آیا شما برههی دیگری از تاریخ را بهخاطر دارید که تمامی کشورهای دنیا برای باز یا بسته نگه داشتن مرزهای خود بهمدت یک سال، دائما تردید داشته باشند و تغییر عقیده بدهند؟ آیا روزی فکر میکردید که آن دسته از کشورها که سرمایهگذاری عظیمی در صنعت گردشگری و جذب مسافر میکنند، مجبور به جلوگیری و بستن بزرگترین منبع کسب درآمد خود شوند؟
اگرچه پیشبینی این اتفاقات تا پیش از سال ۲۰۲۰ دور از ذهن بود، اما همانطور که در یک سال اخیر دیدیم، جهان خود را با این تغییر وفق داد و در حال حاضر با گامهای آهسته اما مطمئن به سوی وضعیت عادی جدید حرکت میکند.
شاید حالا بتوانیم کمی دقیقتر به این سوال فکر کنیم:
سفر در سال ۲۰۲۱ چگونه خواهد بود؟
آنچه شواهد نشان میدهد این است که مراحل سخت را پشت سر گذاشتهایم و آرامآرام به وضعیت عادی جدید نزدیک میشویم. وضعیتی که در آن سفر رفتن باز هم رونق پیدا میکند اما برخلاف گذشته با تغییرات اجتنابناپذیری همراه خواهد بود.
اما این شرایط جدید، سبک سفرها، خواستهها و علایق مردم را به چه سمتی متمایل کرده است؟ با بررسی رفتارهای مسافران و خواستههای جدید آنها در این دوران، به ۷ نوع سفر تازه متداولشده میرسیم که فعالان صنعت گردشگری، قطعا بارها اسمشان را در سال ۲۰۲۱ خواهند شنید! ۷ سبکی که به واسطهی کرونا، تعریف جدیدی از سفر را به دنیا معرفی کردهاند.
بیشتر بخوانید: محبوبترین سبکهای گردشگری سال ۲۰۲۱ کداماند؟
۱. استیکیشن (Staycation)
در سال ۲۰۲۰ اکثر مردم با قرنطینه، تعطیلیهای منطقهای و بسته بودن مرزها به خوبی آشنا شدند اما عاشقان سفر که تحمل یکجا ماندن را نداشتند به فکر راهی برای فرار از این محدودیتها افتادند. درواقع اینجا بود که واژهی «استیکیشن» (Staycation) که ترکیبی از دو کلمهی «استی» (Stay) به معنای ماندن و «وکیشن» (Vacation) به معنای «تعطیلات» است، بسیار پرکاربرد شد.
مسافران بعد از اینکه با محدودیتهای سفر به مناطق مختلف روبهرو شدند، به این نتیجه رسیدند که بومگردی و گذراندن تعطیلات در مناطق اطراف محل سکونتشان، لذتی است که کمتر به آن توجه کرده بودند. به همین خاطر سفرهای داخلی به مناطق نزدیک مثل حاشیهی شهر، روستاها، بازدید از جاذبههای بومی، گشتوگذار در پارکها و طبیعتگردی بسیار رواج پیدا کرد.
بهنظر میرسد این سبک از سفر، در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه داشته باشد و بهعنوان یکی از ترندهای سفر محبوب، طرفداران بیشتری پیدا کند.
۲. ورکیشن (Workation)
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، همهگیری کرونا تمام ابعاد زندگی انسانها را تحت تاثیر قرار داد و مشاغل زیادی با ظهور کرونا دچار بحران شدند. اما در این میان برخی هم با ایجاد تغییر در سبک کار کردن و افزایش دورکاری کارمندان به دلیل شیوع کرونا، توانستند بهخوبی مدیریت بحران کنند.
