سازمان جهانی گردشگری منتشر کرد

آیین‌نامه جهانی برای حفظ حقوق گردشگران در بحران

آیین‌نامه جهانی برای حفظ حقوق گردشگران در بحران

رسانه قطبنما: سازمان جهانی گردشگری همزمان با رونق دوباره سفرها در راستای بازگرداندن اعتماد و حمایت از حقوق گردشگران، به‌تازگی آیین‌نامه‌ای با عنوان «آیین‌نامه بین‌المللی حفاظت از گردشگران» (ICPT) منتشر کرده است. این آیین‌نامه حاوی حداقل استانداردهای بین‌المللی لازم برای حمایت از گردشگران در شرایط بحرانی و رعایت حقوق مصرف‌کننده در این صنعت است.

طرح تدوین آیین‌نامه بین‌المللی حفاظت از گردشگران برای نخستین‌بار در جلسه شورای اجرایی UNWTO در سال ۲۰۲۰ در گرجستان مطرح شد. در کمتر از یک سال، با تشکیل کمیته توسعه آیین‌نامه بین‌المللی حفاظت از گردشگران، با مشورت گروهی از کارشناسان مستقل و ناظران از بخش‌های دولتی و خصوصی، پیش‌نویس ICPT تهیه و به مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری ارائه شد. در نهایت این آیین‌نامه در بیست‌وچهارمین مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری در اسپانیا، در دسامبر ۲۰۲۱ به تصویب رسید.

چرا ICPT ارائه شد؟

UNWTO معتقد است بحران کرونا به‌خوبی نشان داد حقوق مصرف‌کننده در صنعت گردشگری در تمام نقاط جهان یکسان نیست و جای خالی یک چارچوب قانونی بین‌المللی برای کمک به گردشگران در شرایط بحرانی، بسیار محسوس است.

در طول بحران کرونا، با بسته شدن مرزها صدها هزار گردشگر سرگردان و میلیون‌ها پرواز لغو شدند. بسیاری از این مسافران بدون دریافت حداقل کمک‌های لازم از جمله خدمات بهداشتی و کمک کنسولی و گاه حتی بدون رفع نیازهای اولیه خود مانند غذا و سرپناه در یک کشور بیگانه به حال خود رها شدند.

در نهایت، شفاف نبودن تعهدات، وظایف و مسئولیت‌های طرفین در شرایط بحرانی، سبب از بین رفتن حقوق گردشگران شد و بر اعتماد گردشگران به سفرهای بین‌المللی تاثیر منفی گذاشت.

این تجربه به‌خوبی نشان داد چارچوب‌های قانونی و نظارتی فعلی نارسایی‌های بسیاری دارد و فاصله بین رعایت حقوق مصرف‌کننده گردشگری، از کشوری به کشور دیگر بسیار زیاد است. علاوه بر این، اقداماتی همچون صدور ووچر و رونق خدمات گردشگری دیجیتال نیز بخاطر نبود یک چارچوب مشخص، شفاف و هماهنگ، چالش‌های بیشتری را برای بازگرداندن اعتماد مصرف‌کنندگان به‌وجود آورد.

سازمان جهانی گردشگری، ICPT را چارچوب اساسی برای بازیابی گردشگری در دوران پسا کرونا عنوان کرده و در آن دولت‌ها، فعالان بخش‌های دولتی و خصوصی صنعت گردشگری و خود گردشگران را خطاب قرار داده است.

هدف اصلی ICPT بازگرداندن اعتماد مصرف‌کننده، افزایش جذابیت سفر با ایجاد احساس ایمنی در بین گردشگران و بهبود قراردادها بین ارائه‌دهندگان و دریافت‌کنندگان انواع خدمات گردشگری است. این آیین‌نامه از طریق توسعه و هماهنگ‌سازی حداقل استانداردهای بین‌المللی و ارائه تضمین‌ کافی برای حمایت از گردشگران بین‌المللی در جهان پسا کرونا ایجاد شده است.

 ICPT که در مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری به تصویب رسیده است، حاوی رهنمودهای عملی همچون سیاست‌ها، قوانین و شیوه‌های نظارتی برای همه فعالان بخش خصوصی و دولتی است که تعهدات، مسئولیت‌ها، وظایف و حقوقی نسبت به امور صنعت گردشگری دارند.

آیین‌نامه بین‌المللی حفاظت از گردشگران شامل پنج بخش است:

  • تعاریف و توضیحات 
  • رسیدگی به گردشگران بین‌المللی در شرایط بحرانی
  • حمایت از گردشگران در قراردادها
  • حل و فصل بین‌المللی منازعات سفر و گردشگری از طریق روش‌های جایگزین حل اختلاف
  • مکانیسم‌های پایبندی و بکارگیری توصیه‌های آیین‌نامه بین‌المللی حمایت از گردشگران

پایبندی به ICPT

اگرچه اجرای ICPT یک الزام قانونی نیست و این آیین‌نامه یک سند داوطلبانه است، اما در این سند مجموعه‌ای از مکانیسم‌ها برای پایبندی کشورها به ICPT، از جمله نظارت و گزارش درباره کاربرد این دستورالعمل و ارزیابی نتیجه، پیش‌بینی شده است.

مطابق با فصل پنجم آیین‌نامه بین‌المللی حفاظت از گردشگران، دولت‌ها موظفند تمایل خود را برای اجرایی‌کردن این آیین‌نامه در کشورشان در قالب یک اطلاعیه رسمی به دبیرکل UNWTO اعلام کنند.

ذینفعان بخش خصوصی و ICPT

در کنار سازمان‌های دولتی، ICPT ذینفعان بخش خصوصی، به‌ویژه ارائه دهندگان خدمات گردشگری، را نیز مورد خطاب قرار داده و از آن‌ها می‌خواهد از اصول این آیین‌نامه حمایت و آن‌ها ترویج کنند. سازمان جهانی گردشگری فعالان بخش خصوصی را تشویق کرده تا با رعایت این اصول تا آنجا که ممکن است آن‌ها در قراردادهای خود با گردشگران، اعمال کنند.

آخرین اخبار بازار سفر را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.

مطالب مرتبط