در شرایط فعلی شیوع بیماری «کرونا»، تهیه «بیمه کووید-۱۹» تبدیل به یکی از الزامات سفرهای بینالمللی شده است، اما چرا خرید این دسته از این بیمههای مسافرتی آنقدر اهمیت دارد؟
رسانه قطبنما- تهیه بیمه کووید-۱۹ که هزینههای ابتلا به بیماری «کرونا» در هنگام سفرهای بینالمللی را پوشش میدهد، امروزه تبدیل یکی از اساسیترین نیازهای مسافران شده است. بسیاری از کشورها مانند «سریلانکا» و «تایلند» حتی خرید بیمه کووید-۱۹ را جزئی از مدارک الزامی گردشگران برای سفرهای بینالمللی به این کشورها اعلام کرهاند و کلیه مسافران این مقاصد، پیش از سفر باید نسبت به تهیه بیمه کووید-۱۹ که هزینههای ابتلا به بیماری کرونا در حین سفر را پوشش را میدهد، اقدام نمایند.
همچنان که رزرو بلیتهای هواپیما و اقامتگاهها برای سفرهای بینالمللی در تابستان ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) در حال افزایش است، استقبال از خرید بیمه کووید-۱۹، که باعث ایجاد اطمینانخاطر مسافران از کاهش هزینههای احتمالی ابتلا به این بیماری در حین سفر خواهد شد، نیز افزایش یافته است.در این بین کاهش هزینه و کنترل بودجه برای سفرهای بینالمللی طبیعتا یکی از مهمترین مواردی است که افراد به آن توجه میکنند.
دو روی سکه استقبال مسافران از خرید بیمه کووید-۱۹
براساس گفتههای مشاور ارشد بیمههای مسافرتی «رابین اینگل» (Robyn Ingle)، تخمین زده میشود که بازار بیمههای مسافرتی که دارای پوشش هزینههای ابتلا به بیماری کرونا هستند، در سال ۲۰۲۱ بیش از ۲۰ تا ۴۰ میلیارد دلار رشد داشته باشد. در این میان احتمال میرود، پرفروشترین بیمه کووید-۱۹، بیمههای ارائه شده توسط شرکتهایی مانند "AXA" و "AIG" باشند که تمامی هزینههای احتمالی ابتلا به این بیماری در سفرهای بینالمللی را پوشش میدهند.
از سویی دیگر، افزایش تقاضا برای خرید بیمه کووید-۱۹ و استقبال از این دسته از بیمهنامههای مسافرتی میتواند به آن معنا باشد که در صورت آغاز موج جدیدی از شیوع این بیماری، افزایش میزان لغو رزروها یا افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری در سفرهای بینالمللی، شرکتهای ارائهدهنده مجبور به بازپرداختهای کلان شوند که این مورد تاثیر منفی بر درآمدزایی شرکتها خواهد داشت.
