سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) با همهی اتفاقات ناخوشایند خود؛ اما دستاوردهایی بزرگی در زمینهی توسعهی برندهای هتلداری بینالمللی در منطقهی آسیا-اقیانوسیه به همراه داشت. اگر بهدنبال کشف راز موفقیت این هتلداران موفق هستید، این مطلب را در «دی دی سفر» دنبال کنید.
آغاز بحران کرونا در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸)، علیرغم بروز رکود اقتصادی شدید در صنعت گردشگری و هتلداری، نتایج شگفتانگیزی نیز با خود به همراه داشت. در واقع سرمایهگذاران و ایدهپردازان خلاق و باهوش، از جمله کسانی بودند که توانستند با استفاده از فرصتهای نو، نتیجهی بازی را به سود خود تغییر دهند.
یکی از بزرگترین دستاورهای این سال برای کمپانی هتلهای زنجیرهای همچون «آکور» (Accor)، «ماریوت اینترنشنال» (Marriott International)، «اینترکنتیننتال» (IHG Hotels & Resorts) و «هیلتون» (Hilton)، افتتاح مجموعاً ۳۰۰ هتل جدید در منطقهی «آسیا-اقیانوسیه» (Asia-Pacific) بود.
دستاوردی که ضمن متحیرکردن بسیاری از کارشناسان و محققان، آنها را بر آن داشت تا دلایل موفقیت و توسعهی این برندهای هتلداری زنجیرهای را در منطقیه آسیا-اقیانوسیه بررسی کنند.
«رسانه قطبنما» نیز با نگاهی به راهکارها واستراتژیهای توسعهی برندهای هتلداری در منطقهی آسیا-اقیانوسیه، درصدد آن است تا دلایل پیشرفت آنها را برای مشاغل گردشگری و هتلداران بازگو کند.
دستاوردی باورنکردنی برای هتلداران زنجیرهای در آسیا-اقیانوسیه
برندهای هتلداری «آکور»، «ماریوت اینترنشنال»، «اینترکنتیننتال» و «هیلتون»، چهار کمپانی زنجیرهای هتلداری در منطقهی آسیا-اقیانوسیه محسوب میشوند که نقش بهسزایی در توسعهی صنعت هتلداری این منطقه ایفا کردهاند.
افتتاح بیش از ۳۰۰ هتل جدید در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸-۱۳۹۷) و عقد قرارداد برای احداث ۵۰۰ هتل در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸)، سالی که همهی جهان با مشکلات همهگیری ویروس کرونا دستهوپنجه نرم میکردند، از نمونه افتخارات این برندهای هتلداری در منطقهی آسیا-اقیانوسیه است.
اگرچه انتظار میرود با توجه به سرعت توسعهی این هتلداران در منطقهی آسیا-اقیانوسیه، تعداد املاک زنجیرهای آنها چیزی فراتر از اعداد ثبت شده باشد؛ اما دستاوردهای این چهار برند تجاری در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸)، بدون شک یکی از عجیبترین و تحسینبرانگیزترین اتفاقات سال اخیر به شمار میآید.
در واقع استراتژیهای خلاقانه و کاربردی این هتلداران، سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) را از یک سال وحشتناک و سخت به یک سکوی پرتاب با دستاوردهای جهانی برای آنها تبدیل کرده است. شواهد نشان میدهد، منطقهی آسیا-اقیانوسیه، علیرغم همهی مشکلات جهانی، از جمله مناطقی است که با سریعترین رشد هتلها در این مدت مواجه بوده است.
در حال حاضر سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰-۱۳۹۹) نیز ، نویدبخش سالی پربار برای صنعت هتلداری و گردشگری است، بهگونهای که گروه هیلتون پس از بازگشایی ۷۹ ملک در سال گذشته، تنها در ماه ژانویه ۲۰۲۱ (دی ماه ۱۳۹۹) موفق به افتتاح ۱۵ هتل جدید شده است. چهار برند هتلداری آکور، ماریوت اینترنشنال، اینترکنتیننتال و هیلتون، ضمن توجه به نقش موثر واکسیناسیون جهانی در بهبود صنعت گردشگری و هتلداری، از برنامهی خود برای افتتاح بیش از ۱۰۰ هتل جدید در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰-۱۳۹۹) خبر دادند و در تلاشند تا برنامهی افتتاح هتلهایی را که در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) به تعویق افتاد، مجدداً آغاز کنند.
