رسانه قطبنما: وقتی حرف از تعطیلات به میان میآید بسیاری به یاد استراحت و تفریح میافتند، اما برای بعضی از دیگر افراد، تعطیلات تنها یادآور پراسترسترین روزهای سال است. نظرسنجی موسسه «Healthline» در سال ۲۰۱۵ نشان داد که این تعداد آنقدرها هم کم نیستند. نتایج آن بررسی تقریبا تکاندهنده بود؛ حدود ۴۴ درصد از مردم در طول تعطیلات استرس داشتند و بیش از ۱۸ درصد نیز استرس خود را بیش از اندازه توصیف کرده بودند. در جهان پرسرعت امروز استرسهای شخصی، به خودی خود و به اندازه کافی تنشزا است اما وقتی با استرس کار ترکیب میشود، آنقدرها هم دور از انتظار نیست که تعطیلات بهجای حس خوشحالی، بیشتر به یک کابوس بدل شود؛ موضوعی که بسیاری از ما، هر سال آن را در آستانه تعطیلات سال نو و عید نوروز تجربه میکنیم.
کارکنان مضطرب، کارفرمایان متضرر
استراحتهای کوتاهتر، مسایل مالی پایان سال و لزوم پاسخگویی و سرو کلهزدن با مشتریان پراسترس تنها برخی از دلایل افزایش اضطراب افراد در تعطیلات است. اما، این تنها کارکنان نیستند که از این اضطراب آسیب میبینند؛ کارفرمایان نیز متحمل هزینههای سنگینی میشوند. بر اساس تحقیقات موسسه «Peakon» از بیش از ۱۵ هزار کارمند در ایالات متحده و اروپا، ۷ تا ۱۰ درصد از کاهش بهرهوریشان در آخرین ماه سال یا ماه پیش از یک تعطیلات بلندمدت (در ایران اسفند ماه و در سایر نقاط جهان ماه دسامبر) خبر دادهاند. ۳۰ تا ۴۰ درصد نیز، کاهش بهرهوری تا اواسط آخرین ماه سال را گزارش کردهاند. نتایج تحقیقات دیگری نشان میدهد بیش از ۵۰ درصد کارکنان حداکثر تا روز ۱۸ام آخرین ماه سال، بهرهوری خود را از دست میدهند و دیگر بهجای فکر کردن به کار، بیشتر وقت خود را با نگرانی در مورد تعطیلات و کارهایی که باید انجام دهند، میگذرانند. برای درک اهمیت این موضوع، ذکر همین نکته کافی است که پیامدهای ناشی از استرس کارمندان در دوران تعطیلات و کاهش بهرهوری، در سال ۲۰۱۶ موجب زیان ۱۱ میلیارد پوندی شرکتهای بریتانیایی شد.
کارکنان، خستگی و کاهش انگیزه را دو عامل اصلی کاهش بهرهوری عنوان کردهاند و در این بین زنان دو برابر بیشتر از مردان از اضطراب در تعطیلات سخن گفتهاند.
حال با توجه به اهمیت این موضوع، مدیران چگونه میتوانند با این استرس مبارزه کنند و به حفظ بهرهوری و روحیه در طول تعطیلات کمک کنند؟
راههای مقابله با اضطراب کارکنان در تعطیلات
۱. با کارکنان خود ارتباط برقرار کنید
مثلا از کارکنان خود بپرسید دوست دارند امسال چطور آغاز تعطیلات را در محل کار خود جشن بگیرند؟ از اعضای تیم خود در اینباره نظرسنجی کنید. امروزه ابزارهای آنلاین زیادی همچون «پرسلاین» وجود دارد که به شما در انجام یک نظرسنجی ساده کمک میکنند.
۲. به کارمندانتان زمانی برای رسیدگی به امور شخصی بدهید
یک روز تعطیل اضافی قبل از آغاز تعطیلات رسمی به کارمندان خود هدیه دهید تا به نیازهای شخصی خود رسیدگی کنند. این یک روز میتواند تفاوت زیادی در سطح استرس کارکنان ایجاد کند و حس وفاداری و قدردانی و در بلندمدت بازدهی را افزایش دهد. تحقیقات مختلف نشان میدهد کارکنانی که نسبت به محیط کاری خود حس قدردانی دارند، بسیار متعهدتر، اجتماعیتر و شادترند.
۳. حجم و توزیع کارها را بازبینی کنید
کارهای ضربالعجلی همواره عامل اصلی اضطراب کارکنان است. همچنین همزمان با نزدیکشدن به روزهای پایانی سال در کنار فشار کاری، مسائل فردی و مشکلات خانه نیز به استرسها افزوده میشود و زمان کوتاهتر به نظر میرسد. در چنین زمانی باید حجم کارها را بازبینی و دوباره برنامهریزی کنید. آیا میتوانید مهلت پروژهها را تا سال آینده تمدید کنید، کارها را بار دیگر بین اعضا تقسیم کنید و یا در تلاش باشید که ساعات کاری را کمی جابهجا کنید. این تکنیکها، تعهد کارکنان را افزایش و استرس آنها را کاهش خواهد داد.
۴. به جای هدیههای مادی، وقت خود را هدیه دهید
یکی از بهترین راهها برای مدیریت استرس آن است که بهجای تمرکز روی خود، ابتدا توجهتان را به مراقبت و توجه به دیگران معطوف و با آنها همدلی کنید. این ذهنیت را در بین کارمندان خود ایجاد کنید که در صورت کمک به دیگر همکارانشان و انجام فعالیتهای داوطلبانه، استرس در محیط کاهش خواهد یافت و خود نیز احساس بهتری خواهند داشت. اگر بهعنوان یک کارمند در جایی مشغول به کار هستید این نکته را بهخاطر بسپارید که بیشتر استرسهای ناشی از تعطیلات قابل پیشگیری است. با خرید کمتر میتوان از استرس مالی و با «نه گفتن» میتوان از فشردگی کارها جلوگیری کرد و با اولویتبندی مجدد، میتوان کارها را مدیریت کرد. همه ما این اضطراب را احساس میکنیم اما میتوانیم با کمک چند تکنیک آن را مدیریت کنیم. بهعنوان یک کارفرما نیز به خاطر داشته باشید آگاهی از فشاری که کارکنان شما در تعطیلات در خانه و محل کار خود احساس می کنند، میتواند کمک زیادی به حفظ بهرهوری و روحیه کارکنان کند؛ مسئلهای که در نهایت بهسود کسبوکار شما است. آخرین مطالب مدیریت و توسعه را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.