رسانه قطبنما: اگر برای انجام سفر خارجی، نگرانید که مبادا ممنوع الخروج باشید، استعلام ممنوع الخروجی اولین کاری است که باید انجام دهید. برای استعلام ممنوع الخروجی راه های مختلفی وجود دارد. امروزه بهلطف گسترش ارائه خدمات اینترنتی، میتوانید در عرض یک دقیقه، تنها با داشتن کد ملی، وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی کنید.
قبل از اینکه با راه های استعلام ممنوع الخروجی آشنا شویم، ابتدا تعریف ممنوع الخروجی و دلایلی را که یک فرد ممکن است ممنوع الخروج شود، با یکدیگر مرور میکنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
ممنوع الخروجی چیست؟
به وضعیت حقوقی که فرد به دلایل کیفری، مالیاتی، قضایی و غیره نتواند از مرزهای یک کشور خارج شود، ممنوع الخروجی گفته میشود. در اصل، ممنوع الخروجی در موارد کیفری برای جلوگیری از فرار متهم و در موارد حقوقی، برای الزام فرد به انجام تعهداتش طبق قانون، صادر میشود. تا فرد ممنوع الخروج اقدام به رفع مشکل نکند، حق خروج از کشور را ندارد.
دلایل ممنوع الخروجی
اما سوال اصلی اینجا است که چرا یک فرد ممنوع الخروج میشود؟ دلایل ممنوع الخروجی را میتوان به ۶ دسته اصلی تقسیم کرد:
ممنوع الخروجی مالیاتی
طبق ماده ۱۷ قانون گذرنامه، قانونگذار میتواند از خروج بدهکاران مالیاتی جلوگیری کند و برای این افراد گذرنامه صادر نکند.
ممنوع الخروجی اجرائیات ثبت
بدهکاران بانکی، مردی که از پرداخت مهریه همسرش خودداری کرده یا دعاوی مربوط چک، میتواند منجر به ثبت شکایت در اداره اجرائیات ثبت شود و ممنوع الخروجی فرد را در پی داشته باشد.
ممنوع الخروجی قضایی
افرادی که برای دریافت گذرنامه نیازمند دریافت اجازه همسر یا پدر خود هستند، اگر این مراحل قانونی را در این زمینه طی نکنند، ممنوع الخروج قضایی محسوب میشوند. این قانون، شامل افراد زیر ۱۸ سال و زنان متاهل است.
ممنوع الخروجی سربازی
سربازان مشمول غایب، در صورت عدم ارائه وثیقه معتبر و همچنین، سربازان فراری اجازه خروج از کشور را ندارند.
ممنوع الخروجی سوء شهرت
افرادی که سابقه هرگونه سوء شهرت مثل سرقت، کلاهبرداری، تکدیگری و غیره در خارج از کشور را داشته باشند، مشمول این مورد از ممنوع الخروجی میشوند.
ممنوع الخروجی کیفری
اگر مقامات قضایی تشخیص دهند سفر فرد به خارج از کشور، مخالف مصالح جمهوری اسلامی است، وی ممنوعالخروج خواهد شد. این مورد، در چند ماه اخیر برای بسیاری از افراد معروف نیز رخ داده است.
راه های استعلام ممنوع الخروجی
اغلب افرادی که ممنوع الخروج شدهاند، اطلاعی درباره وضعیت خود ندارند. بنابراین، برای جلوگیری از زیان ناشی از ممنوع الخروجی و لغو سفر، بهتر است قبل از اقدام به سفر، ابتدا وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی کنید. روشهای مختلفی برای استعلام ممنوع الخروجی وجود دارد که در ادامه به هر کدام از آنها اشاره خواهیم کرد.
استعلام ممنوع الخروجی از اداره گذرنامه
به گزارش خبرگزاری فارس، بهگفته سردار علی ذوالقدری، رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه انتظامی کشور، اگر فردی درخواست دریافت گذرنامه جدید کرده و آن را تحویل بگیرد، آن فرد ممنوع الخروج نیست. همچنین، فرد دارنده گذرنامه میتواند با مراجعه حضوری به اداره گذرنامه، وضعیت ممنوع الخروجی خود را استعلام کند.
استعلام ممنوع الخروجی «پلیس من»
هر فردی میتواند با دانلود و نصب اپلیکیشن «پلیس من»، وارد سامانه گذرنامه شده و وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی کند. این نکته را به خاطر داشته باشید که استفاده از این اپلیکیشن رایگان نیست و برای استعلام وضعیت ممنوع الخروجی باید ۵۲۰۰ تومان پرداخت کنید.
اپلیکیشن پلیس من، استعلام هر نوع ممنوع الخروجی، اعم از استعلام ممنوع الخروجی قوه قضاییه، استعلام ممنوع الخروجی کیفری و استعلام ممنوع الخروجی مهریه را پوشش میدهد.
استعلام ممنوع الخروجی «ثبت من»
استعلام ممنوع الخروجی با کد ملی، دیگر روش پیش روی شماست و البته تنها مربوط به پروندههای ادارات اجرای اسناد رسمی است. برای استعلام ممنوع الخروجی با کد ملی درباره پروندههای ادارات اجرای اسناد رسمی، باید با به سامانه «ثبت من» مراجعه کنید.