بهگفتهی «آلن واتس» (Alan Watts)، رئیس گروه هیلتون، اگرچه بازارهای تجاری در دوران همهگیری ویروس «کووید-۱۹» با یک رکود نسبی مواجه شدند؛ اما برنامهی افتتاح هتلها و عقد قراردادهای جدید، روند سابق خود را حفظ کرده و با سرعت پیش رفتند.
این بدان معنا است که سرمایهگذاران، اتفاقات سال اخیر را نه بهعنوان یک «اختلال» (disruption)؛ بلکه بهعنوان یک «وقفه و مکث» (Puase) موقت در بازارهای تجاری در نظر گرفته و با قدرت بر اساس برنامهریزیهای پیشین خود حرکت کردند.
در ادامه به پنج مورد از استراتژیها و برنامههای موفقیتآمیز این گروههای هتلداری در منطقه خواهیم پرداخت.
۱- افزایش افتتاح هتلهای جدید بر اساس رشد سفرهای داخلی
آنچه که سرمایهگذاران را به افتتاح هتلهای جدید در میان بحبوحهی سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) واداشت، افزایش شمار سفرهای داخلی در منطقهی آسیا-اقیانوسیه و ایمان آنها به بهبود صنعت گردشگری پس از بازگشت تقاضاهای سرکوبشده مسافران بود.
در نتیجه، اکثر هتلهای جدید در کشورهایی افتتاح شدند که علیرغم وجود بحران کرونا؛ با افزایش چشمگیر تقاضای سفرهای داخلی روبهرو بودند. از مهمترین این مقاصد میتوان به «چین»، «ژاپن»، «استرالیا»، «اندونزی»، «تایلند» و «ویتنام» اشاره کرد.
۲- افزایش قراردادها ناشی از رشد تقاضا برای احداث مراکز اقامتی لوکس و خدماتمحور
در کنار افتتاح هتلهای جدید در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸)، قراردادهای زیادی نیز در منطقهی آسیا-اقیانوسیه به امضا رسید. برخورداری از نیمی از جمعیت جهان، رشد بازارهای داخلی، نرخ بهرهی کم و تمایل مالکان برای انجام معاملات، از جمله عواملی بود که منجر به افزایش تعداد معاملات سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) در این منطقه شد و زمینه را برای ورود برندهای تجاری جدید فراهم کرد.
از سویی دیگر تقاضا برای ارائهی خدمات لوکس در منطقه آسیا-اقیانوسیه نیز رو به افزایش است و همین امر کمپانی هیلتون را به امضای قرارداد و افتتاح هتل لوکس «والدورف آستوریا» (Waldorf Astoria) در ژاپن در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) ترغیب کرد. این هتل توسط «میتسوی فودوسان» (Mitsui Fudosan)، یکی از بزرگترین توسعهدهندگان املاک و مستغلات در ژاپن، ساخته شده و انتظار میرود در سال ۲۰۲۶ (۱۴۰۵-۱۴۰۴) افتتاح شود.
۳- پیداکردن بهترین مکان برای توسعه صنعت هتلداری
سرمایهگذاری در مناطق باارزش، یکی دیگر از راهکارهایی بود که موجب موفقیت هتلداران زنجیرهای در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) شد. منطقهی جنوبشرقی آسیا، از مناطقی است توجه بسیاری از هتلداران را در برهههای زمانی مختلف به خود جلب کرده است. در واقع آنچه که منجر به موفقیت هتلدارن در این منطقه شد، تمایل هتلهای ناشناخته برای دستیافتن به نام و استاندارهای برندهای بینالمللی هتلداری بود.
