رسانه قطبنما: آجرنوشتههای چغازنبیل، نخستین اثر ثبت جهانی ایران، در نبود یگان حفاظت و نداشتن رده حفاظتی تخریب و به سرقت رفته است.
به گزارش پایگاه خبری میراث خبر، بهگفته مجتبی گهستونی، خبرنگار و فعال میراث فرهنگی خوزستان، نیایشگاه چغازنبیل نخستین اثر ثبت جهانی ایران در یونسکو دردهای متعددی در پیکره خود دارد و هر بار این زخمها تازهتر میشود. او با اشاره به تخریب و سرقت اخیر آجرها و کتیبههای این اثر باستانی توضیح داد: «چندی پیش در بازدیدی که از این بنا داشتم، شاهد تخریب بخشهایی از آجرها و کتیبههای باستانی به جای مانده از دوران عیلامی (قرن ۱۳ پیش از میلاد) شدم و پس از پیگیری موضوع، هر بار با توجیه و جوابهایی مواجه شدم.» به عقیده این فعال و خبرنگار میراث فرهنگی، بخشهایی از آجرها و کتیبههای باستانی این بنا، چند روز قبل از بازدید وی تخریب و به سرقت رفته بودند.
گهستونی با انتقاد از نبود یگان حفاظت از چغازنبیل بیان کرد: «محوطه ۶۰۰ هکتاری چغازنبیل تنها یک نیروی یگان حفاظت دارد و این اولین بار نیست که چغازنبیل با تهاجم افراد مغرض یا قاچاقچیان مواد مواجه میشود، اما چرا یگان ویژه حفاظت (ضابط قانونی) و نیروی انتظامی در این محوطه مستقر نمیشود؟ تنها دلیل آن کمبود نیروی یگان حفاظت و نداشتن رده حفاظتی برای نخستین اثر ثبت جهانی ایران در یونسکو است.»
او با انتقاد از بیتوجهی وزارت میراث فرهنگی و اداره کل پایگاههای جهانی به کمبودهای ابتدایی در حفاظت آثاری چون جغازنبیل، به اهمیت حضور افراد بیشتر در محوطه این بنا اشاره کرد و افزود: «وقتی محوطهای با ۶۰۰ هکتار اثر آسیبپذیر و داشتن سه حصار و پراکندگی آثاری همچون آرامگاهها، معابد جانبی، سازههای آبی و غیره توسط کارگرهای نگهبان و بدون داشتن لباس فرم، ابزار کاربردی حفاظتی و خودرو اداره میشود، نمیتوان انتظار حفاظت بهتر از این را داشت.» بدیهی است که حفاظت از این محوطه با این همه گستردگی که دور از محدوده شهری نیز قرار گرفته است، با دو یا سه نفر امکانپذیر نیست.
به عقیده گهستونی، تخریب بخشی از آجرها و کتیبههای چغازنبیل در حالی رخ میدهد که این محوطه آماج انواع تهدیدها است؛ گاهی نگهبانها بهدلیل حقوق معوقه و برخی دیگر از مسائل دست از کار میکشند و محوطه را ترک میکنند و گاهی هم به واسطه زیادهخواهی مجریان پروژهها که تصرف عدوانی میکنند یا طرح آنها به دلیل مغایرتهایی اجرا نمیشود، سعی میکنند به هر شکل ممکن خشم خود را خالی کنند.
زیگورات چغازنبیل یک بنای به جای مانده از دوره عیلامیها است که در شهرستان شوش استان خوزستان و در نزدیکی منطقه باستانی هفتتپه واقع شده است. این اثر که در حقیقت یک نیایشگاه باستانی است، در دی ماه سال ۱۳۴۸ بهعنوان یک اثر ملی و در سال ۱۹۷۹ میلادی (۱۳۵۸ شمسی) بهعنوان نخستین میراث جهانی ایران در فهرست میراث یونسکو به ثبت رسید.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»:
میراث جهانی یونسکو در ایران | لیست میراث ملموس و ناملموس + اینفوگرافیک