رسانه قطبنما: در آستانه روز جهانی گردشگری، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور از سفر ۳ میلیون و ۳۵۴ هزار نفر در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۲ خبر داد. این آمار در حالی اعلام شده است که پیش از این بارها به آمارهای منتشر شده از این نهاد متولی انتقادهای جدی وارد شده بود.
نشست خبری معاون گردشگری امروز ۳ مهرماه ۱۴۰۲ با حضور علیاصغر شالبافیان معاون گردشگری و جمعی از مدیران کل معاونت گردشگری بهمناسبت هفته جهانی گردشگری برگزار شد. در این نشست اصحاب رسانه سوالهای مختلفی درباره آمارهای گردشگری، وضعیت سرمایهگذاری گردشگری، پلمب کسبوکارهای گردشگری، ارائه سیمکارت به توریستهای خارجی، وضعیت سفر به مصر و موارد دیگر از معاون گردشگری پرسیدند؛ سوالاتی که برخی بیپاسخ ماند و برخی نیز نصفه و نیمه به پاسخ رسید.
همچنین، معاون گردشگری برنامههای سال گذشته و پیش رو را تشریح کرد.
پاسخ مبهم درباره آمارهای مبهم!
یکی از مشکلات جدی گردشگری کشور، نبود آمار دقیق برای شفافیت وضعیت و همچنین برنامهریزی فعالان و صاحبان کسبوکار است. طبق آماری که دیماه پارسال معاونت گردشگری از تعداد گردشگران ورودی به کشور در سال ۱۴۰۱ اعلام کرده بود، ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار گردشگر خارجی وارد کشور شدند؛ با اینهمه، بسیاری از رسانهها و فعالان گردشگری این آمار را غیرواقعی دانستند و منابع آماری گردشگری را غیر معتبر خواندند.
معاون گردشگری کشور در نشست خبری امروز اما، ضمن ارائه آمار ۶ ماهه امسال و مثبت ارزیابی کردن وضعیت گردشگری ورودی از آمارهای اعلام شده دفاع کرد و گفت: «در ۶ ماهه نخست امسال رشد ۳۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشتیم و تاکنون ۳ میلیون و ۳۵۴ هزار گردشگر خارجی با ویزای گردشگری و ویزای گردشگری سلامت وارد کشور شدند.»
به گفته علی اصغر شالبافیان، لغو روادید با عراق از خردادماه سال گذشته آمار ورود گردشگران خارجی به ایران را افزایش داده است. حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر هم از آذربایجان به ایران سفر کرده بودند که البته تعداد آنها با توجه به بسته شدن مرز زمینی از سوی جمهوری آذربایجان، به ۶۱ هزار نفر کاهش یافته است. او با این وجود روند ورود گردشگران خارجی را امیدوارکننده دانست و تصریح کرد: «بخش قابل توجهی از ورودی گردشگران با اجرای طرحهای تسهیل تردد گردشگران خارجی به ایران، جبران خواهد شد.»
معاون وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا اتباع کشورهای همسایه از جمله افغانستان در آمار گردشگران خارجی که به ایران سفر کردهاند شمارش میشوند، اظهار کرد: «در این آمار به هیچ عنوان اتباعی که به انگیزههای غیرگردشگری به ایران سفر کردهاند، محاسبه نشدهاند و اتباعی در این آمار محاسبه میشوند که ویزای گردشگری داشته باشند.»
شالبافیان، معاون گردشگری کشور، در پاسخ به رسانه قطبنما مبنیبر وجود شبهه در آمارهای گردشگری گفت که گردشگری داخلی با ۲۷ درصد رشد نسبت به پارسال روند افزایشی داشته است. به گفته او، سامانه «جانا» که توسط وزارت میراث فرهنگی راهاندازی شده است، مرجع خوبی برای مشخص شدن میزان گردشگران داخلی است.
این در حالی است که از طریق سامانه جانا تنها میشود تعداد افرادی را که در اقامتگاههای دارای مجوز و ثبت شده در این سامانه اقامت داشتهاند، مشخص کرد و نه تمام افرادی که در ایران سفر میروند.
