متفاوت پیشرفت کنید

۶ فرمول کاربردی برای توسعه فردی در ۱۴۰۱

۶ فرمول کاربردی برای توسعه فردی در ۱۴۰۱

رسانه قطب‌نما: آغاز سال جدید، زمان مناسبی برای هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی فعالیت‌هایی است که مهارت‌های فردی شما را بهبود می‌بخشد و منجر به پیشرفت در کار و در زندگی فردی می‌شود.

شقایق بنیان‌گذار یک استارتاپ است؛ او در آغاز سال ۱۴۰۰ تصمیم گرفته بود که کسب‌و‌کار خود را تا سال ۱۴۰۱ وارد بازارهای خارجی کند، اما برخی دلایل، مانع دستیابی او به این هدف شد. سینا یک دانشجو است؛ او نیز دریافت مدرک زبان انگلیسی را هدف خود در سال ۱۴۰۰ قرار داده بود، اما هنوز نتوانسته دوره‌های زبان خود را به پایان برساند. خشایار یک کارمند است؛ او عاشق تفریح، سفر و سرگرمی است اما به‌دلیل مشغله کاری خود نتوانست در سال ۱۴۰۰ سفرها و تفریحات دلخواه خود را انجام دهد.

به‌نظر شما چه عواملی سبب شده است شقایق، سینا، خشایار و صدها نفر دیگر در سال ۱۴۰۰ به پیشرفتی که انتظار داشتند دست نیابند؟ کارشناسان معتقدند روش‌های مختلفی برای برنامه‌ریزی در راستای توسعه فردی و تحقق اهداف وجود دارد و شروع سال جدید بهانه‌ای برای مرور این راهکارها است.

نخست باید بدانیم شناسایی زمینه‌هایی برای رشد شخصی و تعریف یک برنامه منظم برای ارتقای آن‌ می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر زندگی فردی، شغل و حرفه ما داشته باشد. اهدافی که برای توسعه فردی خود تنظیم می‌کنیم، می‌تواند به ما کمک کند چیزهای جدیدی یاد بگیریم، توانایی‌های خود را تقویت کنیم یا در نقش خود مؤثرتر ظاهر شویم.

اهداف توسعه فردی

«اهداف‌» برای بهبود شخصیت، مهارت‌ها و قابلیت‌های افراد تعیین می‌شوند. تعیین این اهداف معمولا به‌همراه ارزیابی خود و شناسایی زمینه‌هایی شکل می‌گیرد که می‌توان در آن‌ها پیشرفت کرد تا پتانسیل خود را به حداکثر رساند. برای شروع توسعه فردی، باید برنامه‌ای شامل مراحل عملی داشته باشید. این برنامه به شما کمک می‌کند که پیشرفت خود را بسنجید و بر هدف خود تمرکز کنید.

مزایای تعیین اهداف توسعه فردی

اگر به خاطر داشته باشید، شقایق تصمیم داشت کسب‌و‌کار خود را توسعه دهد؛ او با تعیین برخی اهداف فردی می‌تواند در شغل خود نیز پیشرفت قابل‌توجهی را مشاهده کند. تعیین اهداف توسعه فردی برای پیشرفت کار و حرفه، مزایای بسیاری به‌همراه دارد؛ برخی از این مزایا عبارت‌اند از:

  • جهت‌گیری مشخص اهداف

زمانی که اهداف مشخصی را در زندگی خود تعیین می‌کنید، می‌توانید وظایف خود را با تمرکز بهتر انجام دهید. با هدف‌گذاری دقیق، فهرستی از اولویت‌ها خواهید داشت که به شما اطلاع می‌دهد که چه زمانی باید چه کاری را انجام دهید، چقدر زمان به کارهای خود اختصاص دهید و هر چند وقت یک‌بار آن‌ها را تغییر دهید. اهداف توسعه فردی به شما کمک می‌کند که حواس‌تان را بیشتر جمع کنید و اهمیت کارهایی که انجام می‌دهید را بیشتر درک کنید.

  • بهبود انجام وظایف

سینا یک دانشجو است؛ تعیین اهداف، به فردی مانند سینا کمک می‌کند که در انجام وظایف خود بهتر عمل کند. چشم‌انداز شما برای دستیابی به هدفی مانند دریافت مدرک زبان یا هر هدف دیگری شبیه این، باید در شما یک انگیزه قوی ایجاد کند تا با انجام هر تکلیف یا وظیفه، انرژی بیشتری دریافت کنید.

  • روابط بهتر در محل کار

تعهد به توسعه فردی، می‌تواند به شما کمک کند تا روابط مثبتی با همکاران خود داشته باشید. شما همزمان که زندگی فردی خود را بهبود می‌بخشید، با سایر افراد روابط خوبی برقرار می‌کنید و همین امر می‌تواند الگویی برای سایر کارمندان یا همراهان شما شود.