بیمه کووید-۱۹ چیست؟
بیمه کووید-۱۹، نوعی از بیمههای مسافرتی است که متناسب با شرایط شیوع بیماری «کرونا» طراحی شده و معمولا هزینههای مربوط به ابتلای گردشگران به این بیماری در سفرهای بینالمللی را تا سقف ۱۰۰ هزار دلار پوشش میدهد. این پوشش شامل پرداخت هزینه آزمایشهای مرتبط با بیماری «کرونا»، تستهای "PCR"، خدمات حملونقل مسافران بیمار تا محل قرنطینه یا بیمارستان، خدمات درمانی در بیمارستانها و غیره میشود. این بیمهنامههای مسافرتی در اواسط سال ۲۰۲۰ و با هدف ایجاد اطمینانخاطر گردشگران در سفرهای بینالمللی طراحی شد و بسیاری از کشورهای مختلف تهیه این دسته از بیمهنامهها را بهعنوان جزئی از مدارک الزامی سفر معرفی کردند. علاوهبر این، بسیاری از افراد جهت اطمینانخاطر از سلامتی خود در حین سفرهای بینالمللی نیز میتوانند بهصورت مستقل اقدام به خرید بیمه کووید-۱۹ کرده و با ایمنی بیشتری سفرهایشان را آغاز کنند. «جرمی مورچلند» (Jeremy Murchland)، رئیس شرکت بیمه مسافرتی «سون کورنرز» (Seven Corners) واقع در آمریکا نیز در خصوص بیمه کووید-۱۹ میگوید: «در سفرهای بینالمللی تابستان ۲۰۲۱ احتمالا افراد بیشتری جهت اطمینانخاطر از امنیت سفرهایشان از این دسته بیمههای مسافرتی استفاده کنند، چرا که اخیرا خرید بیمه کووید-۱۹ در حال تبدیل شدن به الزامی برای صدور اجازه ورود گردشگران بینالمللی به کشورهای مختلف است.»مورچلند همچنین در مورد هزینه خرید بیمه کووید-۱۹ اظهار داشت: «هزینه خرید بیمه کووید-۱۹ که شامل پوشش هزینههای ابتلا به بیماری در سفرهای بینالمللی، هزینههای پزشکی و حفاظت از وسایل شخصی، حملونقل و جابهجایی چمدانها و غیره میشود، چیزی کمتر از ۴ تا ۸ درصد هزینه کل سفر را شامل میشود که در مقایسه با خدمات و پوششهایی که در اختیار مسافران میگذارد هزینهای بسیار ناچیز است.»
تاثیر شیوع بیماری کرونا بر افزایش تقاضای خرید بیمه کووید-۱۹
بهگفته بسیاری از شرکتهای فعال در زمینه بیمه مسافرتی، در حالیکه شیوع بیماری «کرونا» تمامی کسبوکارهای فعال در صنعت گردشگری را تحت تاثیر و در بحران مالی قرار داده است، این بیماری فرصتی برای رشد صنعت بیمه مسافرتی فراهم کرده است. شیوع بیماری کرونا، فرصتی تازه برای شرکتهای بیمه مسافرتی در جهان بود که با حضور در لحظه مناسب و طراحی محصولاتی مناسب با شرایط حالحاضر بتوانند رشد چشمگیری در آشوب اقتصادی جهان داشته باشند. بهعنوان مثال، تنها در ماه ژوئن ۲۰۲۰ (خردادماه ۱۳۹۹) شرکت «سون کورنرز» با ارائه بیمه کووید-۱۹ ویژهای که شامل پوشش کلیه هزینههای پزشکی مربوط به بیماری کرونا بود، توانست درآمد خود را نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۱۹ بیش از ۸۰ درصد، آنهم تنها با فروش بیمههای پزشکی کووید-۱۹ افزایش دهد. این شرکت در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد، بیشتر متقاضیان خرید بیمههای پزشکی با پوشش هزینه کووید-۱۹، گردشگرانی بودند که قصد سفرهای بینالمللی به کشورهای مختلف را داشتند. این شرکت همچنین اظهار داشت که شاهد رشد ۲۰ درصدی خرید بیمه کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ از سوی مسافران و متقاضیان سفرهای بینالمللی بهخصوص بیمههای مسافرتی با پوشش «لغو رزرو همهجانبه» بوده که نسبت به سایر بیمهها نیز هزینه بالاتری داشتهاند. امکان «لغو رزرو همهجانبه» یکی از پوششهای ارائه شده در بیمه کووید-۱۹ است که کلیه خسارتهای مالی مسافران در خصوص بازپرداخت هزینه رزرو اقامتگاه یا پرواز بهدلیل شیوع بیماری «کرونا» یا ابتلای فرد به بیماری را شامل میشود.