بیشتر بخوانید: دورکاری، دنیای جدید سفرهای کاری
اما دورکاری یا کار کردن از راه دور برای همهی شاغلان لزوما به این معنا نیست که از میز کارخود در شرکت دور شوند و پشت میز آشپزخانه کار کنند. دورکاران مجبور نیستند تا حتما در یک مکان ثابت کار کنند. آنها میتوانند در خانه، هتل، طبیعت، یا هرجایی که دوست دارند کار کنند و ضمن انجام دادن کارهای خود، از سفر کردن و بودن در حومهی شهر، دریا، کوه و.. لذت ببرند و باعث رونق صنعت گردشگری منطقهی خود نیز بشوند.
اگرچه این سبک از سفرها قبلا هم مورد استقبال دورکاران بوده است، اما با شیوع کرونا، «ورکیشن» (Workation) رونق بیشتری پیدا کرد. این کلمه که از ترکیب «ورک» (Work) به معنای کار و «وکیشن» (Vacation) به معنای تعطیلات گرفته شده، به خاطر پاسخ دادن به دو نیاز اساسی مردم یعنی کار و سفر بهصورت همزمان، بسیار محبوب شده است.
مزایای دورکاری هم برای شرکتها و هم کارمندان بسیار زیاد است. علاوهبر این، دورکاری و ترکیب آن با سفر، کاملا متناسب با شرایط حال حاضر و بر اساس نیازهای فعلی مردم است. در نتیجه به نظرمیرسد یکی دیگر از ترندهای سفر سال ۲۰۲۱ «ورکیشن» خواهد بود؛ ترندی که روزبهروز بر میزان علاقهمندان آن اضافه میشود.
بیشتر بخوانید: آیا میتوان ایده کار از هتل را در دوران پساکرونا نیز ادامه داد؟
۳. حبابهای حمایتی (Support Bubbles)
در سال ۲۰۲۰ واژهی «حباب مسافرتی» (Travel Bubble) یا «کوریدور سفر» (Travel corridor) بارها شنیده شد. برخی کشورها که از نظر آمار مبتلایان به کرونا در یک سطح قرار داشتند، به فکر ایجاد شرایطی آسانتر برای سفر افتادند. این کشورها با تشکیل حباب مسافرتی، شرایطی را فراهم کردند که مسافران بتوانند بین کشورهای مشخص شده سفر کنند. اما این روزها واژهی جدید «حباب حمایتی» (Support Bubbles) متداول شده است.
اما حباب حمایتی چیست؟ این واژه که ابتدا در کشور انگلستان مطرح شد؛ برای افرادی که تنها زندگی میکنند یا از دوستان و خانواده خود دورند کاربرد پررنگی دارد. افرادی که در این دوران نیاز به همراهی کسی مثل اعضای خانواده را دارند تا همیشه در کنارشان باشد و محدودیتهای کرونا و فاصلهی اجتماعی بین آنها صدق نکند. آنها میتوانند به خانهی افراد مشابه خود بروند و با تشکیل یک حباب حمایتی، درست مثل اعضای خانواده، در این دوران سخت کنار هم باشند.
سفر در سال ۲۰۲۱بیشتر از اینکه روی مقصد متمرکز باشد، احتمالا به انتخاب همسفران مرتبط میشود. درواقع پیشبینی میشود که یکی از ترندهای سفر دوران پساکرونا، سفرهای گروهی یا سفرهای خانوادگی و دستهجمعی چند نسلی باشد. چراکه مردم مایلند به جبران وقتهایی که دور از هم در قرنطینه سپری کردند، سفرهای گروهی را از سر بگیرند.
۴. اقامتهای طولانی (Extended Stays)
با شیوع کرونا و توصیههای مقامات بهداشتی و قوانین سختگیرانهی دولتها برای کاهش بیماری، برنامههای زیادی مثل جشنها، مراسمهای عروسی، سفرها و بسیاری از برنامهریزیهای شخصی به سال ۲۰۲۱ موکول شدند. با توجه به این موضوع، بهنظر میرسد که بسیاری از برنامههای بهتعویقافتاده، در سال جدید اجرا شوند. همچنین در سال جدید، مردم بهدنبال وقتی مناسب برای سفرهای عقب افتادهی خود هستند. میتوان اینطور انتظار داشت که تمایل افراد برای اقامتهای طولانی یا تجربههای جدید در مقاصد بیشتر شود.
