درآمد شرکت مادر گوگل، ۱۵ برابر مجموع درآمدهای Booking و اکسپدیا

تهدید «گوگل» در فضای رقابتی آژانس‌های آنلاین سفر

تهدید «گوگل» در فضای رقابتی آژانس‌های آنلاین سفر

رسانه قطبنما: بر اساس گزارش شرکت «Global Data»، ارزش بازار آژانس های مسافرتی آنلاین در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است. علاوه بر این بحران مالی، حضور رو به رشد گوگل در بازار سفرهای آنلاین حیات OTAهایی را که برای بالابردن ترافیک وب، چاره‌ای جز تکیه بر این موتور جستجو ندارند، به خطر انداخته است.

اگرچه قانون‌گذاران قدم‌هایی را برای کنترل حضور گوگل در این بازار برداشته‌اند، اما این شرکت به‌دلیل موقعیت استراتژیک خود به‌عنوان یک موتور جستجوی برتر همواره توانسته در برابر قانون‌گذاران مقاومت کند. از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، بازار آژانس‌های مسافرتی آنلاین شاهد افزایش ۹.۴ درصدی نرخ رشد مرکب سالانه بود و ارزش این بازار به بیش از ۴۸۰ میلیارد دلار رسید. این نرخ رشد سریع و پتانسیل بالقوه این بازار، سبب تشدید تمرکز گوگل بر سفرهای آنلاین شد. این غول فناوری در سال ۲۰۱۹ «Google Travel Hub» را راه‌اندازی کرد، قابلیت check-in پرواز و رزرو هتل را به Google Assistant افزود، لیست اماکن اقامتی را به سرویس نقشه خود اضافه کرد، یک سایت جستجو برای بررسی در دسترس بودن هتل‌ها بر اساس مقصد ایجاد کرده و حتی سرویس اشتراک خودرو خود را راه‌اندازی کرد.

در نهایت در سال ۲۰۱۹، آژانس‌های مسافرتی آنلاین نبود شفافیت در نتایج جستجوی گوگل را دلیل درآمد ضعیف ۳ ماهه سوم سال عنوان کردند؛ به‌طور مثال، درآمد خالص اکسپدیا در ۳ ماهه سوم ۲۰۱۹ حدود ۲۲ درصد کاهش یافت که بخشی از آن را به‌دلیل تغییرات در الگوریتم گوگل می‌دانست که منجر به کاهش قابلیت دیده‌شدن در نتایج جستجوی گوگل شد. به باور کارشناسان، گوگل، انحصار جستجوهای اینترنتی را در دست دارد و بارها برای حفظ این انحصار متهم به نقض قانون رقابت شده است. پلتفرم‌های دیجیتالی مانند گوگل همواره می‌توانند با تحلیل داده‌های یک بازار، خدمات خود را به بازارهای جدید گسترش دهند. اگرچه به‌تازگی با افزایش حساسیت‌ها به حضور این پلتفرم‌ها، با ورود به هر حوزه‌ای بحث انحصار و رقابت پررنگ شده و توجه‌ها به آن سو جلب می‌شود. در کنار این نفوذ عمیق گوگل در بازار سفر، حال که اغلب OTAها با بحران اقتصادی ناشی از همه‌گیری کرونا دسته‌وپنجه نرم می‌کنند، گوگل هم مدل کسب‌وکار و هم سرمایه مورد نیاز برای گذر از این بحران را دارد.

تا سال ۲۰۲۰، درآمد «آلفابت»، شرکت مادر گوگل، بیش از ۱۵ برابر مجموع درآمدهای Booking و اکسپدیا بود. این در حالی است OTAهایی که هم‌اکنون نیز با مشکل مواجه‌اند برای عبور از بحران کرونا و تاثیرات آن، با گذر زمان، بیشتر و بیشتر به ترافیک جستجوی گوگل وابسته خواهند شد. کارشناسان تاکید می‌کنند که ادامه کاهش قدرت رقابت در بازار، منجر به افزایش قیمت‌ها خواهد شد و در نهایت مصرف‌کننده نهایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و متضرر خواهد کرد. بنابراین در چنین شرایطی گوگل باید توسعه در کوتاه‌مدت را کنار بگذارد و تهاجمی عمل نکند؛ در غیر این صورت بدون شک با شکایات در زمینه فعالیت‌های ضدرقابتی و جریمه‌های متعدد مواجه خواهد شد.

آخرین اخبار بازار سفر را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.

مطالب مرتبط