رسانه قطبنما: طبق گزارش شرکت عملیات تجاری بینالمللی گروه Trip.com، تایلند در حال حاضر بهترین انتخاب برای گردشگران چینی است و پس از آن مالدیو و مصر قرار دارند. چینیها نیمی از گردشگران تایلند را تشکیل دادهاند و پیشبینی میشود تا پایان سال۲۰۲۳ میلادی، بین ۱۲ تا ۱۵میلیون چینی به این کشور سفر کنند.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، سنگاپور، کوآلالامپور، چیانگمای، مانیل و بالی از دیگر مقصدهای ایدهال برای گردشگران چینی هستند. اما نکته مهم در میان این است که ایران در این لیست جایی ندارد. با این حال آیا میتوان نتیجه گرفت که سفر گردشگران چینی به ایران رونق نیافته است؟ اگر در نظر بگیریم که سهم ایران در پذیرش توریستهای چینی در سال ۱۳۹۸ تنها ۳۲هزار نفر بوده و برنامه متولیان گردشگری، رسیدن به عدد یک میلیون گردشگر چینی باشد، آنگاه میتوان مقایسه واقعیتری را انجام داد. اینکه آیا نسبت به سال ۹۸ ما با افزایش قابلتوجهی روبهرو بودهایم و اگر این طور بوده آیا به چشمانداز مدنظر متولیان توریسم کشورمان نزدیک شدهایم یا نه؟
پاسخ به این پرسش دشوار است. روسای جامعه هتلداران شیراز و یزد معتقدند که این آمار رو به رشد است؛ اما تا پایان فصل نمیتوان عدد و رقم قطعی در این زمینه ارائه داد. پاسخی که کریم بیگی، رئیس جامعه هتلداران اصفهان نیز آن را تایید کرده و در این باره میگوید: «گردشگران چینی این روزها حضور پررنگتری در اصفهان و سایر شهرهای توریستی مانند شیراز دارند که دلیل آن را میتوان در ارتباطات خوب دو کشور جستوجو کرد.» او با اشاره به اینکه هر گردشگر چینی در صورت داشتن یک سفر رضایتبخش میتواند سبب جذب گردشگران بیشتری به کشورمان شود، میافزاید: «با ارائه خدمات خوب، میتوانیم شاهد ورود موجی از گردشگران چینی به کشورمان باشیم.» بیگی در این باره که آیا آماری از میزان گردشگران چینی در هتلهای اصفهان وجود دارد یا خیر، بیان میکند: «این آمار معمولا در پایان فصل مشخص میشود و در آن زمان میتوان مقایسهای میان سالجاری و سالهای گذشته داشت.»
ذائقه گردشگری چینیها
گردشگران چینی در شهری مانند یزد& ترجیح میدهند به جای هتل سه ستاره& در هتلهای چهار و پنج ستاره اقامت داشته باشند؛ ضمن اینکه بوتیک هتلها نیز مورد پسند آنها نیست. آیا در اصفهان نیز وضعیت به همین ترتیب است؟ رئیس جامعه هتلداران اصفهان پاسخ میدهد: «هزینه اقامت در ایران به واسطه نرخ دلار پایین است. اگر یک توریست خارجی بخواهد در هتلهای چهار و پنج ستاره اقامت داشته باشد، به طور متوسط بین ۳۰ تا ۴۰ دلار میپردازد و همین موضوع آنها را ترغیب میکند که چنین گزینههایی را در اولویت قرار دهند. البته ما در مواردی هم شاهدیم که هتلهای سه ستاره از سوی آژانس های مسافرتی یا این گردشگران رزرو میشود. باید توجه داشت فرهنگ گردشگران با هم متفاوت است و گرچه توریستهای چینی علاقهمند به بازدید از سایتها و آثار تاریخی کشورمان هستند اما اقامت در خانههای سنتی برایشان جذابیتی ندارد؛ در حالی که غربیها و اروپاییها از چنین خانههایی استقبال میکنند.»
او درباره سایر تفاوتهای گردشگران چینی و اروپایی میگوید: «چینیها معمولا مقید هستند غذای خودشان را در طول سفر داشته باشند و در رستورانها این غذاها سرو شود. ذائقه غذایی شهروندان این کشور، با ما و بسیاری از کشورهای دیگر متفاوت است و گردشگران چینی گرچه دوست دارند غذاهای محلی کشور میزبان را تجربه کنند اما برایشان قابل قبول نیست که در تمام طول سفر چند روزه، این غذاها برایشان سرو شود.»
به گزارش «رسانه قطبنما»، دولت چین از ۱۵ مارس ۲۰۲۳ میلادی برابر با ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۱، محدودیتهای مسافرتی به ۶۰ کشور، از جمله ایران را لغو کرد و نام ایران را بار دیگر به فهرست مقاصد گردشگری چین بازگرداند. پیش از این، پیشبینی میشد با این رفع این محدودیتها، چینیهای بیشتری به ایران سفر کنند. کارشناسان در خصوص هشدار داده بودند که ایران باید برای پذیرش این گردشگران آماده شود؛ چراکه اگر شرایط مهیا نباشد و چینیها در سفر به ایران با مشکلاتی مواجه شوند، یقینا ایران را از فهرست مقاصد سفر خارج میکنند. در عین حال، اگر اطلاعاتی درباره ایران در اختیارشان قرار گیرد، حتما بیشتر از گذشته به کشور سفر خواهند کرد.
براساس این گزارش، ایران از سال ۱۳۹۸ روادید را برای اتباع چینی لغو کرده و شهروندان چینی مجازند بدون ویزا ۲۱ روز به ایران سفر کنند.
اخبار بازار سفر و گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.