شرایط کار در عمان و فرصتهای شغلی مناسب در این کشور، هر ساله مهاجران زیادی را به عمان میکشاند. برای اطلاع بیشتر در رابطه با موقعیتهای شغلی موجود در عمان با «دی دی سفر» همراه باشید.
رسانه قطبنما پس از بررسی
شرایط کار در عمان و
راههای مهاجرت به عمان، اینبار نگاهی دقیقتر به فرصتهای شغلی عمان انداخته و به بررسی حداقل دستمزد کارگران و فرهنگ کار در این کشور میپردازد.
شرایط کاری عمان
موقعیت استراتژیک عمان، این کشور را به یکی از مراکز تجاری و گردشگردی با موقعیتهای شغلی مناسب تبدیل کرده است. بخش بزرگی از اقتصاد عمان، به صنعت نفت وابسته بوده و افزایش سرمایهگذاری در زیرساختها و پروژههای تجاری این کشور، کارگران بسیاری را از کشورهای «آسیایی» و «آفریقایی» به عمان کشانده است و این کشور را به یکی از قطبهای اصلی جهت یافتن فرصتهای شغلی و کسب درآمد در خاورمیانه تبدیل کرده است.
حداقل شرایط تحصیلی برای کار در عمان
شرایط تحصیلی متقاضیان کار در عمان متناسب با مشاغل موجود متفاوت است. برای مثال جهت اخذ مشاغل پیمانکاری، هیچگونه محدودیت تحصیلی برای مهاجران وجود ندارد؛ با این حال متقاضیان کار در حوزههای صنعتی، مرسوم به «مشاغل یقه سفید» (White-collar Job)، باید از تحصیلات کافی و تجربهی مناسب در این حوزه برخوردار باشند.
وظیفهی کارفرمای عمانی در قبال مهاجران کاری
یکی از شروط اصلی کار در عمان و اخذ ویزای کاری عمان، وجود یک کارفرمای عمانی بهعنوان اسپانسر است. کارفرمای عمانی باید درخواست اخذ ویزای کاری مهاجر را بهصورت الکترونیکی در
وبسایت رسمی پلیس ملی عمان ثبت کرده و پس از طیکردن مراحل قانونی، ویزای کاری متقاضی توسط وزارت نیروی انسانی صادر خواهد شد.
استخدام کارگران خارجی تنها در رنج سنی ۲۱ تا ۶۰ سال مجاز بوده و کارفرمای عمانی باید اطمینان حاصل کند که شخص موردنظر از تمام شرایط لازم برای اخذ ویزای کاری برخوردار است. همچنین کارفرمای عمانی موظف است کلیهی مقدمات زندگی در کشور مانند محل اقامت، بیمهدرمانی و غیره را برای کارگر خارجی مهیا کند.
فرصتهای شغلی در عمان
بر اساس سوابق سیستم کاری عمان، اکثر مهاجران این کشور در حوزههایی مانند صنعت، مهمانیاری، خردهفروشی و پیمانکاری مشغول به کارند و مهاجران با درجات تحصیلی بالا در زمینههای امور بانکی، بازاریابی، مراقبتهای بهداشتی، آموزش و علوم «آی تی» (IT) فعالیت میکنند. با این حال یکی از بهترین فرصتهای شغلی عمان در پروژههای نفتی و پالایشگاهها، ماشینآلات و ساخت زیرساختهای صنعتی دیده میشود.
بر اساس آخرین آمار وبسایت کاریابی «ویچ ایز بترز» (Whichisbetters)، چیزی حدود ۲۸ فرصت شغلی در زمینههایی همچون مهندسی برق، لولهکشی، رایانه، فناوری اطلاعات، مدیریت، علوم مهندسی، بهداشت، ساختوساز و خرده فروشی برای متقاضیان کار در عمان در سال ۲۰۲۱ وجود دارد. در کنار این موارد، فرصتهای دیگری نیز در حوزههای تبلیغات و بازاریابی، رسانه، ارتباطات، رستوران و صنعت مهمانیاری، حسابداری و امور مالی، سفر و حوزههای تعمیرات فنی نیز دیده میشود.
