چرا «آسیا» برای گردشگری جهانی بازاری ارزشمند و پرفرصت است؟ گردشگری آسیا چه زمانی بهبود خواهد یافت؟
رسانه قطبنما- «آسیا» بهعنوان بزرگترین و پرجمعیتترین قاره جهان سهم بسزایی در گردشگری جهانی دارد. با شیوع «کووید-۱۹» و بستهشدن مرزها در سراسر جهان، گردشگری در این قاره کهن و تاثیرگذار نیز از رونق افتاد. اگرچه برخی از کشورهای آسیایی همچون «چین»، «امارات متحده عربی» و «کره جنوبی» بهسرعت توانستند این بحران را کنترل کنند اما بسیاری دیگر از کشورهای آسیایی همچنان با این بحران درگیر بوده و مرزهای خود را بهمدت طولانی بسته نگاه داشتند. با وجود تمام این حوادث گردشگری آسیا چه زمانی بهبود خواهد یافت؟
آسیا در سال ۲۰۲۵
بسیاری از کارشناسان صنعت گردشگری معتقدند که تا سال ۲۰۲۵ گردشگری جهانی تا حد زیادی بهبود خواهد یافت و آسیا نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. در این بین برخی معتقدند گردشگری در آسیا تا سال ۲۰۲۵ نهتنها بهبود خواهد یافت بلکه این قاره تا سال ۲۰۲۵ احتمالا به یک پایگاه قوی صنعت گردشگری جهانی تبدیل خواهد شد.
نگاهی به آمارهای قبل از شیوع کووید-۱۹ نشان میدهد این احتمال دور از دسترس نخواهد بود. در مقایسه با سایر نقاط جهان «آسیا و اقیانوسیه» با ۳۶۴میلیون گردشگر و «خاورمیانه» با بیش از ۶۴ میلیون مسافر، در سال ۲۰۱۹ بیشترین رشد را در زمینه گردشگری داشتند. آماری که به نظر میرسد تا سال ۲۰۲۵ نهتنها بار دیگر محقق شود بلکه فراتر نیز رود.
بهبود سریع روند سفر در آسیا
نشانههای بهبود صنعت گردشگری آسیا از همان ماههای ابتدایی سال ۲۰۲۱ قابل مشاهده بود و چین محرک اصلی این بهبود بود. البته رونق گردشگری چین ابتدا از سفرهای داخلی رقم خورد. «روز ملی چین» در اکتبر ۲۰۲۰ (مهر ۱۳۹۹) یکی از نخستین نشانههای بهبود گردشگری در سراسر جهان بود که امیدها برای آغاز دوباره سفرها را زنده کرد. تعطیلات سال نو چینی و هفته طلایی که اغلب مسافران چینی به خارج از کشور سفر میکنند.، نیز نقطه عطف دیگری در از سرگیری دوباره سفرها در گوشهوکنار جهان بود.
یک موسسه تحقیقاتی چینی در نوامبر سال ۲۰۲۰ (آبان ۱۳۹۹) پیشبینی کرده بود که حدود ۱۰۰میلیون چینی در سال ۲۰۲۱ به خارج از کشور سفر کنند. آماری که تا حدودی محقق شد. این موسسه همچنین پیشبینی کرده است تا سال ۲۰۲۲ این رقم به ۱۸۰میلیون نفر برسد. این در حالی است که این رقم در سال ۲۰۱۹ و قبل از شیوع کرونا، ۱۷۰میلیون نفر بوده است.
با مهار کووید-۱۹ در سایر مقاصد اصلی آسیایی و همچنین افزایش روند واکسیناسیون محدودیتهای سفر یکی پس از دیگری از میان برداشته میشد. بازگشایی مرزهای امارات بهروی گردشگران از دیگر نشانههای امیدبخش بهبود اوضاع در آسیا بود که نظر بسیاری از مسافران از سراسر جهان را بهخود جلب کرد. سایر بازارهای بزرگ آسیا مانند کره جنوبی، ژاپن، هند، هنگکنگ، سنگاپور، اندونزی، مالزی و تایلند نیز از سال ۲۰۲۱ شروع به بهبود اوضاع سفر کردند. البته سرعت بهبود این بازارها در مقایسه با چین بسیار پایینتر بود.
رونق گردشگری داخلی در آسیا
مهمترین تغییری که بازار گردشگری آسیا در مقابله با بحران کووید-۱۹ با آن روبهرو شد، تمایل به سفرهای داخلی و رونق گردشگری محلی بود. محدودیتهای مرزی، شیوع کرونا در بسیاری از مقاصد و قوانین دستوپاگیر و گیجکننده از جمله عواملی بود که آسیاییها را به سفر در خانه تشویق میکرد.
در چنین زمانی شرکتهای هواپیمایی ارزانقیمت آسیا بیش از هر زمان دیگری چالاکی نشان داده و خدماتی را راهاندازی کردند که به مسافران آسیایی کمک میکرد مقاصد گردشگری محلی و کشورهای نزدیک به خانه را پیدا کرده و بهجای مقاصد معمول اروپایی و آمریکایی اینبار یک مقصد نو و نزدیک را تجربه کنند.
