رسانه قطبنما: جهش سریع تکنولوژی در سالها اخیر، علیرغم همه مزایایی که بههمراه داشته، مدیریت کسبوکارها را با چالشهای زیادی روبهرو کرده است. با آغاز سال ۲۰۲۴ میلادی، این جهشهای تکنولوژیک و تغییر الگوی تقاضا و رفتار مصرفکننده شتاب بیشتری گرفت؛ در چنین شرایطی رهبران کسبوکارها ملزم به اتخاذ استراتژیهای مدیریتی قوی و انعطافپذیر هستند تا همگام با این تغییرات بتوانند کسبوکار خود را به پیش ببرند.
در این مطلب به بررسی ۱۰ استراتژی مدیریت کسبوکار به انتخاب کارشناسان پرداختهایم که توجه به آنها برای موفقیت کسبوکارتان در سال ۲۰۲۴ میلادی الزامی است.
۱۰ استراتژی مدیریت کسب و کار در سال ۲۰۲۴
۱. تحول دیجیتال
در سال ۲۰۲۴ میلادی شرکتها همچنان به ادغام فناوریهای دیجیتال در همه جنبههای کسبوکار خود ادامه خواهند داد؛ بنابراین تحول دیجیتال (Digital Transformation) همچنان در خط مقدم استراتژی کسبوکارها قرار خواهد داشت. البته باید به این نکته مهم توجه کنید که این روند دیگر از سطح پذیرش فناوریهای جدید عبور کرده است و حالا تمرکز کسبوکارها بر ایجاد یک اکوسیستم دیجیتال منسجم است. اکوسیستمی که بهرهوری را افزایش میدهد، تجربه مشتری را بهبود میبخشد و تصمیمگیری دادهمحور را امکانپذیر میکند. هوش مصنوعی (AI)، یادگیری ماشین (ML)، اینترنت اشیا (IoT) و بلاکچین ۴ فناوری مهمی هستند که کسبوکارهای موفق امروزی برای سادهسازی فرآیندها و کسب مزیت رقابتی از آنها کمک میگیرند.
حال بهعنوان رهبر کسبوکار باید:
۱. برای درک بهتر رفتار مشتری و بهینهسازی استراتژیهای بازاریابی، روی تجزیهوتحلیل مبتنی بر هوش مصنوعی سرمایهگذاری کنید؛
۲. از اینترنت اشیا (IoT) برای نظارت و مدیریت زنجیرههای تامین در لحظه استفاده کنید؛
۳. از بلاکچین برای تراکنشهای امن و شفاف کمک بگیرید.
۲. مدیریت چابک
در سال ۲۰۲۴ میلادی «چابکی» (Agility) یا مدیریت چابک (Agile Management) فقط یک واژه جذاب نیست که در صحبتهای خود به کار ببرید. چابکی یک ضرورت اجتنابناپذیر برای بقا در محیط پرشتاب امروزی است. شیوههای مدیریت چابک در اصل برای توسعه نرمافزارها گسترش یافته بودند اما حالا در همه صنایع مختلف به کار گرفته میشوند.
در مدیریت چابک اصل بر این است که پروژهها را به بخشهای کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید. این بخشبندی امکان توسعه تکرارشونده و بازخورد مداوم را فراهم میکند. منظور از توسعه تکرارشونده این است که پروژه در ابتدا از بخشهای کوچک شروع میشود و به مرور زمان رشد میکند و در حین این چرخه تکراری، مشکلات پیدا میشوند. این رویکرد به کسبوکارها امکان میدهد تا بهسرعت خود را با تغییرات بازار وفق دهند، نیازهای مشتریان را برطرف کنند و خطر شکست پروژه را کاهش دهند.
برای داشتن رویکرد مدیریت چابک باید:
۱. بهعنوان رهبر تیم فرهنگ بهبود مداوم و انعطافپذیری را در تیم خود پرورش دهید؛
۲. روشهای بهینهسازی و مدیریت گردش کار مثل اسکرام (Scrum) یا کانبان (Kanban) را در بخشهای مختلف اجرا کنید؛
۳. برای افزایش قدرت حل مسئله، اعضای تیم را تشویق به همکاری کنید.
۳. پایداری و عوامل زیستمحیطی، مسئولیت اجتماعی و حاکمیتی
در جهان امروز مصرفکنندگان، سرمایهگذاران و رگولاتورها، همگی خواهان رفتار مسئولانهتر شرکتها نسبت به محیطزیست و جامعه هستند؛ بنابراین دور از انتظار نیست که پایداری (Sustainability) و عوامل زیستمحیطی، مسئولیت اجتماعی و حاکمیتی (ESG) یکی از محوریترین استراتژیهای کسبوکارها در آینده نزدیک باشید. انتظار میرود در سال ۲۰۲۴ میلادی، کسبوکارها بهجای اینکه پایداری را مسئلهای جدا از کسبوکار خود در نظر بگیرند، شروع به ادغام مسئله پایداری در همه وجوه کسبوکار خود کنند. کاهش ردپای کربن، ترویج اخلاق حرفهای و تضمین حکمرانی شفاف، از نمونه این اقدامات است.