۵. رزروهای لحظه آخری (Last-Minute Reservations)
رفتار مسافران در سالهای اخیر در رابطه با انتخاب مقصد و رزرو خدمات سفر را میتوان به دو دسته تقسیم کرد. دستهی اول مسافرانی هستند که از ماهها قبل مقصد سفر خود را انتخاب و برای مسافرتشان برنامه ریزی کردهاند. دستهی دوم هم مسافران لحظهی آخری هستند، یعنی مسافرانی که برنامهریزیها را به روزهای قبل از سفر موکول میکنند.
اما بعد از رفع محدودیتهای سفر ناشی از کرونا و پایان یافتن قرنطینهها، باید منتظر موج عظیمی از مسافران گروه دوم باشیم، با این تفاوت که آنها برخی ویژگیهای مسافران گروه اول را هم در خود دارند. یعنی تمام مدت قرنطینه را به برنامههای سفر خود فکر کردهاند و حالا در روزهای آخر قصد رزرو دارند. این ترند سفر که همراه با عدم اطمینان از زمان دقیق رزرو است، در سال ۲۰۲۱ بسیار متداول خواهد بود.
۶. گردشگری سبز (Green Tourism)
بیشک یکی از ترندهای سفر در سال ۲۰۲۱، گردشگری سبز و گشتوگذار در دل طبیعت خواهد بود. این روزها که کرونا، همه را به رعایت فاصلهی اجتماعی و دوری از هم مجبور کرده، چه چیزی بهتر از طبعیتگردی میتواند شوق سفر را در دل مردم زنده کند و باعث تجدید قوای جسمی و روحی شود؟ باید منتظر افزایش این سبک از سفرها در سال ۲۰۲۱ باشیم. سفرهایی به فضاهای باز و طبیعت بکر که خیلی هم از محل زندگی مردم دور نباشد و در عین حال خطری برای شیوع کرونا و ارتباط نزدیک افراد با هم نداشته باشد.
۷. گردشگری آهسته یا کمشتاب (Slow Travel)
برای بسیاری از مردم دنیا، سال ۲۰۲۰ به معنای آهسته کردن روند زندگی بود. همین دیدگاه در انتخاب سفرهای مردم نیز تاثیر گذاشته و مسافران به این باور رسیدهاند که نیازی به عجله نیست. پس میتوان اینطور توقع داشت که یکی دیگر از ترندهای سفر در سال ۲۰۲۱، سفرهای کمشتاب خواهد بود. در این نوع سفرها، مسافران مایلند بهجای اینکه در یک زمان کوتاه، تمام دیدنیهای مقصد خود را باعجله تکبهتک ببیند، زمان بیشتری را برای کشف چند نقطهی خاص اختصاص دهند و تجربیات بیشتری را میان آدابورسوم و فرهنگ مقصدشان کسب کنند.
بیشتر بخوانید: آخرین ترندهای صنعت مهمان یاری در سال ۲۰۲۰ کداماند؟
کلام پایانی
سال جدید میلادی قطعا تفاوتهای زیادی با سال ۲۰۲۰ خواهد داشت. برخلاف سال گذشته که به شناخت وضعیت جدید و یافتن راههای مختلف برای عبور از بحران گذشت، سال ۲۰۲۱ همراه با امید آغاز شده و نویدبخش روزهای خوبی برای صنعت گردشگری و سفر در تمام دنیا است. تنها کافی است با نیازهای جدید جامعهی خود آشنا شویم و برای بهبود، از آنها استفاده کنیم.
برای درک بهتر این موضوع باید یک نکته را خوب به خاطر بسپارید: از گذشته درس بگیرید، خود را با جریان بهوجود آمده هماهنگ کنید و با امید و انرژی به سمت آینده پیش بروید.