  • بهره‌وری بیشتر

در نهایت، توسعه فردی بازدهی شما را در زندگی، تحصیل و محل کار افزایش می‌دهد. با رسیدن به هر یک از اهداف خود، انتظار بهره‌وری بیشتر و نتایج بهتر را داشته باشید.

۶ راه برای تحقق رشد فردی

حالا وقت آن رسیده است که برای پیشرفت و تحقق اهداف خود برنامه‌ریزی کنید؛ در ادامه به ۶ روش عملی اشاره خواهیم کرد که می‌تواند به شما کمک کند در جایگاه خود پیشرفت کنید و به تمام اهداف خود دست یابید:

۱. دلایل خود را پیدا کنید

در جهان هستی، هیچ چیز ساکنی وجود ندارد. شما در زندگی یا در حال پیشرفت هستید یا به عقب رانده می‌شوید. این شما هستید که باید مشخص کنید «چرا می‌خواهید رو به جلو حرکت کنید؟». برای یافتن دلایل خود، در هر جایگاهی که قرار دارید، این سوالات را از خود بپرسید:

  • شغل: چرا می‌خواهم در حرفه‌ام کامل باشم؟
  • خانواده: چرا خانه‌ای شاد و فرزندانی دوست‌داشتنی می‌خواهم؟
  • سلامت: چرا می‌خواهم از نظر جسمی و روحی سالم باشم؟
  • امور مالی: چرا می‌خواهم بدهی نداشته باشم؟
  • تحصیل: چرا می‌خواهم نمراتم را بالا ببرم؟
  • رابطه: چرا می‌خواهم ارتباط بهتری برقرار کنم؟
  • شخصی: چرا می‌خواهم فرد بهتری باشم؟

حال برای هرکدام از این پرسش‌ها، پاسخ خود را پیدا کنید. پیداکردن دلیل، به شما کمک می‌کند تا در تصمیم‌‌هایی که بر زندگی شما تأثیر می‌گذارد، بهتر عمل کنید. این دلایل شما را قادر خواهد ساخت که در حین پیشرفت، انگیزه مشخصی نیز داشته باشد. به یاد داشته باشید که توسعه فردی، فرآیندی است که به شما می‌آموزد. قبل از حرکت رو به جلو، برای یافتن تکنیک‌هایی که به سبک یادگیری شما کمک می‌کند، وقت بگذارید.

۲. اهداف ملموس خود را مشخص کنید

پس از تعیین دلایل خود، قدم بعدی تعیین اهداف زندگی است. اهداف خود را به اهداف کوتاه‌مدت، میان‌مدت و همچنین بلند‌مدت طبقه‌بندی کنید. این فرآیند شما را قادر می‌سازد تا پیشرفت خود را پیگیری و تغییراتی اعمال کنید که پیشرفت شما را بهبود دهد. در تعیین اهداف خود، به موارد زیر توجه کنید:

  • اهداف خود را هوشمندانه تعیین کنید

«اهداف هوشمند» یا «هدف‌گذاری SMART» یکی از بهترین تکنیک‌های هدف‌گذاری در جهان است. این نوع هدف‌گذاری دارای ۵ ویژگی‌ است که اول حرف انگلیسی هر کدام، کلمه SMART را تشکیل می‌دهند. این ویژگی‌ها شامل موارد ذیل است:

  1. مشخص و خاص بودن (Specific)
  2. قابل اندازه‌گیری (Measurable)
  3. قابل دستیابی (Achievable)
  4. واقع‌بینانه (Realistic)
  5. زمان‌مند (Time-bound)

  • اهداف خود را روی کاغذ بنویسید

چسباندن اهداف خود بر روی دیوار یا نوشتن در دفترچه یادداشت، یک نشانه بصری به شما می‌دهد که می‌تواند دلیل، چگونگی و زمان پیشرفت در اهداف را به شما یادآوری کند.

  • اهداف خود را در صورت نیاز به‌روز کنید

اهداف خود را در فواصل زمانی مختلف، بازنگری کنید تا مطمئن شوید که همچنان می‌توانید به آن‌ها دست یابید.

