آشنایی با الگوریتمهای شبکهی اجتماعی «اینستاگرام» (Instagram) چگونه سبب موفقیت بازاریابی محتوایی مشاغل گردشگری خواهد شد؟
اگرچه برنامهی اینستاگرام در ابتدا تنها برای اشتراکگذاری تصاویر استفاده میشد؛ اما امروزه بسیاری از کمپانیهای موفق با تولید محتوا و انتشار آن در قالبهای «پست»، «استوری» و ویدیوهای "IGTV"، به بازاریابی محصولات خود در این فضا مشغولاند. اما کسب موفقیت در متدهای بازاریابی اینستاگرام، وابسته به تولید محتوای باکیفیت و مهمتر از آن پیروی از الگوریتمهای اینستاگرام است. در همین راستا، «رسانه قطبنما» در این مطلب با هدف کمک به مشاغل گردشگری، به معرفی الگوریتمهای اینستاگرام و نحوهی تاثیرگذاری آنها بر محتوا میپردازد.
برای درک بهتر الگوریتمهای اینستاگرام، بهترتیب به بررسی و معرفی موارد ذیل خواهیم پرداخت:
تعریف الگوریتم اینستاگرام
نحوهی کار الگوریتم اینستاگرام
فاکتورهای تاثیرگذار در الگوریتم اینستاگرام
تغییرات الگوریتمهای اینستاگرام در سال ۲۰۲۱
الگوریتمهای بخش استوری در اینستاگرام
الگوریتمهای صفحهی جستوجو در اینستاگرام
الگوریتم اینستاگرام چیست؟
الگوریتم اینستاگرام مجموعهای از فاکتورهای کمی و کیفی است که با بررسی رفتار و فعالیتهای کاربر و تشخیص محتواهای موردعلاقهی او، به اولویتبندی مطالب منتشرشده میپردازد. در حقیقت الگوریتم اینستاگرام تعیین میکند که چه محتوایی در صفحهی «اصلی» و «جستوجوی» (explore) اینستاگرام کاربر نمایش داده شود. اساساً، الگوریتم میزان دسترسی کاربران را کنترل کرده و بههمین دلیل، درک نحوه عمکلرد این الگوریتمها و کسب اطمینان از مطلوببودن محتوا، برای همهی کسبوکارهای فعال در اینستاگرام ضروری است.
نحوهی کار الگوریتم اینستاگرام
از ابتدای راهاندازی اینستاگرام، الگوریتمهای این برنامه بهگونهای بود که پستهای جدیدتر در صدر لیست و پستهای قدیمیتر در پایین صفحهی اصلی جای میگرفتند و به همین دلیل پستها از شانس بیشتری برای دیدهشدن برخوردار بودند.
اما بهمرور زمان جامعهی اینستاگرام بزرگتر شد و شانس دیدهشدن همهی پستها توسط مخاطبان کاهش یافت. بهگفتهی کارشناسان، مخاطبان حدود ۷۰درصد از محتواهای تولید شده را از دست داده و اغلب از پستهای محبوب خود محروم میماندند. اینگونه بود که در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵-۱۳۹۴) اینستاگرام با هدف نمایش محتوا به مخاطبان هدف، الگوریتمهای خود را تغییر داده و فاکتورهای جدیدی را مانند میزان ارتباط مخاطب با محتوا، زمانسنجی، تعداد دفعات استفاده کاربر و غیره را وارد شاخصههای ارزیابی خود کرد.
فاکتورهای تاثیرگذار در الگوریتم اینستاگرام
میزان ارتباط با محتوا
الگوریتمهای اینستاگرام با بررسی ارتباط کاربر و محتوای منتشر شده در صفحات متنوع، به اولویتبندی مطالب برای او میپردازد. در واقع مخاطبان هرچه بیشتر مطالب یک پیج را «لایک» کنند و «کامنت» بگذارند یا در کل ارتباط بیشتری با یک حساب کاربری برقرار کنند، اینستاگرام انتشار محتوای آن را در اولویت قرار داده و پستهای آن را زودتر به مخاطبان هدف نشان خواهد داد.
همچنین، افرادی که کاربر به آنها پیام میدهد، حسابهایی که جستوجو میکند و عکسهای که در آن تگ میشود، از دیگر عواملی است که اینستاگرام آنها را بررسی میکند. در نتیجه هرچه برندهای گردشگری تعامل و مشارکت بیشتری را از مخاطبان خود دریافت کنند، در بازاریابی محتوایی خود موفقتر خواهند بود.