آیا خرید بیمه کووید-۱۹ اجبار جدیدی برای سفرهای بینالمللی خواهد بود؟
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، در شرایط کنونی بسیاری از کشورها مانند «سریلانکا»، «تایلند»، کشورهای اروپایی، «کامبوج» و غیره خرید بیمه کووید-۱۹ را یکی از مدارک ورود گردشگران بینالمللی اعلام کردهاند. در چنین شرایطی افراد جهت اخذ ویزا باید پیش از سفر خود نسبت به خرید بیمه مسافرتی با پوشش هزینههای بیماری «کرونا» کرده و مدارکی مبنی بر اثبات خرید بیمه کووید-۱۹ در بدو ورود ارائه دهند.«طالب ریفای» (Taleb Rifai) دبیرکل سابق «سازمان جهانی گردشگری» (UNWٰTO) در خصوص الزام خرید بیمه کووید-۱۹ جهت صدور ویزای توریستی برای سفرهای بینالمللی گفت: «کشور «اردن» نیزبا همکاری «گلوبال رسکیو» و «سازمان جهانی گردشگری» در حال بررسی شرایطی است که طی آن خرید بیمه کووید-۱۹ بهعنوان مدرکی الزامی برای اخذ ویزای توریستی این کشور شود. در حال حاضر هزینه خرید این بیمه ۱۰۰ دلار بوده و کلیه هزینههای پزشکی و خسارتهای مالی ناشی از بیماری «کرونا» برای گردشگران را پوشش میدهد.»
آیا با واکسیناسیون گردشگران نیازی به خرید بیمه کووید-۱۹ خواهد بود؟
با توجه به تمام آنچه گفته شد، هنوز مشخص نیست که طراحی بیمه کووید-۱۹ و بیمههای جدیدی که هزینههای ابتلا به این بیماری در سفرهای بینالمللی را پوشش میدهند، چه آیندهای خواهند داشت.چرا که از سویی «واکسن کرونا» تولید شده و روزانه تعداد افراد واکسیناسیون شده، افزایش مییابد. از سویی دیگر نیز به گفته «فرانک کمیتو» (Frank Comito) مشاور ارشد «انجمن هتلداری و جهانگردی حوزه کارائیب»، بسیاری از مسافرانی که عادت به سفرهای کمهزینه دارند، خرید بیمه کووید-۱۹ را نوعی خرج اضافه دانسته و برای سفرهای بینالمللی خود کشورهایی را انتخاب میکنند که خرید این دسته از بیمهها را الزامی برای اخذ ویزای توریستی اعلام نکردهاند. مقاومت نسبت به الزامی شدن خرید بیمه کووید-۱۹ برای سفرهای بینالمللی با مشکل دیگری نیز روبهرو است.بسیاری از دولتها و مقامات مربوطه عقیده دارند تنها قانون قرنطینه و انجام تست "PCR" جهت بازگشایی ایمن مرزها کافی است، اما در پاسخ باید گفت در شرایطی که پس از پایان قرنطینه فرد حین سفر به بیماری «کرونا» مبتلا شود، هزینههای سنگین درمان این بیماری را چه کسی پرداخت خواهد کرد؟طالب ریفای، در پاسخ به تمام این چالشها میگوید: «در شرایط حال حاضر که شیوع بیماری کرونا همچنان ادامه دارد، خرید بیمه کووید-۱۹ که هزینههای قرنطینه و ابتلای افراد در حین سفرهای بینالمللی را پوشش میدهد، باید تبدیل به مدرکی الزامی برای سفرهای بینالمللی شود، چرا که حتی با در دسترس قرار گرفتن «واکسن کرونا»، مدت زمانی طولانی نیاز است که تمامی افراد جهان واکسیناسیون شوند، علاوهبر این کارایی این واکسنها هنوز در مرحله آزمون و خطا بوده و شاید افرادی که واکسینه شده باشند باز هم به این بیماری مبتلا شوند.»بنابراین میتوان نتیجه گرفت که استفاده از گذرنامههای کووید-۱۹ در کنار خرید بیمه کووید-۱۹ در شرایط حال حاضر میتواند باعث رونق دوباره سفرهای بینالمللی و گردشگری جهانی شود. حال باید دید در سال ۲۰۲۱ و آغاز تعطیلات بهار و تابستان پیش رو شرایط شیوع بیماری کرونا بهچه صورت خواهد بود و آیا واکسن کرونا کارایی لازم را خواهد داشت یا خیر!
برای اطلاع از آخرین اخبار صنعت گردشگری، وبسایت «رسانه قطبنما» را دنبال کنید.