در حالی که برخی از اثرات اقتصادی طولانیمدت همهگیری کرونا هنوز مشخص نیست، تغییر الگوی رفتاری مصرفکنندگان بهسمت تجارت الکترونیک سبب سودآوری شرکتهای هواپیمایی شده است.
قطبنما:همهگیری ویروس کرونا ساختار خردهفروشیها را بهسمت تجارت الکترونیک تغییر داده است. در طول همهگیری کرونا مردمی که بهدلیل قرنطینه، از خرید در خواربارفروشیها، مراکز خرید و سایر فروشگاههای خردهفروشی منع شده بودند، برای تهیه مایحتاج روزانه خود به تجارت الکترونیک روی آوردند؛ نکته جالب آن است، هنگامی که قرنطینهها به پایان رسید نیز این عادت برای مصرفکنندگان باقی ماند.
تمایل شدید مصرفکنندگان بهسمت تجارت الکترونیک در دوران کرونا، سبب شده است که شرکتهای حملونقل هوایی مانند هواپیمایی اطلسایر به سودآوری برسند؛ اما چگونه؟
بهعنوان مثال در ایالات متحده امریکا، بخش کشتیرانی بهطور کامل برای این افزایش تقاضا آماده نبود؛ در آن دوران بنادر ساحل غربی ایالات متحده مسدود شده بود و تعداد زیادی از کشتیهای کانتینری قادر به حرکتکردن نبودند. از سوی دیگر همهگیری کرونا سبب تعطیلی دورهای بنادر مهم چین و سایر نقاط آسیا نیز شد و همین امر سیستم حملونقل بار را مختل کرد.
به این آشفتگی، کمبود رانندگان کامیون و ظرفیت انبار در ایالات متحده نیز اضافه شد؛ بنابراین حتی زمانی که کالاها در نهایت در بنادر تخلیه میشوند نیز هیچ تضمینی وجود ندارد که آنها بهموقع به مقصد خود برسند. علاوه بر آن، کمبود جهانی کانتینرهای حملونقل به این معنی است که حملکنندگان کالا برای رساندن کالاهای خود به کشتیها با مشکل مواجه شوند.
دادههای «انجمن بینالمللی حملونقل هوایی» (IATA) نشان میدهد اختلالات حملونقل دریایی سبب ارسال محمولهها بهصورت هوایی شده است، بهویژه اکنون که هزینه حملونقل هوایی تنها ۵ برابر بیشتر از هزینه حملونقل دریایی است؛ در حالی که قبل از همهگیری، این میزان ۱۲ برابر بیشتر بود.
قبل از همهگیری، تنها محمولههای فاسدشدنی مانند گلهای تازه، میوهها و غذاهای دریایی و همچنین کالاهای سبکتر و با ارزشتر مانند لوازم الکترونیکی بهصورت هوایی ارسال میشدند. اما اکنون، با محدودیتهای حملونقل دریایی، کالاهایی که معمولاً از طریق دریا ارسال میشدند نیز بهصورت هوایی جابهجا میشوند. از سوی دیگر، بستههای تجارت الکترونیکی، معمولاً کوچک و سبک و برای حملونقل هوایی بسیار مناسب هستند. نکته دیگر آن است که اکثر محمولههای هوایی با هواپیماهای باری حمل نمیشوند، بلکه اکثر آنها در قسمت میانی هواپیماهای مسافربری همراه با چمدان مسافران حمل میشود.
با وجود آنکه تقاضای سفرهای بینالمللی در آپریل ۲۰۲۰ (فروردین ۱۳۹۹) کاهش یافت، اکنون یاتا گزارش داده که با افزایش نرخ واکسیناسیون در سراسر جهان، محدودیتهای سفرهای بینالمللی کاهش و رزروها افزایش یافته است. در آن دوران شرکتهای هواپیمایی در سراسر جهان برای تبدیل برخی از هواپیماهای مسافربری بزرگتر خود به هواپیماهای باری موقت اقدام کردند؛ بهعنوان مثال شرکت هواپیمایی یونایتد در طول همهگیری حدود ۱۰ هزار پرواز باری انجام داد. این امر در زمانی که تقاضا از سوی مسافران کاهش یافته بود، به یک راه نجات برای شرکتهای هواپیمایی تبدیل شد.
راهکار اطلسایر
حال بهطور خاص درباره شرکت هواپیمایی اطلسایر مستقر در نیویورک صحبت میکنیم.
«جان دیتریش»، مدیرعامل این شرکت میگوید قبل از همهگیری کرونا، محمولههای باری تقریباً نیمی از کل ظرفیت هواپیماها را در مسافتهای طولانی تشکیل میدادند، اما اکنون بارهای بیشتری با هواپیماهای باری اختصاصی حمل میشود؛ روندی که دیتریش معتقد است ادامه خواهد یافت.
از سوی دیگر رفتار مصرفکنندگان نیز بهسمت تجارت الکترونیکی تغییر کرده است و همین امر سبب تداوم این روش خواهد شد. اکنون شرکت هواپیمایی اطلسایر قصد دارد به این سرمایهگذاری مازاد در حملونقل هوایی ادامه دهد و درآمد خود را تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی به ۱.۱ میلیارد دلار برساند.
این پیشرفت سبب شده سایر شرکتهای هواپیمایی ایالات متحده مانند Sun Country و شرکت هواپیمایی منطقهای Mesa Air Group و همچنین شرکتهای هواپیمایی قدیمی نظیر «لوفتهانزا» و «قطرایرویز» نیز برای خرید هواپیماهای باربری اقدام کنند.
جدیدترین اخبار گردشگری سراسر جهان را از قطبنما دنبال کنید.