«آذربایجان» قصد دارد برای جذب گردشگران سراسر جهان و ارتقای صنعت گردشگری خود، از ظرفیت تاریخی و باستانی خود استفاده کند.
قطبنما- صنعت گردشگری یکی از مهمترین صنایع برای کسب درآمد در بسیاری از کشورها است و سهم بزرگی در تولید ناخالص داخلی جهانی دارد. پیش از همهگیری کرونا صنعت گردشگری یکی از معدود صنایع در حال رشد جهان بوده است، بهطوری که در سال ۲۰۱۹، حدود ۳۳۴ میلیون شغل در بخش سفر و گردشگری وجود داشت و سهم آن در تولید ناخالص داخلی جهان ۹.۲ تریلیون دلار بود. به همین دلیل کشورهای بسیاری برای بهبود اقتصادی خود در این صنعت سرمایهگذاری میکنند.
آذربایجان نیز بهعنوان یکی از مقاصد گردشگری نوظهور، توجه بسیاری از گردشگران سراسر جهان را به خود جلب کرده است. این کشور برای جذب گردشگران پس از بحران کرونا، از شیوههای گوناگونی استفاده میکند که از آنها میتوان به همکاری با اکسپدیا، معرفی مقاصد گردشگری جدید، شرکت در نمایشگاههای بینالمللی و... اشاره کرد.
از سوی دیگر آذربایجان برای مسافرانی که علاقهمند به گردشگری تاریخی هستند، یک مقصد بسیار محبوب است. این کشور آثار فرهنگی و باستانی متنوعی دارد که در زمینهی هنر، معماری، صنایع دستی، غذا و نوشیدنی و موارد دیگر بسیار ارزشمندند و بسیاری از آنها برای بازدیدکنندگان ناشناخته است. قدمت این آثار تاریخی سبب شده است که بسیاری از گردشگران در مورد شیوههای مختلف شکلگیری آنها در تاریخ کنجکاو شوند، به همین دلیل آذربایجان قصد دارد برای جذب نسل جدید مسافران از میراث فرهنگی خود استفاده کند. در این مطلب به برخی از مکانها و سنتهای آذربایجان اشاره خواهیم کرد که در طول تاریخ شکل گرفتهاند و برای گردشگران از جذابیت فوقالعادهای برخوردارند.
سایتهای باستانی آلمانی در آذربایجان
در کشور آذربایجان معماریهای فراوانی بهسبک آلمانی وجود دارد. یکی از شهرستانهای آلمانی که در ۲۰۰ سال پیش در غرب آذربایجان تأسیس شد، «گویگل» است که کلیسای لوتری سنت هلنا در آن قرار دارد. یکی از جاذبههای دیدنی این شهرستان، شرابخانهی گویگل است که بطریهای شراب ۱۵۰ سالهی آلمانی در آن قرار دارند.
علاوه بر آن، رستوران خصوصی لاریسا دانیلووا با ارائهی غذاهای آلمانی و خانهی ویکتور کلاین (آخرین آلمانی ساکن گویگل که قرار است بهزودی به موزه تبدیل شود) مکانی مناسب برای بازدیدکنندگان است.
سایتهای باستانی لهستانی در آذربایجان
توسعه سریع صنعت نفت باکو بین اوایل دهه ۱۸۷۰ و جنگ جهانی اول، دورهای که به رونق صنعت نفت آذربایجان معروف است، ثروت زیادی را برای باکو به ارمغان آورد و باعث ایجاد ترکیبی از معماری اروپایی در این کشور شد. بسیاری از معماریهای باکو توسط اروپاییها، از جمله تعدادی از معماران لهستانی، طراحی شده است. بسیاری از این بناها به بهترین نحو ممکن سنتهای معماری بومی و غربی را با هم آمیختهاند و سبب جلب توجه گردشگران میشوند.