حال بهعنوان رهبر کسبوکار باید:
۱. اهداف زیستمحیطی، اجتماعی و حاکمیتی مشخص و قابل اندازهگیری را تعیین و پیشرفت این شاخصها را بهطور منظم گزارش دهید؛
۲. برای تامین منابع مورد نیاز خود از شیوههای پایدار، از جمله همکاری با تامینکنندگان دوستدار محیط زیست، استفاده کنید؛
۳. برای جلب اعتماد مشتریان و ذینفعان و وفاداری آنها به برند، آنها را مجاب به مشارکت ذینفعان در طرحهای پایداری خود کنید.
۴. نوآوری مشتری محور
در بازاری که ترجیحات مشتری همواره در حال تغییر است، کسبوکارها باید نوآوری مشتریمحور را در اولویت قرار دهند. منظور از نوآوری مشتریمحور ایجاد محصولات و خدماتی است که فقط به برآوردهکردن انتظارات مشتری اکتفا نمیکند و از این مرحله فراتر میرود. شرکتها باید در هر مرحله از چرخه عمر محصول، از ایدهپردازی گرفته تا پشتیبانی پس از فروش، با مشتریان تعامل داشته و اطمینان حاصل کنند که پیشنهادات آنها با نیازهای بازار همسو است.
برای دستیافتن به این هدف باید:
۱. از بازخورد مشتری و تجزیهوتحلیل دادهها برای توسعه محصول استفاده کنید؛
۲. نقشه سفر مشتری را ترسیم کنید تا نقاط درد و نقاطی که نیاز به بهبود دارند را شناسایی کنید؛
۳. روی فناوری تجربه مشتری (CX) سرمایهگذاری کنید تا بتوانید تعاملات شخصیسازیشده داشته باشید.
۵. تصمیم گیری داده محور
امروزه دادهها رگ حیات کسبوکارهای مدرن هستند و تصمیمگیری مبتنی بر داده (Data-Driven Decision Making) یک وجهتمایز کلیدی است. توانایی جمعآوری، تجزیهوتحلیل و عمل براساس بینش حاصل از تحلیل دادهها به کسبوکارها اجازه میدهد تا در کوتاهترین زمان ممکن، آگاهانهترین تصمیم را اتخاذ کنند. شرکتهایی که از قدرت کلانداده (Big Data) و روشهای تجزیهوتحلیل پیشرفته استفاده میکنند، در بازار پر رقابت امروز موقعیت بهتری در پیشبینی روند بازار، بهینهسازی و بهبود تجربیات مشتری خواهند داشت.
برای رسیدن به این هدف باید:
۱. روی ابزارهای تجزیه و تحلیل پیشرفته سرمایهگذاری کنید که در لحظه دادههای دقیقی را ارائه میدهند؛
۲. برای اطمینان از کیفیت و امنیت دادهها، از پلتفرمهای قوی برای مدیریت داده استفاده کنید؛
۳. سواد داده کارکنان خود را تقویت کنید تا فرهنگ تصمیمگیری دادهمحور در همه بخشهای تیم رشد کند.
۶. تاب آوری و مدیریت ریسک
بیماری همهگیر، مشکلات اقتصادی، تهدیدات ژئوپلیتیکی، تغییرات اقلیمی و غیره رویدادهایی هستند که در سالهای اخیر بهطور مکرر کسبوکارها را دچار مشکل کردهاند؛ برای همین در سال ۲۰۲۴ میلادی تابآوری (Resilience) و مدیریت ریسک (Risk Management) از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است. کسبوکارها باید روی انعطافپذیری خود کار کنند تا در برابر هر نوع اختلالی، اعم از رکود اقتصادی، چالشهای زنجیره تامین یا تهدیدات سایبری دوام بیاورند. شناسایی ریسکهای بالقوه، تمهید برنامههای جایگزین و ایجاد فرهنگ انعطافپذیری در سازمان از جمله اقداماتی است که برای مدیریت ریسک و تابآوری باید جدی بگیرید.
بهعنوان رهبر تیم:
۱. با ارزیابیهای منظم، تهدیدات احتمالی را شناسایی و احتمال آنها را کاهش دهید؛
۲. به یک منبع خاص برای تامین نیازهای خود متکی نباشید و سعی کنید تنوع را در زنجیره تامین خود رعایت کنید؛
۳. برای محافظت از دادهها در مقابل حملات سایبری روی امنیت سایبری سرمایهگذاری کنید.
۷. مشارکت و رفاه کارکنان
کارمندان ستون فقرات هر کسبوکاری هستند. در سال ۲۰۲۴ نیز مشارکت و رفاه کارکنان نقش اساسی در موفقیت کسبوکارها خواهد داشت. شرکتهایی که سلامت روانی، عاطفی و جسمی کارکنان خود را در اولویت قرار میدهند، اغلب بهرهوری و نرخ ماندگاری نیروی کار بالاتری دارند و عملکرد کلی آنها بهتر است. این استراتژی شامل ایجاد یک محیط کاری حمایتی، ارائه شیفتهای کاری منعطف و تعادل بین کار و زندگی است.
