احتمال حذف VAT از پروازهای خارجی
اعتراض ایرلاینهای خارجی به مالیات بر ارزش افزوده
از دوشنبه ۱۳ دی ماه حملونقل هوایی مشمول ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده (VAT) شده؛ موضوعی که اعتراض ایرلاینهای خارجی را در پی داشته است. در همین حال، یکی از مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری از احتمال حذف این پایه مالیاتی برای بلیت پروازهای خارجی خبر داده است.
قطبنما: با گذشت ۲ روز از اجراییشدن قانون اختصاص مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصدی بر بلیت پروازهای داخلی و خارجی واکنشهای منفی به این موضوع همچنان ادامه دارد. در همین راستا نمایندگان ایرلاینهای خارجی در جلسهای با حضور نمایندگان مجلس و اعضای انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی به بررسی پیامدهای این قانون پرداختند.
به گزارش «خبرگزاری مهر»، حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی، با اشاره به اینکه در صورت فروش بلیت گران در داخل کشور، مردم بلیت را از شرکتهای خارجی تهیه خواهند کرد و این خود سبب خروج ارز از کشور میشود، گفت: «در دنیا چنین ارزش افزودهای به پرواز تعلق نمیگیرد، چون ارزش افزوده در صنعت حمل و نقل هوایی نداریم؛ محصول توسط ایرلاینها تولید میشود و مردم مصرفکننده آن هستند. همان نرخی که تولیدکننده در اختیار مصرفکننده قرار میدهد، در بلیت نیز لحاظ میشود. بنابراین اصلاً نباید ارزش افزودهای وجود داشته باشد.»
بهزادی، مشاور مالی خطوط هوایی ترکیه در ایران نیز در این نشست، اجرای مالیات روی پروازهای خارجی را مغایر با اصل مالیات بر ارزش افزوده خواند و گفت: «یاتا نیز صراحتاً اعلام میکند هواپیماییهای خارجی مشمول نرخ صفر مالیاتی هر کشوری هستند، چون بخش عمده خطوط هوایی خارج از قلمرو مالیاتی هر کشوری به مسافر ارائه میشود.»
وی همچنین با اشاره به اینکه ایرلاینهای خارجی زمانی میتوانند این قانون را اجرا کنند که نامهای از سازمان هواپیمایی به یاتا برود و یاتا نیز به آنها اعلام کند که میتوانند قانون را اجرا کنند، یادآور شد که خطوط هوایی بینالمللی قادر به اعمال افزایش نرخ نیستند، چون هنوز مجوز افزایش نرخ را ندارند و سازمان هواپیمایی کشوری هنوز نامهای به یاتا ارسال نکرده است.
باسل حیدر، مدیر یکی از ایرلاینهای قطری نیز با تاکید بر این نکته که افزایش قیمت روی همه صنعت هوایی تأثیر میگذارد و در نهایت مصرفکننده مجبور میشود مبلغ بیشتری را پرداخت کند، تصریح کرد: «اگر مالیات فقط برای خطوط هوایی ایرانی باشد، ایرانیها باید هزینه بیشتری بپردازند و از سوی دیگر، ایرانیهایی که خارج از کشورند، وقتی به ایران میآید مالیات نمیدهند. در حال حاضر اجرایی شدن این کار امکانپذیر نیست، چون کدهای لازم برای ما تعریف نشده است؛ بنابراین برای اجرایی شدن آن منصفانه است که زمان بیشتری وجود داشته باشد تا بتوان این قانون را به صورت واضح و مشخص اجرایی کرد».
زمزمههای لغو مالیات بر ارزش افزوده بلیت پروازهای خارجی
با بالاگرفتن ابهامات قانون مالیات بر ارزش افزوده در حملونقل هوایی، یکی از مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری در گفتگو با «خبرگزاری مهر»، از برگزاری جلسهای میان مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری با سازمان امور مالیاتی برای رفع ابهامات خبر داده است.
این مقام مطلع با اشاره به اینکه قانون مالیات بر ارزش افزوده پروازهای خارجی شفاف نیست و ممکن است این پایه مالیاتی از پروازهای خارجی حذف شود، افزود: «این ابهامات شامل پروازهای داخلی، خارجی، پروازهای غیرمستقیم، دست به دست شدن بلیتها و موضوعات دیگر است که باید تعیین تکلیف شود».
هزینهای دیگر بر دوش مسافر
به گزارش «قطبنما»، کارشناسان بر این باورند که در نهایت این مسافر است که باید مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصدی را پرداخت کند، نه شرکتهای هواپیمایی. اینکه از در سفرهای خروجی از گردشگران هم عوارض خروج از کشور اخذ شود و هم مالیات بر ارزش افزوده، هزینه سفر را بیش از پیش افزایش خواهد داد. از سوی دیگر، نوسان نرخ ارز در کنار اعلام تغییرات در سهمیه ارز مسافرتی ، شرایط سفرهای خارجی را روزبهروز سختتر و فشار بسیاری بر مصرفکننده وارد میکند.
چنین فشاری بر مصرفکننده، باعث کاهش سفرها بهویژه سفرهای خروجی خواهد شد و بسیاری را از سفر منصرف خواهد کرد. در پی آن، کاهش سفرهای خروجی بهطور مستقیم و غیرمستقیم بسیاری از کسبوکارهای گردشگری را متاثر خواهد کرد؛ کسبوکارهایی که با بروز بحران کرونا و تعطیلی سفرها دو سال بحرانی را پشت سر گذاشتهاند و حال با افزایش نرخ واکسیناسیون و بازگشایی مرزها کمکم خود را برای گذر از بحران و بهبود آماده میکردند.
آخرین اخبار حملونقل را از «قطبنما» دنبال کنید.