رسانه قطبنما: روز دوشنبه ۲۱ آذر ماه، هتل هویزه تهران، میزبان نشست هماندیشی جامعه هتلداران ایران و روسای گروههای هتلداری با علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری کشور، بود. بهگزارش ایسنا، در این نشست هتلداران نسبت به وضعیت صنعت گردشگری و رکود دوباره این صنعت، از شهریور ۱۴۰۱ و همزمان با آغاز ناآرامیها، معترض بوده و خواستار حمایت جدیتر دولت شدند.
بحران نیروی انسانی در صنعت هتلداری
بهگزارش خبرگزاری مهر، علی رحیمپور مدیرعامل گروه هتلداری رکسان در این نشست، با بیان اینکه این صنعت هیچ چشماندازی ندارد و فعالان این حوزه حتی نمیدانند در تعطیلات نوروز و تابستان پیش رو چه اتفاقی میافتد، خطاب به معاون گردشگری گفت: «شما برای حفظ نیروی انسانی باید در دولت صحبت کنید. در حال حاضر، شهروندان ما سرخوش نیستند که به سفر بروند. ما حتی اگر الان بخواهیم برای سال آینده توریست به ایران بیاوریم، باید از حالا در همه نمایشگاههای خارجی حضور داشته باشیم. اما با دلار ۳۸ هزار تومانی چه کسی میتواند به نمایشگاه خارجی برود.»
جمشید حمزهزاده، رییس جامعه هتلداران ایران، نیز با اشاره به اینکه با کاهش تعداد سفرها، کارمندان هتلها بیکارند اما حقوق میگیرند و کارفرماها ماهانه ۲۳ درصد حق بیمه آنها را پرداخت میکنند، گفت: «حالا که بخش خصوصی حاضر است در این شرایط حقوق کارمند را پرداخت کند، آیا دولت نمیتواند از ۲۳ درصد سهم خود بگذرد؟» او یادآور شد که با شتاب تورم فعلی، افرادی که در حال ساخت هتل هستند، دیگر توان اتمام پروژههای خود را ندارند. بهگفته وی، منابع دولت نیز محدود است و خیلیها نمیتوانند از این منابع بهرهمند شوند.
وضعیت فوقالعاده اعلام کنید!
بهگزارش مهر، در ادامه این نشست، رحیمپور با اشاره به اینکه صنعت هتلداری کشور در حال از بین رفتن است و اگر دو سال دیگر هم توریست بیاید، کسی دیگر ترغیب نمیشود در این صنعت سرمایهگذاری کند، از معاون گردشگری کشور خواست، در صورت لزوم شرایط اضطراری اعلام شود. او با یادآوری اینکه اتفاقاتی که در چند ماه اخیر افتاد خارج از ید سرمایهگذار است، گفت: «ما هیچ تقصیری به عنوان سرمایهگذار در این شرایط نداریم. ما برای ساخت ۷ هتل وام دادیم اما به ما گفتند نمیتوانیم بسازیم. هتلهایتان برای خودتان بماند!» بهگفته وی، بهترین وضعیت صنعت گردشگری کشور سال ۹۷ بوده و پس از مدتها از اوایل سال ۱۴۰۱، وضعیت در حال بهبود بود که با آغاز اعتراضات دیگر مردم میلی به سفر ندارند و گردشگران خارجی هم سفر خود را لغو کردند.
لغو گسترده سفرهای ورودی
در ادامه این نشست، حسن سیادتان، رئیس جامعه هتلداران استان فارس، تخمین زد که از نیمه شهریور تا آذر سال جاری، حدود ۸۰۰ گروه ۵ تا ۲۰ نفره، سفرشان به ایران را لغو کردهاند. سیادتان با اشاره به قولهایی که وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای استفاده بخش گردشگری از تسهیلات تبصره ۱۸ داده است، افزود: «ضرر و زیان هتلداران از زمان کرونا تا حالا ادامه دارد و انتظار میرود دولت کمک کند این تسهیلات سریعتر اختصاص یابد.»
حاکمیت باید پاسخگو باشد
در ادامه این نشست، محمدحسین محتاجالله، صاحب هتل ملکالتجار یزد، با اعتراض به قطع برق این هتل، گفت: «دولت باید پاسخگوی وضعیت موجود این صنعت باشد. من ۲۵ سال است در این حوزه کار میکنم و پزشک هم هستم. در حالی که با نسخهپیچیدن میتوانستم درآمد کسب کنم، ولی وارد عرصهای شدم که موجی در سراسر کشور راه انداخت و همگان را آگاه کرد که بافت تاریخی ارزشمند است. با این همه، حالا ما متحمل ضرر و زیان سنگینی هستیم و حاکمیت باید پاسخگو باشد.» وی با اشاره به اینکه با شعار دادن مشکلی حل نمیشود، افزود: «وضعیت گردشگری در خط مقدم مشکلاتی دارد و لازم است دولت همانطور که از سایر بخشها حمایت میکند، از این صنعت هم حمایت کند.»