زمانسنجی
اگرچه دیگر پستهای اینستاگرام بر اساس ترتیب زمانی در صفحهی اصلی کاربر منتشر نمیشود؛ با این حال زمانسنجی کماکان یکی از فاکتورهای مهم الگوریتم اینستاگرام به حساب میآید. بر اساس این الگوریتم، جدیدترین و مرتبطترین پستهایی که کاربر با آنها رابطهی قویتری دارد، در صفحهی اصلی او منتشر خواهد کرد. برندهای گردشگری میتوانند با تجزیهوتحلیل بازخوردهای محتوای خود، بهترین زمانی که مخاطبان هدف از برنامهی اینستاگرام استفاده میکنند را شناسایی کرده و بر اساس آن زمانبندی، مطالب خود را به اشتراک بگذرانند.
تعداد دفعات استفاده کاربر از اینستاگرام
بدیهی است کاربرانی که تعداد دفعات بیشتری از برنامهی اینستاگرام استفاده میکنند، بهطبع تعداد پستهای جدید بیشتری را مشاهده خواهند کرد. اما کسانی که بهندرت بهسراغ اینستاگرام میروند، پستهایی را مشاهده میکنند که مربوط به لیست علایق آنها است.
دنبالکردن صفحات
دنبالکردن صفحات کاربران منجر میشود که الگوریتم اینستاگرام محتوای منتشر شده از این صفحات را در صفحهی اصلی کاربر نمایش دهد. پس از دنبالکردن صفحات، اینستاگرام با بررسی میزان تعاملات کاربر با محتوا به اولویتبندی مطالب منتشرشده میپردازد.
علاقه
بخشی از محتواهایی که کاربران در صفحات خود مشاهده میکنند، بر اساس درک برنامهی اینستاگرام از مطالب موردعلاقهی آنها است. بدین ترتیب، کاربرانی که علایق مشترکی دارند، پستهای بیشتری را از یکدیگر مشاهده خواهند کرد.
نحوهی عملکرد الگوریتمهای اینستاگرام جهت تعیین میزان تعامل مخاطب
همانطور که دیدیم میزان تعاملات کاربر با محتوای منتشر شده، تاثیر بهسزایی در اولویتبندی الگوریتم اینستاگرام و ترتیب نمایش پستها دارد. مهمترین معیارهای سنجش میزان تعامل کاربران در اینستاگرام، «نظرات» (Comment)، «پسندیدن» (Like)، «اشتراک گذاری» (Share)، ذخیرهکردن پست و میزان بازدیدهای ویدیویی است.
در ادامه به بررسی و تجزیهوتحلیل این عوامل در الگوریتم اینستاگرام میپردازیم.
۱- هنگامی که عکسی در فضای اینستاگرام منتشر میشود، در ابتدا برای تعداد کمی از مخاطبان نمایش داده میشود.
۲- اینستاگرام در این لحظه میزان سرعت تعامل مخاطبان با محتوای منتشر شده از طریق «لایک» و «نظرات» را اندازهگیری میکند.
۳- در گام بعدی الگوریتم اینستاگرام میزان بازخوردهای پست جدید را با سایر محتواهای منتشرشده در زمانهای مشابه مقایسه میکند. برای مثال میزان بازخوردهای پستی که امروز در ساعت ۱۰ صبح منتشر شد چه تفاوتی با بازخوردهای پست چند روز قبل در ساعت مشابه دارد؟
۴- هرچه پست کاربران بازخوردهای بهتر و بیشتری کسب کند،َ اینستاگرام آن را در اولویت پستهای منتشر شده قرار میدهد و در برخی از موارد آن را در صفحهی جستوجو نیز به نمایش خواهد گذاشت.
۵- اگر پست به جذب مخاطبان ادامه دهد، کماکان در صدر لیست پستهای منتشر شده باقی مانده و برای افراد بیشتری به نمایش گذاشته خواهد شد. این در حالی است که اگر پست موردنظر در لحظات اول بازخوردهای زیادی را کسب نکند، شانس کمتری برای دیدهشدن توسط مخاطبان دارد.
مطالب ارائهشده مربوط به آخرین بهروزرسانی الگوریتم اینستاگرام در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵-۱۳۹۴) است اما اینستاگرام بهتازگی این الگوریتم را اندکی تغییر داده است. برای آشنایی با تغییرات الگوریتمهای اینستاگرام و نحوهی استفاده از آنها برای کسب موفقیت، ما را در قسمت دوم از مقاله در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.