بررسیها نشان میدهد، هرچه شرایط بحرانی عمیقتر باشد، صاحبان برندهای ناشناخته بیشتر تلاش خواهند تا ضمن ارتباط با برندهای هتلداری بینالمللی، اجرای استراتژیهای بازاریابی و افزایش وفاداری مشتریان، راه توسعه و شکست بحران پیشرو را هموار کنند و اینگونه است که بروز رکود اقتصادی در جهان، به فرصتی طلایی برای توسعهی هتلهای زنجیرهای تبدیل خواهد شد.
برای مثال کمپانی آکور، با ۱۲۰۰ هتل، مجموعاً ۲۳۲،۴۵۸ اتاق تا سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸-۱۳۹۷)، بزرگترین شرکت هتلداری بینالمللی در منطقهی آسیا-اقیانوسیه محسوب میشد که حجم عظیمی از هتلهای زنجیرهای آن در منطقهی جنوبشرقی آسیا، در کشورهایی همچون ژاپن، «مالدیو» و «کره» ساخته شده است.
این کمپانی هتلداری در سال گذشته قرارداد ساخت چیزی حدود ۵۰ هزار اتاق را در سطح جهانی امضا کرد که بهطور شگفتانگیزی ۴۷درصد از آنها متعلق به منطقهی آسیا-اقیانوسیه بود و از این تعداد، ۱۱هزار اتاق، چیزی حدود ۲۲درصد از کل سهم قرارداد جهانی آکور، در جنوبشرقی آسیا امضا شد.
سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸) دستاوردهای دیگری نیز برای آکور با خود به همراه داشت، از عقد قرارداد هزار اتاق لوکس در جنوبشرقی آسیا گرفته تا ۵ هزار اتاق کلاس متوسط و ۳۵۰۰ اقامتگاه با برند جهانی، همگی از افتخاراتی هستند که کمپانی آکور در منطقهی جنوبشرقی آسیا کسب کرد و با یک حساب سرانگشتی خواهیم فهمید که تعداد قراردادهای آن در این منطقه، چیزی حدود دوسوم از کل قراردادهای مسکونی امضا شده در جهان را شامل میشود.
همچنین، کمپانی آکور درصدد آن است تا با افزایش تعداد معاملات در سال جاری، بر روی توسعهی برند تجاری خود در کشورهای «تایلند»، «اندونزی» و «مالزی» که تعداد هتلهای برند در آنها کم است، سرمایهگذاری کند.
۴- افزایش تمایل هتلها برای دریافت حق امتیاز تجاری یا وایت لیبل
«وایت لیبل» (White Label)، یکی از شناختهشدهترین الگوهای تجاری است که امروزه جایگاه بالایی در صنایع تجاری «اروپا» و «ایالاتمتحده آمریکا» پیدا کرده و بهتدریج در جای جای منطقهی آسیا-اقیانوسیه نیز دیده میشود.
این الگوی تجاری به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا مدیریت املاکی که حق امتیاز آنها را خریداری کردهاند، در دست بگیرند یا با ارائهی فرصت به مالکان جوانی که تمایل بیشتری به ریسکپذیری دارند، به آنها اجازه میدهد به دنیای تجارت وارد شوند.
اگرچه کمپانیهای هتلداری زنجیرهای پیش از این تمایل چندانی برای خرید حق امتیاز هتلها در آسیا-اقیانوسیه نداشتند؛ اما امروزه پس از گذشت دو دهه، شرایط مساعدی برای توسعهی صنعت هتلداری و انتقال دانش در حوزهی مدیریت هتلها فراهم شده است.
در طی افزایش تقاضای هتلها برای دریافت حق امتیاز از هلدینگها، آکور، از جمله کمپانیهایی بود که با ارائهی «استراتژی حق امتیاز تجاری» در جنوبشرقی آسیا، به موفقیتهای بسیاری در بخش هتلهای میانرده در «استرالیا» دست یافت.
هتلداری آکور، با ارائهی برند استرالیایی «مانترا» (Mantra) در جنوبشرقی آسیا و سایر برندهای میانرده مانند «ایبیس بادجت» (Ibis Budget)، «ایبیس استایل» (Ibis Styles)، «مرکیور» (Mercure) و «نووتل» (Novotel)، روندی سریع را برای ارائهی «وایت لیبل» به هتلها و استانداردسازی آنها توسط برند تجاری آکور در پیش گرفته است.
