آیا استفاده از «گذرنامه های کووید-۱۹» میتواند راه جدیدی برای احیای دوباره صنعت هواپیمایی و جبران خسارتهای مالی شیوع این بیماری در سال ۲۰۲۱ باشد؟
رسانه قطبنما- از دست دادن میلیونها شغل، تعطیلی بسیاری از شرکتهای هواپیمایی، ممنوعیت سفرهای هوایی، خسارتهای سنگین مالی و هزاران مورد دیگر همگی از آسیبهای شیوع بحران «کرونا» به صنعت هواپیمایی بود که باعث شد فعالان و ابرقدرتهای این صنعت به فکر استفاده از روشهای تکنولوژیمحور و ایدهها جدید برای جلوگیری از ورشکستگی و احیای دوباره صنعت هواپیمایی در سال ۲۰۲۱ بیفتند.حال بهنظر میرسد، تکنولوژی جدیدی به نام «گذرنامه های کووید-۱۹»، مانند «یاتا تراول پس» (IATA Travel Pass) تنها راه احیای صنعت هواپیمایی جهت تسهیل و از سرگیری دوباره سفرهای هوایی باشد.
نگاهی کوتاه بر ضربه اقتصادی بحران «کرونا» به صنعت هواپیمایی
«انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی» (IATA) براساس خسارت ۴۸ میلیارد دلاری صنعت هواپیمایی تنها در دسامبر سال ۲۰۲۰ (آذرماه ۱۳۹۹)، برآورد کرده است که در صورت بسته ماندن مرزها و محدودیتهای سفر هوایی این صنعت در سال ۲۰۲۱ همچنان با بحران مالی درگیر خواهد بود و در صورت ادامه این روند مجموعه خسارت مالی شرکتهای هواپیمایی مختلف بهصورت ماهیانه در سراسر جهان به چیزی بیش از ۷۵ تا ۹۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ خواهد رسید. «یاتا» در این خصوص عقیده دارد: «شرکتهای هواپیمایی نمیتوانند بین هزینههای جانبی و عملیاتی و خسارتهای مالی و کاهش نقدینگی تعادل برقرار کنند تا خود را از خطر ورشکستگی نجات دهند. به همین دلیل اگر شرایط همچنان به روال حال حاضر ادامه پیدا کند، احتمالا در سال ۲۰۲۱ شاهد افزایش نرخ بیکاری و ورشکستگی تعداد بیشتری از شرکتهای هواپیمایی خواهیم بود.»یاتا با اشاره به موثر بودن قانون جدید الزام ارائه آزمایش "PCR" و اثبات مدارک مبنی بر عدم ابتلای مسافران به بیماری «کرونا» در رونق دوباره سفرهای هوایی و درآمدزایی شرکتهای هواپیمایی، گفت: «هرچند که این مورد میتواند باعث جبران برخی از ضررهای مالی شود، اما بسته بودن مرزهای بسیاری از کشورها و عدم اطمینان مسافران از شرایط سفر در دوران کرونا، باعث شده که همچنان شرکتهای هواپیمایی دچار ضررهای مالی هنگفت شوند.»حال، یاتا عقیده دارد راهحل بازگشایی دوباره مرزها استفاده از گذرنامه های کووید-۱۹ است که شامل جزئیات مهمی در خصوص سوابق بهداشتی و آزمایشهای "PCR" انجام شده توسط مسافران است.گذرنامه های کووید-۱۹ به دولتها و شرکتهای هواپیمایی مختلف اجازه میدهد با بررسی این سوابق تشخیص دهند که مسافر واجد شرایط سفر است یا خیر. بهاین ترتیب اطمینانخاطر دوجانبه از سوی دولت و مسافر جهت تسهیل شرایط سفر، از سرگیری دوباره پروازهای هوایی و بازگشایی ایمن مرزها فراهم خواهد شد.