گره کور سرمایهگذاری گردشگری
نبود جزئیات آماری و آمار دقیق گردشگری، موجب شده که آسیبهای متعددی متوجه گردشگری کشور شود. برای مثال، سرمایهگذاران چشمانداز روشنی از آینده سرمایهگذاری خود ندارند. سرمایهگذاران در هر حوزهای زمانی میتوانند برای سرمایه خود برنامهریزی کنند که اطلاعات آماری دقیقی از آن در دست باشد. هرچند معاون گردشگری وضعیت سرمایهگذاری در حوزهای مختلف گردشگری را مثبت ارزیابی میکند اما مشخص نیست که سرمایهگذاران اطلاعات خود را از کجا کسب میکنند.
شالبافیان در نشست امروز اعلام کرد: «۲۰ مصوبه حمایتی در دست برای سرمایهگذاری داریم و همچنین در قانون بودجه ۱۴۰۲ اعتبارات املاک دارایی سرمایهای رشد ۳۵۰ درصدی داشت.»
معاون گردشگری کشور در پاسخ به سوال رسانه قطبنما مبنیبر چگونگی وضعیت صدور مجوز برای سرمایهگذاری گردشگری و دادههایی که باید پیش از سرمایهگذاری در اختیار سرمایهگذاران قرار بگیرد، اینگونه توضیح داد: «براساس قانون بهبود محیط کسبوکار، ما نمیتوانیم به سرمایهگذاری که علاقهمند به حضور در این بازار است، مجوز ندهیم. درواقع، تشخیص سرمایهگذاری با سرمایهگذار است و معاونت گردشگری صرفا نقش تسهیلگر را دارد.»
از دیگر تسهیلاتی که معاون گردشگری به آنها اشاره کرد، تسهیلات ۵۰ درصدی تخصیص زمین به کلیه فعالان برای شرکت در نمایشگاههای گردشگری است. افزایش اعتبارات تملک دارایی سرمایهای به ۱۰ استان کشور هم از دیگر تسهیلات وزارت گردشگری اعلام شد. استانهای اردبیل، ایلام، آذربایجان شرقی، هرمزگان، تهران، خوزستان، فارس، خراسان رضوی، لرستان و آذربایجان غربی بهترتیب در صدر استانهای دریافتکننده این تسهیلات هستند.
شالبافیان البته در تایید سخنان خبرنگار رسانه قطبنما گفت که همچنان لازم است که در بحث سرمایهگذاری، بیشتر به نیازسنجی توجه شود.
پرسش بیپاسخ درباره پلمب مراکز گردشگری
از شهریور ماه ۱۴۰۱ که مسئله حجاب به بحرانی در مدیریت کشور تبدیل شد، یکی از حوزههایی که بهشدت تحت تاثیر این مسئله قرار گرفت، گردشگری و پلمب کسبوکارهای مرتبط با این حوزه بود. در نشست خبری امروز معاون گردشگری در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر اقدامات معاونت گردشگری در خصوص مقابله با تصمیمات قهری مانند پلمب، از ارائه پاسخی شفاف خودداری کرد و صرفا گفت: «رویکرد ادارات کل میراث فرهنگی در استانها، با حفظ و رعایت ارزشهای اسلامی و ایرانی، حمایت از تاسیساتی بوده است که پلمپ شدهاند.» شالبافیان حتی از ارائه آمار دقیق پلمب مراکز گردشگری به دلیل مسئله حجاب خودداری کرد.
سفر به مصر، آری یا خیر؟
اما فرودینماه امسال بود که اولین خبر شروع روابط گردشگری ایران و مصر و صدور ویزای مسافرتی برای سفر به این کشور منتشر شد. از آن زمان تا به حال، خبرهای متعددی که عمدتا ضد و نقیض بودهاند، سردرگمیهای بسیاری برای فعالان گردشگری و گردشگران علاقهمند ایجاد کرد.
حالا معاون گردشگری در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره زمان صدور ویزای سفر به مصر و راه افتادن تور به مقصد این کشور گفت که این مسئله در چارچوب روابط و سیاست خارجی دو کشور انجام میشود. به گفته او، وزارت گردشگری ایران در هفته آینده با برخی مقامات گردشگری مصر دیدار خواهد کرد و تاکنون هر توافقی انجام شده در سطح بخش خصوصی بوده است.
در این نشست همچنین برنامههای هفته گردشگری اعلام شد. برای اطلاع از جزئیات میزگردهای هفته گردشگری میتوانید اینجا کلیک کنید. همچنین اطلاعات بیشتر درباره کارگاههای آموزشی هفته گردشگری را اینجا بخوانید.
آخرین اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.