رسانه قطبنما- چندی پیش انتشار اخبار مربوط به کارایی بیش از ۹۰درصدی واکسن شرکت «فایرز»، غوغایی باورنکردنی در میان فعالان حوزهی گردشگری به پا کرد و در پی آن نظرات متفاوت و متنوعی در باب تاثیرگذاری آن در بهبود این صنعت منتشر شد.
اغلب رهبران صنعت گردشگری پس از شنیدن این اخبار، علاوه بر ابزار امیدواری جهت رونق مجدد گردشگری، خاطرنشان کردند: «اگرچه هنوز موانع زیادی برای غلبه به این بیماری وجود دارد؛ اما تصویب و توزیع گستردهی واکسن در ماههای ابتدایی سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) میتواند سرنوشت صنعت گردشگری را تغییر دهد.»
با این حال، بسیاری از شرکتهای مسافرتی بر خلاف رهبران گردشگری فکر میکنند و باور دارند که کمکهای دولتی کماکان یکی از اقدامات ضروری است که موجب نجات صنعت گردشگری در این برهه زمانی میشود.
آمار و ارقام و تفاسیر شرکتهای بزرگ گردشگری درپی انتشار این خبر چه تغییری کرده است؟
متاسفانه پس از تحمل ماهها محدودیت و قرنطینه دولتها، اکنون بسیاری از جوامع درگیر موج دوم همهگیری ویروس «کرونا» هستند و بسیاری از شرکتهای مسافرتی بهدلیل شرایط بد اقتصادی چارهای جز تحت فشارگذاشتن کارکنان یا تعطیلکردن مراکز خود ندارند.
اطلاعات جدید مرکز «اواناس» (ONS)، دفتر ملی آمار کشور «انگلستان»، که در نهم نوامبر (۱۹ آبان) منتشر شده است، نشان میدهد سفرهای خارجی این کشور بین ماههای آپریل تا ژوئن (فروردین تا خرداد) به میزان ۹۶درصد کاهش داشته و بهطور کلی محدودیتهای موجود، صنعت هواپیمایی را با خسارتی معادل ۴۲۶ میلیون دلار مواجه کرده است.
در کنار همهی این ارقام ناراحتکننده؛ اما انتشار خبر واکسن نشانههایی امیدوارانهای را در شرکتهای سهمامداری و گردشگری نشان میدهد. پس از انتشار این خبر، قیمت سهام «اکسپدیا» حدود ۲۰درصد افزایش یافت و سهام شرکت گردشگری «بوکینگ هلدینگ» نیز با ۱۸درصد رشد مواجه شد.
در همین حال، آژانس های مسافرتی و اپراتورهای تورها نیز از افزایش علاقه مسافران برای سفرها سخن میگویند.
«یوان مور» (Ewan Moor)، مدیر ارشد اپراتور تورهای آسیایی «بامبو تراول» (Bamboo Travel)، در این راستا اظهار داشت: «ما در تحقیقات پیشین خود به نقش تاثیرگذار واکسن در بهبود گردشگری در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) اشاره کردهایم و خوشحالیم که در نهایت نشانههایی از بازگشت گردشگری به حالت قبل میشنویم، هرچند که ممکن است این تغییر در مدت زمان طولانی محقق شود.»
«جک فلایت کلاب» (Jack’s Flight Club)، شرکت فعال در حوزهی معاملات پرواز آنلاین، معتقد است خبر امیدوراکننده واکسن در میزان رزروها نیز تاثیر خواهد داشت و بیان میکند: «ما انتظار داریم قیمت پروازهای اولیه سال آینده با وجود استقبال مسافران افزایش یابد. هماکنون شرکتهای هواپیمایی صندلیهای خالی زیادی دارند و احتمال میرود با نوسانات پیش آمده طی چند ماه آینده بسیاری از پروازها به فروش برسند.»
آخرین دادههای پلتفرم «تراولسوپرمارکت» (TravelSuperMarket) بیانگر آن است که محبوبترین ماه سفر در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) ماههای آپریل (فروردین) و می (اردیبهشت) خواهد بود و با توجه اخبار مربوط به واکسن شاید بتوان ماههای گرم سال آینده رو آغازی برای بازگشت گردشگری به شرایط اولیه عنوان کرد.
بهطور کلی همهی شرکتهای مسافرتی باور دارند، اگرچه مصرفکنندگان نسبت به توصیههای دولتها حساس هستند اما هنوز هم میل به سفر در آنها زنده است و توزیع گستردهی واکسن، جان دوبارهای به صنعت گردشگری خواهد بخشید.
آیا تولید واکسن «کرونا» میتواند بهتنهایی موجب بهبود صنعت گردشگری شود؟
شرکتهای مسافرتی محدودیت دولتها را عامل اصلی ضرر و زیان صنعت گردشگری میدانند و بر این باورند اگرچه اخبار دلگرمکننده واکسن ممکن است موجب افزایش میزان رزوها شود؛ اما جلب اعتماد مصرفکنندگان بهشدت وابسته به اقدامات دولتها خواهد بود.
«مارسل هاف» (Marcelle Hoff)، مدیرعامل تورهای مجلل «اکسپریشن هالیدیز» (Expression Holidays)، علاوه بر توزیع گسترده واکسن، انجام منظم آزمایشها در سطح جوامع و فرودگاهها و افزایش ارتباط و هماهنگی میان کشورها را یکی دیگر از عوامل رشد صنعت گردشگری میداند.
او در ادامه بیان میکند: «ممکن است شرکتهای مسافرتی با امید به اینکه تا پایان ماه مارچ (اسفند) در شرایط بسیار امنتری در مقایسه با حال حاضر قرار دارند نسبت به رزرو برنامههای خود در سال ۲۰۲۱ اقدام کنند و در صورت هرگونه تغییر در تصمیمات دولتها وجود «شبکههای ایمنی» (safety nets) عاملی است که از مسافران در برابر این تصمیمات ناگهانی محافظت خواهد کرد.»
بر اساس گفتههای «هاف»، «شبکههای ایمنی» میتوانند ضمن ارائهی بیمهنامههای جهانی برای کسانی که به ویروس مبتلا شده و مجبور به لغو سفرهستند، با پوشش هزینههای لغو سفر میزان اعتماد آنها را برای سفرهای گردشگری افزایش بخشند.
اقدامات فوری جهت نجات صنعت گردشگری چیست؟
درست است که بسیاری از شنیدن اخبار مربوط به واکسن امیدوار شدهاند؛ اما این صنعت به اقدامات فوری برای نجات خود نیاز دارد و نمیتواند تا چندین ماه آینده منتظر بماند.
«گری ویلسون» (Gray Wilson)، مدیر عامل شرکت مسافرتی «ایزیجت هالیدیز» (EasyJet holidays)، بر این باور است: «برای رونق مجدد گردشگری در «اروپا»، به همکاری دولتها نیازمندیم و اعمال اقدامات لازم جهت کاهش دورههای قرنطینه تاثیر بهسزایی در این امر خواهد داشت.»
در انتها میتوان نتیجه گرفت، با اینکه اخبار اعلام شده از واکسن «فایرز» هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد؛ اما اطمینانخاطر لازم را جهت سفر در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) برای مسافران به ارمغان خواهد آورد. در کنار واکسن، ایجاد یک برنامهی مدون و منظم برای انجام آزمایشهای «کووید-۱۹» توسط دولتها یکی از بهترین راههایی است که میتواند به صنعت گردشگری کمک کند.
آخرین اخبار صنعت گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.