برای اجرای این استراتژی باید:
۱. روی اجرای برنامههای بهبود سلامت جسمی و روحی کارکنان خود سرمایهگذاری کنید؛
۲. گزینههای کاری انعطافپذیر، مثل دورکاری یا مدل ترکیبی (حضوری و دورکاری) را ارائه دهید؛
۳. فرهنگ مشارکت و شناخت را در بین کارمندان خود تقویت کنید تا روحیه و مشارکت کارکنان را افزایش دهید.
۸. همکاری های استراتژیک
در دنیایی که همه چیز بههم پیوسته است، رشد کردن بدون همکاری و مشارکت امکانپذیر نیست. در سال ۲۰۲۴ میلادی کسبوکارها مشارکتهایی را دنبال خواهند کرد که نقاط قوت آنها را تکمیل میکند و کسبوکارشان را قادر میسازد تا به بازارها، فناوریها و مشتریان جدید دسترسی پیدا کنند. این مشارکتها میتواند به شکلهای مختلفی مثل سرمایهگذاری مشترک، ادغام، تملک و غیره باشد.
بهعنوان رهبر تیم برای داشتن یک مشارکت استراتژیک باید:
۱. کسبوکارهای بالقوهای را که با اهداف و ارزشهای تجاری کسبوکارتان همسو هستند را شناسایی کنید؛
۲. در توافقنامه مشارکت بهوضوح نقشها، مسئولیتها و اهداف را مشخص کنید؛
۳. از مشارکت بهعنوان اهرمی برای تسریع نوآوری و گسترش بازارها استفاده کنید.
۹. رهبری اخلاقی
در سالهای اخیر، با ارتقای استانداردهای پاسخگویی و شفافیت در کسبوکارها، مفهوم رهبری اخلاقی (Ethical Leadership) اهمیت بیشتری پیدا کرده است. رهبرانی که اخلاق حرفهای را در رفتار خود و فرهنگ سازمانی شرکت تحت مدیریت خود، در اولویت قرار میدهند، شانس بیشتری برای جلب اعتماد کارمندان، مشتریان و ذینفعان دارند. تصمیماتی که این افراد اتخاذ میکنند، در عین صداقت، بهنفع همه ذینفعان است و الگوی مثبتی در صنعت بهجای میگذارد.
برای اجرای این استراتژی باید:
۱. یک کد اخلاقی ایجاد کنید که تصمیمگیری در همه سطوح سازمان را پوشش دهد؛
۲. رفتار حرفهای و مهارت تصمیمگیری را به کارمندان خود بیاموزید؛
۳. خودتان یک الگو باشید و مدیران بخشهای مختلف را مسئول حفظ و اجرای استانداردهای اخلاقی کنید.
۱۰. فعالیت در بازارهای جهانی
امروزه با جهانیشدن بازارها، کسبوکارها بیش از هر زمان دیگری فرصت گسترش فعالیت در بازارهای بینالمللی را دارند. با این حال، ورود به هر بازار جدیدی مستلزم برنامهریزی دقیق و درک عمیق فرهنگ، مقررات و رفتار مصرفکننده در آن بازار است. در سال ۲۰۲۴ میلادی، تنها کسبکارهایی که ریسکها و فرصتهای یک بازار را قبل از ورود به آن بهدقت میسنجند، موفق خواهند شد تا فعالیت خود را در سطح جهانی گسترش دهند.
بهعنوان رهبر کسبوکار برای گسترش فعالیت در بازارهای جهانی باید:
۱. برای شناسایی بهترین بازارهای بینالمللی، تحقیقات بازار را بهطور کامل انجام دهید؛
۲. یک استراتژی بومیسازی تدوین کنید که محصولات و روشهای بازاریابی خود را با ترجیحات مصرفکنندگان بازار هدف تطبیق دهد؛
۳. از طریق مشارکت، سرمایهگذاری مشترک یا سرمایهگذاری مستقیم با شرکتهای بومی در آن بازارها، حضوری قوی داشته باشید.
کسبوکارها در سال ۲۰۲۴ میلادی بههمان اندازه که با چالشهای مختلفی روبهرو هستند، فرصتهای متعددی نیز خواهند داشت. ۱۰ استراتژی مدیریتی که به آنها اشاره کردیم، شما را برای عبور از پیچیدگیهای بازار مدرن مجهز خواهند کرد. در واقع، سازگاری، مشتری مداری و تعهد به پایداری و شیوههای اخلاقی، میتوانند ضامن موفقیت و رشد بلندمدت کسبوکارها در دنیای رقابتی امروز شوند اما فراموش نکنید که این راهبردها برای اثربخشی نیازمند تعهد، استمرار و ارزیابی مداوم هستند.
در نهایت با گنجاندن این استراتژیها در شیوههای مدیریتی خود، کسبوکارتان نهتنها بقای خود را تضمین میکند بلکه میتوان امیدوار بود که در سالهای پیش رو، بیش از پیش شکوفا شود.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: