رسانه قطبنما: فعال میراث فرهنگی، از آغاز تخریب بافت تاریخی شیراز به منظور اجرای طرح توسعه حرم شاهچراغ، تحت تدابیر امنیتی خبر داد. اداره مسکن و شهرسازی شیراز از اردیبهشت ماه، در حال تملک خانههای واقع در طرح ۵۷ هکتاری بافت تاریخی شیراز است، که قرار است بهمنظور توسعه حرم شاهچراغ (ع) و تسهیل دسترسی به حرم تخریب شوند. این در حالی است که بافت تاریخی شیراز در فهرست بافتهای تاریخی کشور ثبت شده و شورایعالی معماری و شهرسازی تخریب این بافت تاریخی را ممنوع اعلام کرده است.
به گزارش صدای میراث، روز گذشته دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز از آغاز روند تخریب ۱۵ خانه دیگر در بافت تاریخی این شهر خبر داد و گفت که ماموران به تعداد دیگری از خانههای این منطقه که هنوز تخلیه نشدهاند نیز وارد شده و ساکنان آنان را تهدید کردهاند. بر اساس گزارش صدای میراث، محمد مهدی کلانتری، دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز، گفته است: «اواخر اردیبهشت ماه بود که ساکنین را از ۱۵ خانه واقع در بافت تاریخی شیراز، واقع در کوچه اسکندری روبروی مسجد عتیق شیراز، بیرون کردند و از روز جمعه هم شروع به مسدود کردن ورودی ۸ بنای واقع در بافت تاریخی شیراز با سیمان و تخریب برخی خانهها بهصورت دستی و از داخل کردند؛ به این شکل که داخل خانهها کارگر گذاشتهاند و درو پنجرهها را کندهاند و خانه را بهصورت دستی از داخل خراب و اوراق میکنند. ساکنین را هم بیرون کردهاند و درب خانهها را هم با بلوک سیمانی یا سیمان مسدود میکنند.»
آنطور که محمد مهدی کلانتری به صدای میراث خبر داده است حدود ۱۵ خانه در بافت تاریخی که برخی از آنها خانههای تاریخی ثبت ملی نشده و با قدمت قاجاری هستند، برای خروج ساکنین هدفگذاری شده و برخی از آنها نیز طی این مدت تخلیه شدهاند.
طبق این گزارش، در چند روز گذشته ماموران به داخل باغهای محوطه بافت تاریخی شیراز نیز رفته و ساکنان خانههای تخلیه نشده را دوباره تهدید کردهاند و در اثر این تهدیدات «فردی که ساکن یکی از خانههای بافت تاریخی شیراز بوده بیهوش شده و به بیمارستان انتقال یافته» است. به گفته کلانتری، در حال حاضر بیش از ۳۰ پلاک از خانههای بافت تاریخی شیراز، توسط اداره راه و شهرسازی استان فارس تملک شده است.
این در حالی است که دیگر فعالان میراث فرهنگی در شیراز، که تخریب بافت تاریخی شیراز را پایش میکنند، درباره محلهای که پلمپ خانهها در آن اتفاق افتاده است به صدای میراث گفتهاند، هیچ اتفاقی در داخل بافت تاریخی شیراز و محلی که آدرس آن درج شده، نیفتاده است. به گفته این فعالان میراثفرهنگی در شیراز، درب یکی از خانهها ۲ روز قبل کنده شده بود و با توجه به آن که این خانه واجد ارزشهای تاریخی بود، برای جلوگیری از سرقت تزئینات خانه و همچنین ممانعت از ورود معتادین و سارقین، ورودی خانه توسط دوستداران میراث فرهنگی با کمد و مبل پوشانده و پس از اطلاع به میراث فرهنگی و شهرداری، درب خانه با سیمان پوشانده شد.
این فعالان میراث فرهنگی در شیراز که پایش بافت تاریخی را انجام دادهاند، همچنین به صدای میراث گفتهاند «خانههای تملک شده توسط اداره مسکن و شهرسازی که ساکنان آنها تخلیه شدهاند، رها شده و سارقان به خانهها دستبرد میزنند و شیرآلات و وسایل فلزی آنها را سرقت میکنند و این موضوع به شهرداری و میراث فرهنگی گزارش شده و شهرداری اقدام به سیمانکشی در مقابل ۳ خانه واقع در بافت کرده است که سارقان به آنها دستبرد زدهاند.
این در حالی است که دبیر پویش نجات بافت تاریخی شیراز، این اظهارات را کذب خوانده و میگوید خانههای واقع در بافت تاریخی شیراز بهدلیل آن که حساسیت تخریب در افکارعمومی ایجاد نشود، در حال تخریب از داخل بهشیوه دستی و پنهان است.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس، نیز با تکذیب این خبر، به خبرگزاری مهر گفته است که درب و پنجره یک خانه در بافت تاریخی شیراز مورد سرقت قرار گرفته و موضوع تخریب ۱۵ خانه تاریخی در این بافت کذب است. سید موید محسن نژاد با رد شایعاتی مبنی بر تخریب ۱۵ خانه در بافت تاریخی شیراز تصریح کرد: «هیچ خانهای در بافت تاریخی شیراز تخریب نشده و اداره کل میراث فرهنگی نیز با این موضوع مخالف بوده اما تنها یک خانه در این بافت به علت خالی از سکنه بودن مورد سرقت قرار گرفته است. از این خانه تنها درب و پنجره آن به سرقت رفته و علت آن نیز خالی از سکنه بودن است و به لحاظ جغرافیایی نیز این خانه رو به روی مسجد جامعه عتیق شیراز قرار گرفته و پس از آگاهی از این موضوع، یگان حفاظت میراث فرهنگی با همکاری شهرداری شیراز ورودی این خانه را مسدود کرده است.»
طرح تخریب بافت تاریخی شیراز، تحت عنوان اجرای «طرح توسعه حرم شاهچراغ» و «طرح بینالحرمین» در چند سال اخیر همواره محل بحث و دغدغه فعالان میراث فرهنگی بوده است. این درحالی است که بافت تاریخی این شهر با ۴۱۰ اثر ثبت ملی و ۲۵۰۰ پلاک واجد ارزش تاریخی شناخته شده است.
اخبار میراث فرهنگی را در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.