یکی از این معماریهای برجسته، کاخ اسماعیلیه که توسط جوزف پلاشکو طراحی شده است و گفته میشود که از کاخ «پلازو دوکاله» ونیز الهام گرفته است. ساختمان شهرداری باکو نیز بر اساس طراحی معمار لهستانی «جوزف گسلاوسکی» طراحی شده است. از دیگر بناهای شهر باکو که از معماری لهستانی الهام گرفته است میتوان به ساختمان اداری لوک اویل، اتحادیه تعاونیها، فروشگاه بزرگ باکو، موسسسه نسخههای خطی و کلیسای کاتولیک مریم مقدس اشاره کرد.
آثار باستانی باقیمانده از جاده ابریشم
جاده ابریشم، تحولات بسیاری در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در کشورهایی که از آن عبور میکردند، به جا گذاشته است. آذربایجان نیز بهعنوان یکی از نقاط اصلی جاده ابریشم، از این قاعده مستثنی نبود و تأثیرات بینالمللی فراوانی را در هنر، موسیقی، معماری، آشپزی و موارد دیگر به دست آورده است که امروزه بهعنوان آثار سنتی در معرض نمایش عموم قرار میگیرند.
آشپزی
بسیاری از ایدههای غذاهای آذربایجانی از «ایران»، «قفقاز»، «آسیای مرکزی»، «آناتولی» و... الهام گرفته شدهاند. مناطقی چون باکو، شماخی و گنجه آذربایجان به غذاهایی معروف هستند که از خمیر و گوشت و گاهی با پنیر رایج در کشورهای جاده ابریشم را پخته میشوند. هل، یک ادویه خوش طعم در آشپزی هندی است که بهطور گستردهای در غذاهای خوش طعم آذربایجان و در شیرینیهای سنتی این کشور استفاده میشود.
فرش
فرشهای آذربایجانی در مسیر جاده ابریشم مورد معامله قرار میگرفتند و بهدلیل رنگهای زنده، نقشهای بینظیر و کیفیت بالای خود، بسیار موردتوجه قرار میگرفتند. امروزه نیز این فرشهای اصیل هنوز در معتبرترین موزههای جهان، بهویژه موزه فرش آذربایجان در باکو، به نمایش در میآیند.
ابریشم
منطقه باسقال در آذربایجان که قرنهاست محل عبور جاده ابریشم است، امروزه مرکز اصلی صنعت ابریشمبافی در آذربایجان است. آذربایجان تکنولوژی تولید ابریشم را در این منطقه توسعه داده است و بهدلیل تکنیکهای رنگآمیزی خود در جهان مشهور شده است.
موسیقی
بسیاری از آلات موسیقی سنتی که در آذربایجان شنیده میشوند، سازهایی هستند که در مسیر جاده ابریشم به این کشور آمدهاند. سازهایی مانند بالابان، کمانچه، عود، تار، فلوت، دف و قانون از سازهایی هستند که از گذشتههای دور تا به امروز در این کشور نواخته میشوند.
معماری
تنوع معماری در کشور آذربایجان، یکی از دلایل جذب گردشگران به این کشور است. از جمله معماریهای باستانی این کشور میتوان به معابد زرتشتیان، کنیسهها، کلیساها و مساجد، حمامها، شهرهای قلعهای و بازارهای سنتی اشاره کرد.
سخن پایانی
میراث فرهنگی از جمله جاذبههای مهم برای بسیاری گردشگران سراسر دنیا است. جمهوری آذربایجان نیز از جمله کشورهایی است که ظرفیت بسیار بالایی در زمینهی جاذبههای فرهنگی و باستانی دارد، بههمین دلیل این کشور از این فرصت بهخوبی استفاده کرده و میراث چندین سالهی خود برای جذب گردشگران استفاده میکند. این کشور بهتازگی نیز برای بهبود گردشگری خود و جذب گردشگران از چندین اقدام جدید خود خبر داده بود که از آنها میتوان به معرفی مقاصد گردشگری جدید و همکاری با اکسپدیا اشاره کرد.
جدیدترین اخبار گردشگری جهانی را از قطبنمادنبال کنید.