رسانه قطبنما: پس از پایان آتشبازیهای چهارشنبهسوری ۱۴۰۲، تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که نشان از آسیب شدید اماکن تاریخی مثل کتیبه گنجنامه همدان، قلعه فلکالافلاک لرستان، مقبره الشعرای تبریز، پل خواجو اصفهان و خانه پدری فروغ فرخزاد با پرتاب نارنجک دستی و ترقه داشت.
به گزارش رسانه قطبنما، کارشناسان از این آسیب اجتماعی بهعنوان «وندالیسم» (Vandalism) یاد کردهاند؛ وندالیسم بهمعنای تخریب مکرر و مدام اموال عمومی مثل آثار فرهنگی و تاریخی یا تاسیسات عمومی است که نوعی ناهنجاری اجتماعی بهحساب میآید و دلایل متعددی برای آن عنوان میشود. نام این آسیب اجتماعی برگرفته از نام قوم «وندال» (Vandal) است که در قرون اول تا پنجم میلادی در تاخت و تاز به اروپا، بسیاری از بناهای تاریخی و فرهنگی رم را بیدلیل نابود کردند.
کتیبه گنجنامه همدان یکی از این آثار تاریخی بود که شب چهارشنبهسوری مورد اصابت مواد آتشزا قرار گرفته بود. حال مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همدان، با اشاره به اعزام گروه مرمت به این بنای تاریخی، تصریح کرده که خوشبختانه آسیب جدی به بنا وارد نشده است و گروه مرمت دودههای ناشی از انفجار ترقه را از روی این بنای تاریخی پاک کردهاند. با این وجود درب خانه پدری فروغ فرخزاد، دیوارهای قلعه فلکالافلاک لرستان و همچنین مقبره الشعرای تبریز و همچنین پل خواجو اصفهان، دچار خسارتهای جبرانناپذیری شدهاند.
انتشار این تصاویر واکنش منفی بسیاری از کاربران فضا مجازی را نیز در پی داشت. بهباور کاربران، چنین آسیبی نشان از فقدان شدید آموزش، اطلاعرسانی و فرهنگسازی در بین همه اقشار جامعه دارد و بار اصلی چنین رویدادهایی بر گردن حاکمیت است. برخی دیگر نیز حفاظت ضعیف از این بناهای تاریخی را زیر سوال بردهاند که منجر به بروز چنین خسارتهای جبرانناپذیری شده است.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.