سامانه «ثبت من» درگاه یکپارچه خدمات الکترونیکی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است که خدمات ثبتی مختلفی از جمله ثبت شرکتها، تصدیق اصالت سند، استعلام ممنوع الخروجی و غیره را در اختیار کاربران قرار میدهد.
برای مراجعه به سایت استعلام ممنوع الخروجی با کد ملی، مراحل زیر را طی کنید:
۱. ابتدا به سایت ssaa.ir مراجعه کنید.
۲. پس از ورود به سایت، روی گزینه «ثبت من» کلیک کنید.
۳. در این بخش گزینه «اجرای اسناد رسمی» را انتخاب کنید.
۴. حالا روز گزینه «استعلام ممنوع الخروجی» کلیک کنید.
۵. پس از وارد کردن کد ملی و اطلاعات درخواستی، پیامی به شما نمایش داده میشود که نشان میدهد دارنده این کد ملی ممنوع الخروج است یا خیر. باید بدانید که استفاده از این سامانه رایگان است.
برای استعلام ممنوع الخروجی قوه قضاییه و استعلام ممنوع الخروجی مهریه، علاوه بر اپلیکیشن «پلیس من»، میتوانید از طریق سامانه «ثبت من» نیز اقدام کنید. با ورود به این سامانه همان مراحل را دنبال کرده و وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی کنید.
استعلام ممنوع الخروجی اداره مالیات
اگر قصد استعلام ممنوع الخروجی اداره مالیات را دارید، میتوانید با مراجعه به سایت my.tax.gov.ir، وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شوید. پس از ورود به این سامانه، روی گزینه استعلام ممنوع الخروجی کلیک کنید و وضعیت ممنوع الخروجی خود را ببینید.
استعلام ممنوع الخروجی از خارج از کشور (میخک)
برای استعلام ممنوع الخروجی از خارج از کشور، میتوانید استعلام ممنوع الخروجی از میخک را امتحان کنید. سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی که به اختصار «میخک» نامیده میشود، به ایرانیانی که مقیم خارج از کشور هستند خدمات متنوعی از جمله خدمات گذرنامه ارائه میدهد. ایرانیان خارج از کشور میتوانند با مراجعه به سایت mikhak.mfa.gov.ir امور قضایی و حقوقی خود را پیگیری کنند.
استعلام ممنوع الخروجی از طریق تلفن
تا پیش از راهاندازی سامانه استعلام ممنوع الخروجی اینترنتی، استعلام ممنوع الخروجی از طریق تلفن نیز یکی از شیوههای رایج بود. در این روش فرد با اداره گذرنامه تماس میگرفت و با دادن اطلاعات فردی و گذرنامه، وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی میکرد. اما امروزه با گسترش خدمات آنلاین، میتوانید از ارگانهای مختلفی وضعیت ممنوع الخروجی خود را آنلاین پیگیری کنید.
استعلام ممنوع الخروجی با پیامک
اگر بهدنبال استعلام ممنوع الخروجی با پیامک هستید، متاسفانه این روش میسر نیست و برای اطلاع از وضعیت ممنوع الخروجی باید یا بهصورت آنلاین و یا بهصورت حضوری اقدام کنید.
مدت زمان ممنوع الخروجی چقدر است؟
بهگفته رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه انتظامی کشور، ممنوع الخروجی صادر شده برای اشخاص، بهمدت ۶ ماه است و اگر نیاز به تمدید این مدت باشد، به درخواست دادستانی کل کشور میتواند هر ۶ ماه یکبار تمدید شود. فرد تا ۲۰ روز پس از زمان ابلاغ حکم ممنوع الخروجی فرصت دارد نسبت به آن اعتراض کند.
رفع ممنوع الخروجی
ممنوع الخروجی دلایل متعددی دارد؛ بههمین دلیل، راهکارهای متفاوتی برای رفع ممنوع الخروجی وجود دارد. بهگفته رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه انتظامی کشور، نکته مهمی که باید در رفع ممنوع الخروجی به آن دقت کنید این است که هر شخصی به هر دلیلی که ممنوع الخروج شده است باید از همان ارگان اقدام به رفع ممنوع الخروجی خود کند.
بهطور مثال، بدهکاران باید بدهی خود را بهصورت کامل پرداخت کنند یا رضایت طلبکار را جلب کنند. در صورتی که مبلغ بدهی زیاد و پرداخت آن بهصورت یکجا غیرممکن باشد، فرد میتواند با تقسیط بدهی، ممنوع الخروجی خود را رفع کند.
این روزها اغلب درباره افراد میشنویم که در فرودگاه و قبل از سفر، از وضعیت ممنوع الخروجی خود آگاه شدهاند؛ تجربه تلخی که علاوه بر خسارتهای مالی ناشی از لغو سفر، سبب آسیبهای روحی نیز میشود. برای اینکه از این خسارتها در امان بمانید، فراموش نکنید قبل از هر اقدامی برای سفر، ابتدا وضعیت ممنوع الخروجی خود را استعلام کنید.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: