با افزایش کارمندان دورکار و ارائهی فضاهای کاری مشترک در هتلها، آیا توسعهی این طرح برای هتلها سودآور خواهد بود؟
قطبنما- همهگیری کرونا در جهان موجب کاهش گردشگران خارجی و بهدنبال آن افت فروش اتاق هتلهای بینالمللی شده و صنعت هتلداری را ناگزیر به سمت جذب تقاضاهای داخلی کشانده است. در چنین شرایطی، تعداد بسیاری از کارمندان دورکار برای فرار از محیط خانه، به فضاهای کاری مشترک در هتلها روی میآوردند. همین امر توجه بسیاری از صنایع بزرگ هتلداری دنیا را به خود جلب کرده است و برخلاف سالهای گذشته که هتلها بهدنبال ارائهی تختهای بیشتر بودند، امروزه قصد دارند در ارائهی فضاهای کاری مشترک سرآمد شوند.
«ماریوت» (Marriott) و «هیلتون» (Hilton) از اولین هلتداریهایی بودند که با راهاندازی طرحهای «ورک انیور ویت ماریوت بونوی» (Work Anywhere with Marriott Bonvoy) و «ورکپلیسز بای هیلتون» (Workplaces by Hilton)، بهسرعت به ارائهی فضاهای کاری مشترک و جذب کارمندان دورکار روی آوردند. «آکور» (Accor) نیز با طرح “Wojo” و هتل «بست وسترن» (Best Western) با طرح “My Wo” ایدهی ارائهی فضای کار اشتراکی را عملی کردند.
در کنار شرکتهای هتلداری بزرگ جهان، هتلها و اتحادیههای مستقل نیز به ارائهی فضای کاری مشترک روی آوردهاند. برای مثال شبکه هتلهای «لوجیس» (Logis) در اروپا با همکاری شرکت تامین فضای کاری “Hop’n Space”، خدمات فضای کاری مشترک را در ۶۰ مورد از ۲۳۰۰ ملک خود ارائه میدهد و قصد دارد تا سال ۲۰۲۳، این طرح را در اکثر املاک خود توسعه دهد.
همکاری هتلها با تامینکنندگان فضای کاری مشترک، کلید موفقیت صنعت هتلداری در این طرح است؛ چراکه هتلها نهتنها با یکدیگر رقابت میکنند؛ بلکه میتوانند با برندهای بینالمللی تامین فضای کاری مشترک مانند «ویورک» (WeWork) و “IWG” نیز رقابت کنند.
علیرغم موفقیتهای برندهای هتلداری در تامین فضای کاری مشترک و جلب توجه کارمندان دورکار، سوالات زیادی در رابطه با میزان سودآوری این طرح برای هتلها وجود دارد. آیا دیگر وقت آن رسیده است تا هتلها در کنار تامین اتاقها، به فکر تامین میزهای موردنیاز برای مهمانان دورکار خود باشند؟ این هتلها چگونه میتوانند توجه جوامع محلی را به خود جلب کنند؟
معیارهای جدید ارزیابی مزایای فضای کاری مشترک در هتلها
یکی از راههای بررسی مزایای فضای کاری مشترک در هتلها، ایجاد معیارهای جدید ارزیابی است. استارتاپ «کوورک اینتل» (Coworkintel)، یک پلتفرم ارائهی اطلاعات هوشمند در «صنعت فضای کاری مشترک» (coworking industry) است که دست به نوآوری جدید در این حوزه زده است.
این استارتاپ با ارائهی انواع جدیدی از «بنچمارکینگ دیتا» (Benchmarking data) یا «معیارهای دادهای»، امکان محاسبه سود و مزایا را برای هتلها و دیگر شرکتها فراهم میکند و چشماندازی واقعی از میزان عرضه، تقاضا، قیمتگذاری، درآمد و جوامع فضای کاری مشترک را ارائه میدهد.
این استارتاپ با ارائهی معیارهایی مانند «درآمد هر فضای کاری» (RevPAW) و «درآمد هر فضای کاری اشغالشده» (RevPOW)، به هتلها و تامینکنندگان کمک میکند تا میزان سودآوری خود را در ارائهی فضاهای کاری مشترک ارزیابی کنند. معیارهای کوورک اینتل به معیارهای استاندار صنعت هتلداری مانند «درآمد هر اتاق» (RevPAR) شباهت دارد؛ اما این استارتاپ در کنار آن به شاخصهای کلیدی دیگری مانند رسانههای اجتماعی نیز توجه میکند. چراکه تعداد دنبالکنندگان هتل در یک موقعیت مکانی خاص، در میزان موفقیت آن تاثیرگذار است.
کو ورک اینتل، بر اساس فعالیت هتلها در شبکههای اجتماعی، شاخصی به نام «شاخص تعاملات اجتماعی انعطافپذیر» (Flex Community Engagement Metric) تعریف کرده است و امکان ارزیابی میزان مشارکت جامعه محلی هتلها را فراهم میکند. اما این شاخص چگونه امکان ارزایابی عملکرد هتلها و جامعهی محلی آنها را فراهم میکند؟
کو ورک اینتل برای تعیین «امتیاز تعاملات اجتماعی» (flex social engagement score) هتلها، به بررسی دادهها از جمله تعداد میزها موجود بهازای متوسط لایکهای هر پست هتلها در رسانهی اجتماعی (desks per average number of likes for each social media post) میپردازد. برای مثال، شرکت تامین فضای کاری مشترک «اینداستریوس» (Industrious) دارای تعداد بسیار زیادی دنبالکننده در رسانههای اجتماعی است؛ اما با بررسی تعداد دنبالکنندگان و مقایسه آنها با تعداد میزهای موجود متوجه خواهیم شد که مشارکت جامعه محلی در برندهای بزرگ، کمتر است و برندهای کوچکتر با داشتن جامعهای فعالتر عملکرد بهتری نسبت به سایر رقبا دارند.
صنایع کوچک و متوسط گاهاً توجه بیشتری به استراتژیهای رسانههای اجتماعی دارند، اما موفقیت در این شاخص تا حد زیادی به تصمیم مدیران هتلها بستگی دارد؛ چراکه برخی از آنها میتوانند بر اساس تصمیم شخصی خود، یا به برندهای بینالمللی توجه کرده یا بهدنبال ارتباط با جامعهی محلی باشند.
شریک تجاری، انتخابی هوشمند جهت توسعهی بازاریابی هتلها
ارائهی فضای کاری مشترک در هتلها، یکی از حوزههای نوظهور است که برای بسیاری از شرکتها با آزمون و خطا همراه است. بخشی از موفقیت و میزان سودآوری هتلها، به تصمیم آنها برای انتخاب یک شریک تجاری جهت ارائهی فضای کاری بستگی دارد. در صورت مشارکت هتلها با شرکتهای دیگر، سبک و گستردگی جغرافیایی شریک تجاری نیز تاثیر بسیاری در نرخ درآمد هتلها خواهد داشت.
اگرچه هتلها دارای امکانات مهماننوازی کافی برای استقبال از مهمان و ارائهی خدمات غذا و نوشیدنی به آنها هستند؛ اما همکاری هتلها با تامینکنندگان فضای کاری مشترک موجب تقویت استراتژیهای بازاریابی شده و بهراحتی میتوانند پیشنهادات خود را به مشتریان ارائه دهند.
بر اساس آمار کو ورک اینتل، هتلداری آکور فضای کاری مشترک خود را از ۱۲ مکان مستقل در طرح “Wojo” به بیش از ۳۰۰ مورد فضای کار مشترک در املاکی مانند «ایبیس» (Ibis)، «نووتل» (Novotel)، «پولمن» (Pullman) و «سوفیتل» (Sofitel) توسعه داده است. این شرکت هتلداری قصد دارد با تامین بیش از هزار فضای کاری تا سال ۲۰۲۳، به یکی از بزرگترین شبکههای فضای کاری مشترک در اروپا تبدیل شود.
قیمتگذاری پایین و جذب استارتاپها
در زمینههای قیمتگذاری، هتلها میتوانند قیمتهای پایینتری را برای جذب استارتاپها در نظر بگیرند؛ اما تعرفههای بیشتری را برای شرکتهای بزرگ ارائه دهند؛ چراکه هتلها در صورت جذب استارتاپها، الزامی برای پرداخت حق بیمه نخواهند داشت.
راهاندازی پلتفرم جهانی استخدام برای پناهندگان
بروز بحران در افغانستان، بسیاری از صنایع گردشگری را درگیر خود کرده است. شرکت «ایر بی ان بی» (Airbnb)، یکی از برندهایی است که در طول این بحران، حدود ۲ هزار مسکن موقت برای پناهجویان افغان تامین کرده است. در حال حاضر نیز، شرکت «ریموت» (Remote)، یک «پلتفرم جهانی استخدام» (global recruitment platform) بهارزش یک میلیارد دلار را به نام «ریموت فور رفیوجز» (Remote for Refugees) راهاندازی کرده است. این شرکت با جذب بودجه ۱۵۰ میلیون دلاری در جولای سال ۲۰۲۱، به پناهنگان پیشنهاد اشتغال جهانی رایگان ارائه میدهد. علاوه بر این، این شرکت ضمن همکاری با برندهای دیگر مانند "Na’amal"، به پناهندگان کمک کند تا از هر کجا که هستند کار کنند.
کلام آخر
همکاری با تامینکنندگان فضای کاری مشترک و جلب توجه جامعهی محلی، یکی از راههای موفقیت هتلها در ارائهی فضای کاری مشترک است. علاوه بر این، همراهشدن با تغییرات الگوی مصرفکنندگان و رفع نیازهای آنها، ابتکاری است که صنایع هتلداری را از سایر رقبا جدا کرده و موجب سودآوری هرچه بیشتر آنها خواهد شد.
آخرین مقالات صنعت گردشگری را در وبسایت «قطبنما» بخوانید.