از سویی دیگر بسیاری از کشورهای آسیایی که با بحران اقتصادی ناشی از توقف سفرها مواجه شده بودند توصیه به سفرهای داخلی و کمک به مشاغل محلی را در دستور کار خود قرار دارند. اهدای ووچر از سوی دولتها به سفرهای داخلی ازجمله این اقدامات بود.
هتلها و تور گردانان در آسیا نیز بهسرعت خود را با شرایط جدید وفق داده و ارائه تجربیات منحصربهفرد بومی را در دستور کار خود قرار دادند تا مسافری که به فرهنگ و جغرافیای مقصد آشنا بود را جذب کنند. این تغییر بزرگ در نهایت بهسود گردشگری داخل مرزهای آسیا است و احتمالا بسیاری از آسیاییها را تشویق خواهد کرد تا این بار مقاصد داخلی و نزدیک را امتحان کنند. روندی که ممکن است تا چند سال آینده همچنان به این روال باقی بماند.
بهبود زیرساختها
از دیگر تاثیرات شیوع کووید-۱۹ در آسیا بهبود زیرساختها با سرمایهگذاری گسترده در جادهها، بزرگراهها و راهآهن است. این سرمایهگذاریها یک امتیاز بزرگ برای سفرهای منطقهای و داخلی است. یکی از دلایل اصلی افزایش سرمایهگذاری در این زمینه رونق سفرهای جادهای و ریلی در دوران کرونا است. نوعی از سفر که بهتازگی توانسته نظر افراد بیشتری را جلب کرده و تجربیات متنوعی را در اختیار مسافران قرار دهد.
رونق سفرهای داخلی و منطقهای و محدودیت سفر به مقاصد غربی در ابتدا یک نتیجهگیری داشت: تضعیف شرکتهای مسافرتی که با تمرکز بر مقاصد غربی فعالیت میکنند. در چنین فرصتی با کاهش تقاضا برای سفر به مقاصد غربی، برخی از مقاصد آسیایی همچون «دبی» و «اندونزی» موفق شدند سهم این بازارها را بهخود اختصاص دهند.
حال سوال اینجا است که آیا با بهبود شرایط سفر مسافران پرتعداد آسیایی همچنان به بازارهای اروپایی و آمریکایی یا سایر مقاصد پشت خواهند کرد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت خیر و با بهبود شرایط سفر اوضاع تعدیل شده و مسافران آسیایی بار دیگر به مقاصد ناشناخته و مقاصد اروپایی و آمریکایی باز خواهند گشت.
چرا آسیاییها تشنه سفرند؟
پس از شیوع کرونا هیچ قاره دیگری همچون آسیا قرنطینه، پوشیدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی را با این جدیت اجرایی نکرد. این انزوای طولانیمدت در نهایت در آسیاییها نیاز به حضور در طبیعت و هوای تازه را بیش از پیش تقویت کرد.
از سویی دیگر چین و هند، دو کشور پرجمعیت آسیا، از آلودهترین و شلوغترین کشورهای جهاناند. آلودگی و ازدحام ازجمله عواملی بود که پیش از شیوع کرونا سبب شد کشورهای اروپایی مانند سوئیس، سوئد، فنلاند و هلند به محبوبترین مقاصد مسافران این دو کشور بهخصوص مسافران چینی تبدیل شوند. حال با پشت سر گذاشتن روزهای اوج همهگیری بار دیگر مسافران آسیایی بهدنبال طبیعت بکر و هوای تازه و اندکی آرامشاند.
عوامل دموگرافیک
در بسیاری از مناطق آسیا، میانگین سنی ۲۸سال است، این در حالی است که میانگین سنی در ایالات متحده ۳۸سال و در اروپا بالاتر از ۴۰ سال است. بنابراین جمعیت کثیری از آسیاییها را جوانان پرشور و دیجیتالی تشکیل میدهند که بهراحتی از تکنولوژی استقبال میکنند. از سویی دیگر آسیاییها بازدید از مقاصد جدید، از عربستان گرفته تا برزیل، را به سفر در یک منطقه آشنا ترجیح میدهند. برای درک اهمیت این مسئله تنها به این گزارش گروه «تریپ دات کام» (Trip.com )، توجه کنید که تا سال ۲۰۲۵ متولدین دههای ۱۹۹۰ به بعد، بیش از ۶۰درصد مسافران آینده را تشکیل خواهند داد.
سازمان های بازاریابی مقصد نیز، که در طول شیوع کرونا روشهای جدیدی را برای جذب مسافران برگزیدهاند، بهراحتی میتوانند با تبلیغات دیجیتالی و مبتکرانه، نظر مسافران باهوش آسیایی را بهخود جلب کنند.
در نهایت نکته دیگری که باید به آن توجه کرد عوامل ژئوپلتیک است. سفر از دیرباز یکی از عوامل تقویتکننده صلح و جایگاه کشورها بوده است. نمونه بارز این نظریه در جهان معاصر، استفاده چین از گردشگری برای تقویت مواضع سیاسی خود است. با تمام این تفاسیر گردشگران آسیایی یک فرصت طلایی برای گردشگری جهانیاند. بازاری که بهتنهایی میتواند روند رشد گردشگری جهانی را تحت تاثیر قرار داده و این صنعت را به روزهای اوج خود بازگرداند.
آخرین اخبار صنعت گردشگری جهانی را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.