رسانه قطبنما: پس از کشوقوسهای فراوان، کاخ مروارید به میراث فرهنگی استان البرز سپرده شد. بهگفته فریدون محمدی، مدیرکل میراث فرهنگی استان البرز، بنیاد تعاون سپاه، کل زمین کاخ مروارید را از بنیاد مستضعفان خریداری کرده و براساس صورت جلسهای که دادستان کرج برای تعیین تکلیف وضعیت حاکمیتی کاخ تنظیم کرده، این کاخ به انضمام کل محوطههای ساختهشده، به میراث فرهنگی استان البرز سپرده شده است.
بهگزارش خبرگزاری مهر، کاخ مروارید که به کاخ شمس نیز معروف است، یکی از بناهای ارزشمند دوران پهلوی در مهرشهر کرج، واقع در استان البرز است که در سال ۱۳۴۷ احداث شده است. این کاخ که یکی از معروفترین آثار معمار برجسته، فرانک لوید رایت است، در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و تا اوایل دهه ۱۳۸۰ بهعنوان موزه و با نام مجتمع اردویی تفریحی شهید فهمیده مورد بازدید عموم قرار میگرفت.
با وجود اینکه کاخ مروارید یکی از گنجینههای ارزشمند میراث کشور است، اما تاکنون هیچگاه در اختیار وزارت میراث فرهنگی و سازمان نبوده است. همین مسئله نیز سبب شده تا در طی این سالها، آسیبهای زیادی به بنا وارد شود و بهگفته برخی کارشناسان، حدود ۸۰ درصد این اثر تاریخی با خطر تخریب موجه است. همچنین بر اساس نظرات کارشناسی، مرمت کامل کاخ، نیازمند تخصیص بودجه حدود ۱۰۰ الی ۱۴۰ میلیارد تومانی است.
بهگفته محمدی، کلیت کاخ مروارید هنوز تعیین تکلیف نشده و میراث فرهنگی این استان در حال رایزنی با نهادهای نظامی برای تعویض زمینهای این کاخ با زمینهایی دیگر است. مدیرکل میراث فرهنگی استان البرز، همچنین درباره کاربری کاخ مروارید گفت: «در نظر داریم این مجموعه را به یک مجموعه موزهای پذیرایی تبدیل کنیم؛ چون این کاخ هم یک موزه است و هم اینکه ایده موزه جواهرات برای آن قابل انجام است. بنابراین، موزه گالری جواهرات با نمایش سکههای تاریخی و قدیمی و برگزاری نمایشگاههایی از این اشیا در کنار کاربری رستوران در بخشهای مختلف کاخ دیده شده است.»
اختصاص بخشهایی از این کاخ به گالریداران برای برگزاری نمایشگاه، فروشگاه و حراجیهای سطح بالا، نمایش آثار مجموعهدارانی که مجوزشان را از وزارت میراث فرهنگی گرفتهاند و برگزاری بزرگترین نمایشگاههای صنایع دستی و گردشگری و نمایشگاههای دیگر، تنها برخی دیگر از کاربریهای کاخ بزرگ مروارید است.
بهگفته مدیرکل میراث فرهنگی استان البرز، با سپردهشدن کاخ و محوطههای ساخته شده اطراف آن، به میراث فرهنگی این استان، ۳۰ هکتار از فضای اطراف کاخ و دریاچه نیز به شهرداری کرج واگذار شده تا فضای سبز آنجا را حفظ کند. محمدی با تاکید بر این نکته که در حال حاضر کاربری فضای سبز کاخ کشاورزی است، میگوید: «این کاخ در گذشته زمین گلف داشت که به کشاورزان سپرده شد و تا سال گذشته در آن کاهو و کلم میکاشتند! ولی ما معتقدیم که زمین گلف باید احیا شود، چون در آن ۱۲۰ هکتار فضای سبز قرار دارد.»
آخرین اخبار گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.