. قطر قصد دارد با این اقدامات، فرهنگهای خارجی را بهآرامی و هوشمندانه وارد این کشور کند. بنابراین، روشن است که این اقدامات قطر تنها برای ارائهی خدمات به هواداران فوتبال نیست، بلکه بیشتر هدف افزودن ظرفیتهای عمیق فرهنگی به این کشور و در نهایت تبدیلشدن آن به یک مقصد محبوب گردشگری است. اگرچه ممکن است همهگیری کرونا روند پیشرفت گردشگری فرهنگی این کشور را کند کرده باشد، اما این تغییرات همچنان ادامه دارد.
نکاتی که قطر کمتر به آن توجه کرده است!
یکی از نکاتی که قطر باید بیشتر به آن توجه کند، شرایط ورود مسافران به این کشور در دوران کرونا است. در حال حاضر مسافران باید کارت واکسیناسیون، آزمایش کووید-۱۹ و سایر اطلاعات خود را آپلود کرده و قبل از ورود به فرودگاه مجوز دریافت کنند. سپس مسافران باید پس از ورود به دوحه، یک اپلیکیشن را دانلود کرده و هنگام ورود به هر ساختمان یا منطقه عمومی وضعیت خود را نشان دهند. تجربه برخی از مسافران نشان داده است که این روند کمی دشوار بوده و اگر قطر این شرایط را آسانتر کند، بیشتر میتواند مورداستقبال قرار بگیرد. از سوی دیگر مسافر برای ترک قطر و ورود به کشور مبدا خود نیز باید تست کرونا انجام دهد، در دوحه مسافران برای انجام این کار باید به یک مرکز درمانی یا بیمارستان مراجعه کنند، اما در شهری مانند دبی، هتلها و حتی مکانهای دیگر، این کار را برای گردشگران آسانتر میکنند و افراد میتوانند با پرداخت هزینهای، تست خود را در محل اقامت خود انجام دهند. این نیز نکتهای است که قطر میتوانند مانند بسیاری از کشورها برای بهبود تجربهی گردشگران انجام دهد. پیش از این مسافران برای اقامت در قطر باید سیمکارت قطری دریافت میکردند اما اخیرا مسافران میتوانند از یک شماره بینالمللی استفاده کنند، اگر قطر بهطور جدی این مورد را نیز حل کند، بدون شک تجربهی بهتری به گردشگران ارائه خواهد شد. البته شاید این موارد اهمیت چندانی نداشته باشند، اما کشوری که در حال آمادهسازی برای جام جهانی فوتبال است و قرار است میزبان میلیونها هوادار قرار بگیرند، باید کوچکترین مسائل را نیز حل کند تا افراد برای بازگشت به این کشور با اهداف گردشگری رغبت بیشتری داشته باشند.
سخن پایانی
بهطور کلی اگر بخواهیم روند تغییر و تحولات ایجادشده در قطر در سالهای اخیر را، با وجود همهگیری کرونا ارزیابی کنیم، این کشور توانسته است روند قابلقبولی را طی کند. این کشور میتواند با کاهش یا حذف هرگونه اختلالی در تجربهی مسافران، خدمات بهتری به آنها ارائه کند. با بررسی ساکنان دوحه، هتلداران، مقامات گردشگری و سایر افراد در این شهر، میتوان به این نتیجه رسید که دوحه با تمام توان تلاش خود را کرده و به این تلاش تا برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ و حتی پس از آن ادامه خواهد داد. به نظر شما تلاشهای دوحه تا چه اندازه ثمربخش خواهد بود؟
بیشتر بخوانید: پاناما برای تقویت گردشگری خود چه برنامههایی دارد؟