راهنمای درخواست کار در وبسایتهای کاریابی
متقاضیان کار در عمان، قبل از هر چیز باید رزومهی مرتبط با حرفهی تخصصی خود را آماده کرده و با مراجعه به وبسایتهای کاریابی، رزومهی کاری خود را برای کارفرمایان عمانی ارسال کنند.
پلتفرمهای آنلاین تقاضای کار در عمان عبارتند از:
- “Naukrigulf”
- “Gulf Talent”
- “Bayt and Indeed”
در ادامه پس از مطالعهی دقیق رزومهی مهاجران توسط کارفرما، پیشنهاد کاری به متقاضیان کار در عمان ارسال خواهد شد و مهاجران میتوانند با در دستداشتن پیشنهاد کاری کارفرما برای اخذ ویزای کاری عمان اقدام کنند.
حداقل دستمزد کارگران در عمان
رشد اقتصادی کشور عمان تا حد زیادی به مهاجران این کشور وابسته است. با توجه به سیاستهای دولت عمان، حداقل دستمزد پرداختی به کارگران خارجی، سالانه ۷ هزار دلار تعیین شده و متوسط حقوق سالانه مهاجران در صنایع مختلف چیزی حدود ۵۸ هزار دلار برآورد شده است.
متوسط حقوق سالانه مهاجران شامل مزایای دیگری همچون تهیهی مسکن، حملونقل، کمک هزینهی تحصیل و مواردی از این دست نیز است.
ویزای کار در عمان (Work Visa)
ویزای کاری عمان، به درخواست و با مسئولیت کارفرما به افرادی که برای کار به عمان سفر میکنند، اعطا میشود. به بیان روشنتر، کارفرما اسپانسر کارمند خارجی میشود. همهی متقاضیان اخذ ویزای کاری عمان مجوز کار خود را از وزارت نیروی انسانی این کشور دریافت میکنند؛ مگر اینکه توسط سازمانهای دولتی برای کار دعوت شوند.
ویزای کاری عمان چندبار ورود است. همچنین، مدت اعتبار ویزای کاری عمان از زمان ورود به عمان، ۲ سال خواهد بود و شهروندان خارجی پس از دریافت ویزای کاری عمان و کارت اقامت در عمان، میتوانند کار خود را آغاز کنند.
هزینهی اخذ ویزای کاری عمان، ۲۰ ریال (واحد پول عمان) است و کارمندان خارجی در صورت تاخیر در تمدید ویزای کاری عمان، باید ماهانه ۵۰ ریال جریمه پرداخت کنند.
شرایط اخذ ویزای کاری عمان
- اسپانسر متقاضی کار در عمان باید از افراد بومی بوده و صلاحیت قانونی داشته باشد. تایید اطلاعات اسپانسر برای اخذ ویزای کاری عمان بر عهدهی خود او خواهد بود.
- سن متقاضیان کار در عمان باید بیشتر از ۲۱ و کمتر از ۶۰ سال باشند.
- جنسیت متقاضیان در ویزای کاری عمان باید با جنسیت آنها در مجوز کار وزارت نیروی انسانی عمان مطابقت داشته باشد.
- شغل ذکر شده در ویزای کاری عمان باید با شغل موجود در مجوز کار عمان یکسان باشد.
- شهروندان برخی از کشورها ملزم به ارائهی گواهی پزشکیاند.
پلیس ملی عمان بهتازگی اعلام کرده است که از این پس مهاجران و بازدیدکنندگانی که از طریق ویزای توریستی یا سایر ویزاهای معتبر مانند ویزای خانوادگی و ویزای دانشجویی به عمان سفر میکنند، مجاز به اخذ مجوز کار در عمان خواهند بود. طبق این قانون جدید، مقامات عمانی میتوانند ویزاهای معتبر ذیل را به ویزای کار یا ویزای کار موقت عمان تبدیل کنند. لیست ویزاهای واجدالشرایط عبارتند از:
- ویزای بازدید صادر شده برای ساکنین کشورهای شورای همکاری خلیجفارس
- ویزای بازدید صادر شده برای دیدار با دوستان و اقوام ساکن کشور عمان
- ویزای توریستی یکبار ورود
- بیزنس ویزا (Business Visa)
- اکسپرس ویزا (Express Visa)
- ویزای سرمایهگذاری
- ویزای دانشجویی
- ویزای صادر شده برای ملوانان کشتی و مسافران داخل کشتی
- ویزای صادر شده برای مالکان واحدهای مسکونی در عمان و اعضای خانوادهی آنها
مدارک موردنیاز برای اخذ ویزای کاری عمان
در گام اول، کارفرما باید درخواست خود را بهصورت الکترونیکی در
وبسایت رسمی پلیس ملی عمان ثبت کند. این درخواست باید برای اتباع عربی به زبان عربی و برای اتباع خارجی به زبان انگلیسی ثبت شود.