۳. برنامه خود را ایجاد کنید

اینکه تنها بدانید از زندگی چه می‌خواهید، کافی نیست! شما باید برای رسیدن به مقصد، یک نقشه راه طراحی کنید. اما چگونه نقشه راه تعیین کنیم؟

  • اول: اهداف هوشمندانه خود را به عادت تبدیل کنید: برای این کار، با برجسته کردن عادات خوبی که باید پرورش دهید و عادات بدی که باید حذف شود، آغاز کنید.
  • دوم: عادت‌های خود را تکرار کنید: هنگامی که عادت‌های خوب زندگی خود را کشف کردید، مطمئن شوید که آن‌ها را روزانه انجام می‌دهید. تحقیقات دانشمندان ثابت کرده‌ است که انسان‌ها برای ایجاد عادات جدید به ۱۸ تا ۲۵۶ روز نیاز دارید و یک عادت جدید پس از ۶۶ روز از انجام آن، دائمی می‌شود. هنگامی که بر یک عادت تسلط پیدا کردید، گزینه‌های بیشتری را به آن اضافه کنید تا به شما امکان دهد در جهت تحقق اهداف خود پیشرفت کنید.

۴. دیدگاه مثبت داشته باشید

دیدگاه مثبت داشتن، یعنی نسبت به وقایعی که برای‌تان اتفاق می‌افتد، خوش‌بین باشید. مثبت‌گرایی یک وضعیت ذهنی است که به جای شکست، دستاوردها و فرصت‌ها را پررنگ می‌کند. در زندگی، هنگامی که با چالش‌های دلهره‌آور روبه‌رو می‌شوید، مثبت‌گرایی شما را امیدوار نگه می‌دارد. یک مطالعه روی تفکر مثبت نشان داده است که تجسم تصاویر مثبت می‌تواند نگرانی و اضطراب را کاهش دهد.

۵. حین پیشرفت، تامل و تفکر کنید

هنگامی که شما در حال پیشرفت هستید، اتفاق‌های بسیاری ممکن است برایتان رخ دهد؛ حین پیشرفت، درس‌های جدیدی خواهید آموخت، تغییرات متنوعی را تجربه می‌کنید، عادت‌های جدید ایجاد و عادات بد را حذف خواهید کرد. شما باید در حین پیشرفت‌کردن، زمان بگذارید و ارزیابی کنید که در مسیرتان چه چیزی موثر و چه چیزی غیرمفید بوده است. از خود بپرسید چگونه می‌توانید پیشرفت کنید و بر موانع جدید غلبه کنید.

شما می‌توانید پاسخ‌های خود را در یک دفتر یادداشت ثبت کنید یا از یک پلتفرم مجازی برای ردیابی افکار و هیجانات خود استفاده کنید. دانشمندان در تحقیقات خود، اهمیت تمرین تفکر را بر بهره‌وری انسان‌ها ثابت کرده‌اند. گروهی از دانشجویان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیده‌اند که افرادی که ۱۵ دقیقه درباره آموخته‌های خود، تفکر می‌کنند، ۲۳ درصد از دیگران بهتر عمل می‌کنند.

حال چگونه باید تفکرات خود را تنظیم کرد؟

  • اول: یک قرار هفتگی با خودتان تنظیم کنید: در این دوره اهداف خود را مشخص کنید و در مورد آن‌ها فکر کنید. این تفکرات به شما کمک می‌کند که بررسی کنید که آیا اهداف شما هنوز قابل دستیابی هستند یا خیر.
  • دوم: از خود سوال بپرسید که آیا به تمام برنامه‌ریزی‌هایم رسیدم؟ چه کار خوبی می‌توانم در این هفته انجام دهم؟ چه چیزهای جدیدی یاد گرفتم و برای پیشرفت به چه اقداماتی نیاز دارم؟

۶. از دستاوردهای خود قدردانی کنید

به رسمیت شناختن هر نقطه عطفی که منجر به پیشرفت شما می‌شود، اهمیت بسیاری دارد. بزرگداشت دستاوردهایتان اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد و انگیزه‌ای برای ادامه دادن در شما ایجاد می‌کند. یکی از بهترین راه‌ها برای انجام این کار این است که وقتی به هدفی دست می‌یابید، به خود پاداش‌ دهید. این پاداش‌ها می‌تواند چیزهایی باشد که واقعا آن‌ها را دوست دارید؛ مانند یک وعده غذایی خاص، یک مجموعه موسیقی، یا یک سفر کوچک.

برای پیشرفت، شکست بخورید!

اهداف شقایق، سینا، خشایار و صدها نفر مثل آن‌ها، در صورتی تحقق می‌یابد که با برنامه‌ریزی دقیق در جهت اهداف خود بی‌وقفه تلاش کنند. هنگام روبه‌روشدن با موانع، اعتماد به نفس داشته باشید و هر شکستی را به پله‌ای برای رسیدن به هدف بعدی خود تبدیل کنید.

آخرین مطالب مدیریت و توسعه فردی را از «رسانه قطب‌نما» دنبال کنید.
پیشنهاد رسانه قطب‌نما
۱۰ تصمیمی که مدیران باید در سال ۱۴۰۱ بگیرند

مطالب مرتبط