این کمپانی بزرگ هتلداری معتقد است که با توجه به چالشهای موجود در بازارهای تجاری، مالکان هتلها توانایی مالی برای سرمایهگذاری در «طرح بهبود املاک» را نداشته و ارائهي حق امتیاز تجاری به آنها کمک خواهد تا هتلهای خود را به استاندارهای جهانی برسانند. بههمین دلیل، آکور در تلاش است تا حدود یکسوم از کل قراردادهای سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰-۱۳۹۹) این کمپانی را به منطقهی آسیا-اقیانوسیه اختصاص دهد.
یکی دیگر از هتلداران زنجیرهای که در زمینهی ارائهی حق امتیاز به هتلهای آسیا-اقیانوسیه سرمایهگذاری کرده است، کمپانی «اینترکنتیننتال» است. این کمپانی هتلداری ضمن ارائهی حجم گستردهای از حق امتیاز تجاری خود به کشورهایی همچون چین و کرهی جنوبی، نگاه ویژهای به بازارهای تجاری در حال رشد در تایلند و ویتنام نیز دارد.
بهعقیدهی «اینترکنتیننتال»، شانس توسعهی یک برند تجاری از مغتنمشمردن فرصتهای غیرقابلپیشبینی پدید میآید و سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹-۱۳۹۸)، همان سالی بود که با ارائهي فرصتهای ناب و غیرقابلپیشبینی، شرایط رشد و توسعهی بسیاری از کمپانیها همچون « اینترکنتیننتال» را فراهم کرد.
«اینترکنتیننتال»، پس از امضای اولین قرارداد خود در اکتبر سال ۲۰۲۰ (مهر ۱۳۹۹) در تایلند، درصدد آن است تا هتل «کرون پلازا» (Crown Plaza) را در سال ۲۰۲۵ (۱۴۰۴-۱۴۰۳) در شهر بانکوک، پایتخت تایلند، افتتاح کند.
۵- ارائهی یک چشمانداز واقعی متناسب با اتفاقات دنیای پیرامون
گسترش همهگیری ویروس کرونا در جهان، صاحبان شرکتها را به یک تعهد و همکاری همهجانبه برای بازگشت صنعت گردشگری وا داشت. یکی از مهمترین درسهایی که بحران کرونا به صاحبان شرکتها آموخت، تمایل برای گفتوگو و همکاریهای سازنده است.
پیش از این، سرمایهگذاران بزرگ بدون توجه به اهداف و چشماندازهای شرکت خود، تنها بهدنبال ساخت هتلهای بیشتر و عقد قراردادهای جدید بودند و دلایل قابلقبولی برای معاملات خود نداشتند؛ اما اکنون آنچه که برای آنها مهم است، اجرای ایدههای جدید و افزایش سودآوری از راههای خلاقانه است.
یکی از نکاتی که توجه سرمایهگذاران را برای ساختوساز و توسعه در این منطقه بهخود جلب کرده است، توجه به مقاصد جدید و سرمایهگذاری برای توسعهی زیرساختهای گردشگری در این مقاصد است. به عقیدهی کارشناسان، اجرای این استراتژی منجر به احیای مجدد گردشگری و بازگشت هیجانات و انگیزهی مسافران برای سفرهای آینده خواهد شد.
کلام پایانی
گاه بروز رکود اقتصادی در جهان یک فرصت طلایی واقعی است. فرصتی طلایی که این چهار برند هتلداری مطرح و قدرتمند از آن نهایت استفاده را کرده و برای صعود در سالهای پیشرو آماده شدند. این نظریه که قرن ۲۱ متعلق به آسیا است روز بهروز در حال قوت گرفتن است. حال باید دید این چهار قدرت بزرگ چه برنامههای دیگری برای گسترش فعالیت خود در بازار آسیا-اقیانوسیه در پیش خواهند گرفت و چه سرنوشتی در انتظار صنعت گردشگری آسیا-اقیانوسیه است؟