به وام وابسته نباشید!
در این نشست، معاون گردشگری کشور، ضمن تایید مشکلات هتلداران، به تشکیل کمیته خروج گردشگری از بحران برای حمایت از فعالان این بخش و پیگیری اقداماتی مثل دریافت حمایت از صندوق ضمانت صادرات اشاره کرد. بهگفته علیاصغر شالبافیان، پیشنهاد طرح لغو روادید با کشورهایی که مواضع سیاسی کمتری با ایران دارند، پیگیری برای استمهال وامها در بخش گردشگری و تمدید ۲ سال معافیت مالیاتی تا پایان ۱۴۰۲ از جمله فعالیتهای وزارت میراث فرهنگی برای حمایت از فعالان این حوزه بوده است.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به مصوبه افزایش سهم گردشگری از تسهیلات تبصره ۱۸، از ۲.۵ درصد به ۱۰ درصد، افزود: «این مصوبه هنوز ابلاغ نشده است. پیشبینیها بر این است که تا ۲ هفته دیگر این مصوبه ابلاغ شود. این تسهیلات برای بازسازی، تکمیل و تجهیز هتل و همچنین سرمایه در گردش است.» معاون گردشگری همچنین به سرمایهگذاران گردشگری توصیه کرد با توجه به رشد تورم، وابستگی خود به حمایتهایی چون وام را کم کرده و پروژههای گردشگری را از نظر اقتصادی توجیهپذیر کنند. وی با اشاره به نهاییشدن قانون توسعه ایرانگردی و تشویق سرمایهگذاری در این حوزه، از بخش خصوصی و هتلداران خواست تا به وزارت گردشگری کمک کنند، لایحه بودجه، برنامه هفتم توسعه و قانون ایرانگردی و تشویق سرمایهگذار به سرانجام برسد.
معاون گردشگری کشور، در این نشست، با اشاره به اینکه چالش بعدی هتلها افزایش هزینه آب است، از رایزنی با وزیر نیرو، برای تعیین استاندارد مصرف آب تاسیسات گردشگری خبر داد. وی گریزی هم به تصویب طرح توسعه و مانعزدایی از صنعت برق کشور در مجلس زد و گفت: «راجع به برق هم نظر مشابهی وجود داشت که استاندارد تعرفه برق در هتلها نامشخص است. اگر کمک وزارت نیرو نباشد حتما برق هتلها از سال آینده افزایش مییابد. هرچند که ما طرح دو فوریتی را به مجلس دادیم که پس از لایحه بودجه بررسی میشود. ما همین چالش را در ادامه با تعرفه گاز، گازوئیل و فاضلاب خواهیم داشت.»
بهگزارش مهر، معاون گردشگری در این نشست گریزی هم به نمایشگاه گردشگری زده و با اشاره به اینکه هزینه زمین نمایشگاه گردشگری برای فعالان داخلی در روزهای آینده اعلام خواهد شد، گفت: «مصوبهای از مجمع برگزاری نمایشگاه گرفتیم که ۲ هزار متر زمین رایگان قابل تهاتر به ما بدهند تا در اختیار فعالان بخش خصوصی بازارهای هدف یا مجریان بازارهای هدف قرار دهیم؛ به شرطی که در عوض آن، در نمایشگاه خارجی به ما زمین بدهند.» تغییر رویکرد نمایشگاههای گردشگری خارجی و تمرکز بر کشورهای همسایه، دیگر محور صحبتهای معاون گردشگری کشور بود.
سهم گردشگری از عوارض خروجی
درآمد ۱۴۱۳ میلیارد تومانی کشور از محل عوارض خروج از کشور، دیگر موضوع مهم این نشست بود. معاون گردشگری کشور با طرح این پرسش که سهم بخش گردشگری طبق مصوبه بودجه چه شده است، از بخش خصوصی و هتلداران درخواست کمک کرد، تا درصدی از این سهم نیز نصیب گردشگری و صرف تبلیغ ایران شود. وی در ادامه، از توافق وزارت گردشگری با وزارت صمت برای مشارکت در تعیین و تدوین تعرفههای واردات و صادرات تاسیسات گردشگری خبر داد.
آخرین اخبار گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.