خانه صدوقی و قنات زارچ، برندگان جایزه حفاظت از میراث فرهنگی یونسکو

یزد از یونسکو جایزه گرفت

یزد از یونسکو جایزه گرفت

رسانه قطبنما: دو اثر تاریخی یزد موفق به دریافت جایزه حفاظت از میراث فرهنگی آسیا و اقیانوسیه یونسکو ۲۰۲۲ شدند. به گزارش «رسانه قطبنما»، برنامه جوایز آسیا و اقیانوسیه یونسکو از سال ۲۰۰۰ میلادی برای حفاظت از میراث‌فرهنگی و تقدیر از تلاش‌های افراد و سازمان‌های خصوصی در بازسازی، حفاظت و تبدیل سازه‌ها و بناهای با ارزش میراث فرهنگی در منطقه برگزار می‌شود. 

به گزارش «مهر»، در مراسم امسال که در بانکوک تایلند برگزار شد، از میان ۵۰ اثر معرفی‌شده از ۱۱ کشور، در نهایت ۱۳ پروژه از ۶ کشور ایران، افغانستان، چین، هند، نپال و تایلند مورد تقدیر قرار گرفتند. بر این اساس، جایزه ممتاز هیئت داوران جایزه آسیا و اقیانوسیه یونسکو ۲۰۲۲ میلادی به قنات زارچ یزد تعلق گرفت. چاه‌های پلکانی گلکوندا در هند و کتابخانه نیلسون هایز تایلند نیز در کنار قنات زارچ جایزه ممتاز یونسکو را دریافت کردند. 

قنات زارچ - برنده جایزه آسیا و اقیانوسیه یونسکو ۲۰۲۲

به‌گفته هیئت داوران یونسکو، احیای سیستم‌های آبی باستانی در قنات زارچ یزد، ابتکار عملی برای احیای یکی از مهمترین آثار تاریخی ایران بوده است و مشارکت سازندگان بومی با داوطلبان جوان به احیای این قنات کمک کرده است.  قدمت این قنات که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است، به دوران پیش از اسلام برمی‌گردد. قنات زارچ همچنین طولانی‌ترین قنات ایران است. 

خانه صدوقی یزد هم دیگر اثر تاریخی شهر یزد است که در کنار ۵ اثر تاریخی دیگر از سایر کشورها، جایزه شایستگی را از آن خود کرد. این خانه تاریخی که بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد، متعلق به دوره قاجار است. به‌گفته هیئت داوران یونسکو، خانه صدوقی یزد یک الگوی موفق برای تغییر کاربری خانه‌های تاریخی و استفاده عمومی از آن است؛ تغییر کاربری که حاصل مشاوره با معماران چیره‌دست و صنعتگران ماهر و آموزش نیروهای کار بومی است. 

خانه صدوقی یزد- برنده جایزه شایستگی آسیا و اقیانوسیه یونسکو ۲۰۲۲

در این مراسم همچنین موزه چاتراپاتی شیواجی ماهاراج واستو سانگرهالایا در بمبئی هند جایزه متعالی حفاظت از میراث فرهنگی جوایز آسیا و اقیانوسیه یونسکو را دریافت کرد.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

میراث جهانی یونسکو در ایران | لیست میراث ملموس و ناملموس + اینفوگرافیک

مطالب مرتبط