همچنین، فرم درخواست الکترونیکی باید توسط کارفرما یا فرد دارندهی حق امضا، امضا شود.
- دوقطعه عکس پرسنلی در ابعاد ۴*۶
- کپی از پاسپورت متقاضی کار در عمان (مدت اعتبار پاسپورت نباید کمتر از ۶ ماه باشد.)
- دریافت مجوز کار از وزارت نیروی انسانی عمان و ارائهی نسخهی کپی آن برای تکمیل درخواست هر فرد
- کپی تاییدیهی سازمانهای مربوط به مشاغلی همچون معلمی، مذهبی، رسانه و پزشکی و غیره.
- نامهی وزارت نیروی انسانی برای مشاغل خاص مانند مهندسان
- آن دسته از افرادی که هماکنون در عمان شاغلند و مدت زمان اقامت آنها در عمان کمتر از دو سال است، برای دریافت ویزای کاری عمان، به رضایتنامهی کارفرمای قبلی که توسط ادارهی کل گذرنامه و اقامت تایید شده است، نیازمندند.
زبان متداول در عمان
اگرچه زبان رسمی مردم عمان عربی است؛ اما در طی سالیان گذشته و جذب تعداد کثیری از مهاجران خارجی، زبانهای دیگری همچون انگلیسی، بلوچی، هندی، اردو، پرتغالی و غیره نیز در اقصینقاط این کشور به گوش میرسد.
با این حال، زبان انگلیسی و عربی، از جمله زبانهایی هستند که یادگیری آنها برای متقاضیان کار در عمان ضروری به نظر میرسد.
فرهنگ کار در عمان
- زبان رسمی مشاغل عمان، عربی و انگلیسی است و اغلب از زبان انگلیسی در ملاقاتهای کاری استفاده میشود.
- روزهای کاری در عمان از روز یکشنبه تا پنجشنبه تعیین شده و روزهای تعطیل آن شنبه و جمعه است.
- ساعات کاری بین ۸ صبح تا ۱۲ ظهر و ۳ بعدازظهر تا ۶ عصر بوده و بانکها از ساعت ۸ صبح تا ۲ بعدازظهر مشغول به کار هستند.
- مجموع ساعات کاری در یک هفته، بین ۴۰ تا ۴۸ ساعت برآورد شده است.
بهگفتهی برخی از مهاجران زن، شرایط کارکردن در عمان آنچنان که باید برای خانمها آسان نیست و کشور عمان به مدتزمان بیشتری برای سازگاری محیطهای مردانه با روحیات زنان نیاز دارد.
همانطور که میدانید عمان یکی از کشورهای اسلامی خاورمیانه است که بسیاری از فرهنگها و ارزشهای اجتماعی آن از تعالیم دین اسلام نشات میگیرد. در ادامه با برخی از قوانین و آدابورسوم مردم عمانی و شرایط کار در عمان در آشنا میشویم.
- پوشیدن لباس مناسب و رسمی بهخصوص برای خانمها
- قرارهای ملاقات کاری نباید با زمان بهجاآوردن نماز تداخل داشته باشد.
- برای احترام با شرکای کاری، دستدادن یکی از روشهای پسندیده مردم عمان است.
کلام آخر
متقاضیان کار در عمان میتوانند با آگاهی نسبی که در رابطه با شرایط کار در این کشور کسب کردهاند، به وبسایتهای کاریابی عمان مراجعه کرده و ضمن مطالعهی شرایط مشاغل پیشنهادی، برای استخدام در حوزههای مختلف کاری اقدام کنند.
شما میتوانید برای اطلاع از آخرین اخبار گردشگری کشور عمان و شرایط سفر به عمان، به وبسایت «
رسانه قطبنما» مراجعه کنید.