گذرنامه های کووید-۱۹ یا پاسپورت واکسن؟
گذرنامه های کووید-۱۹، در واقع اپلیکیشنهایی هستند که شامل تمام مدارک مربوط به سوابق بهداشتی و مورد نیاز فرد در سفر بوده و میتواند به رونق دوباره سفرهای بینالمللی کمک کند. در حال حاضر شرکتهای مختلف از انواع متفاوتی از این گذرنامه های کووید-۱۹ دیجیتالی استفاده میکنند. برای مثال، شرکتهای هواپیمایی «امارات» و «اتحاد ایرویز» جهت ایجاد اطمینانخاطر از ایمنی سفر، از برنامه «یاتا تراول پس» استفاده میکنند. این برنامه به مسافران اجازه میدهد، کلیه مدارک موردنیاز را پیش از سفر مطابق با آخرین الزامات و قوانین ورود به کشورهای مختلف تهیه کرده و سوابق بهداشتی مختلف خود را مانند، دریافت یا عدم دریافت واکسن یا سابقه انجام آزمایش "PCR" و سایر مدارک مربوطه را در این برنامه ثبت کرده و پیش از سفر در اختیار مسئول بازرسی قرار دهند.
از سوی دیگر، دولت «امارات متحده عربی» و «شورای همکاری خلیج فارس» (GCC) نیز در حال طراحی اپلیکیشنی به نام «جی سی سی هلث پس» (GCC Health Pass) است که در واقع ورژن پیشرفته اپلیکیشن «الحسن» (Al Hosn) بوده و بهصورت ویژه برای مسافران کشورهای عضو این شورا شامل «قطر»، «عمان»، «کویت»، «امارت متحده عربی»، «عربستان سعودی» و «بحرین» طراحی شده است.این اپلیکیشن آخرین قوانین و مقررات سفر به این کشورها را به اطلاع مسافران رسانده و اجازه میدهد، سوابق بهداشتی مانند آزمایش "PCR"، گواهی دریافت واکسن و غیره را بهصورت دیجیتالی در این اپلیکیشن ثبت کنند.
اما تفاوت این اپلیکیشن با گذرنامه های کووید-۱۹ در آن است که این برنامه در واقع یک پاسپورت واکسن بوده و تنها برای افرادی قابل استفاده است که پیش از سفر خود «واکسن کرونا» را دریافت کرده باشند.
«ساج احمد» (Saj Ahmad)، تحلیلگر ارشد بخش تحقیقات سازمان "StrategicAero" در خصوص تنوع گذرنامه های کووید-۱۹ و پاسپورت واکسنها، میگوید: «یاتا، تمام شرکتهای هواپیمایی، دولتها و سهامداران مرتبط در این زمینه باید با یکدیگر همکاری کرده و برای از سرگیری و رونق دوباره سفرها و احیای دوباره صنعت هواپیمایی از یک «برنامه واحد» و «استاندارد مشترک» استفاده کنند. چرا که تنوع گذرنامههای کووید-۱۹ خود چالش جدیدی در صنعت گردشگری خواهد بود.»
هرچند که پاسپورت واکسنها این روزها نظر بیشتر شرکتهای هواپیمایی و دولتها را بهخود جلب کردهاند، اما بهتر است با واقعیت روبهرو شد. در حالحاضر جمعیت افرادی که واکسن کرونا را دریافت کردهاند بسیار کم بوده و حتی در خصوص ابتلا یا عدم ابتلای دوباره افراد واکسینه شده به بیماری «کرونا»، هنوز هم شک و تردیدهایی وجود دارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت استفاده از گذرنامه های کووید-۱۹ دیجیتالی و ثبت سوابق بهداشتی در آنها در حال حاضر گزینه بهتری جهت احیای صنعت هواپیمایی، از سرگیری دوباره سفرهای هوایی، بازگشایی دوباره مرزها و نجات این صنعت از ورشکستگی دوباره در سال ۲۰۲۱ است.
شما میتوانید جدیدترین اخبار تکنولوژی و نوآوری در صنعت هواپیمایی و حمل و نقل توریستی را در وبسایت «رسانه قطبنما» و اینستاگرام “ddsafarnews” دنبال کنید.