گزارش WTTC از اثرات گردشگری بر اقتصاد ۸۲ شهر جهان

دوحه، بهترین بازیگر گردشگری در ۲۰۲۲ + اینفوگرافیک

دوحه، بهترین بازیگر گردشگری در ۲۰۲۲ + اینفوگرافیک

رسانه قطبنما: نام «دوحه» به عنوان یکی از شهرهای میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ میلادی، حالا در صدر لیست شهرهایی قرار گرفته که توانسته‌اند بیشترین بازیابی گردشگری را در سال ۲۰۲۲ میلادی تجربه کنند. این شهر همچنین دومین شهر جهان است که بیشترین درآمد را از گردشگری داشته است؛ آن هم به گواه جدیدترین گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری.

به گزارش «رسانه قطبنما»، شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) در بیست‌و‌دومین نشست جهانی که در ریاض برگزار شد، گزارشی از تاثیر اقتصادی شهرهای جهان (EIR)، با حمایت شرکت VISA، منتشر کرده است. این گزارش نشان می‌دهد که شهرها همچنان منبع مهمی برای گردشگری جهان هستند و باعث بهبود بخش گردشگری و توسعه اقتصادی در سراسر جهان خواهند شد.

بانک جهانی پیش‌بینی می‌کند که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، از هر ۱۰ نفر در دنیا، ۷ نفر در شهرها زندگی می‌کنند. همچنین بر اساس گزارش WTTC، امروزه ۴.۴ میلیارد نفر، بیش از نیمی از جمعیت جهان، در شهرها ساکن هستند. از شهرهای باستانی مثل آتن، رم و کلان گرفته تا شهرهای بزرگ مانند لاگوس و توکیو، همه این شهرها، ۸۰ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان را در خود جای داده‌اند؛ نسبتی که در دهه‌های آینده، افزایش خواهد یافت.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

سهم ۵۸۲ میلیارد دلاری شهرهای جهان در GDP

شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) در این گزارش تاثیر اقتصادی ۸۲ شهر و مقصد بین‌المللی را تجزیه‌وتحلیل کرده است. طبق این گزارش، سهم مستقیم گردشگری و سفر در تولید ناخالص داخلی (GDP) در ۸۲ شهر جهان در سال ۲۰۱۹ میلادی، ۷۳۴ میلیارد دلار بوده است؛ این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، سهم GDP در این تعداد شهر، به ۵۸۲ میلیارد دلار و تا سال ۲۰۳۲ میلادی، با یک افزایش قابل‌توجه به ۱.۱ تریلیون دلار برسد. 

بر اساس گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری، انتظار می‌رود ۱۰ شهر از ۸۲ شهر مورد بررسی، در سهم سفر و گردشگری از تولید ناخالص داخلی، از سطح سال ۲۰۱۹ میلادی فراتر نیز بروند. طبق این گزارش، شهر دوحه قطر بهترین عملکرد را از نظر سهم مستقیم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۲ از آن خود کرده و نسبت به سال ۲۰۱۹، رشد ۲۱ درصدی را به ثبت رسانده است. بعد از دوحه، ورشوی لهستان با رشد ۱۴ درصدی نسبت به سال قبل از کرونا، دومین شهری است که از نظر سهم مستقیم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی بهترین عملکرد را داشته است. سومین بازیگر برتر در این زمینه نیز شهر سانیای چین است که رشدی ۱۰ درصدی را ثبت کرده است.

از سوی دیگر بر اساس پیش‌بینی WTTC، تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، شهرهایی که بیشترین سهم مستقیم سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی (GDP) را خواهند داشت عبارت‌اند از:

  • پاریس: با سهم ۳۶ میلیارد دلاری
  • پکن: با سهم ۳۳ میلیارد دلاری
  • اورلاندو: با سهم ۳۱ میلیارد دلاری

پاریس و پکن در سال ۲۰۱۹ میلادی نیز جایگاه اول و دوم را در این شاخص به خود اختصاص داده بودند؛ اما سهم سفر و گردشگری در اقتصاد این شهرها در آن سال، به ترتیب ۳۸ میلیارد دلار و ۳۴ میلیارد دلار بود.

روند رو به بهبود اشتغالزایی گردشگری در شهرها

این گزارش، همچنین پیش‌بینی کرده که سهم مستقیم سفر و گردشگری در ایجاد شغل در ۸۲ شهر جهان تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، ۱۵.۷ میلیون شغل و تا پایان سال ۲۰۳۲ میلادی ۲۵.۲ میلیون شغل باشد. در حالی که تا سال ۲۰۱۹ میلادی، یعنی قبل از همه‌گیری کرونا، تعداد ۱۸.۴۴ میلیون شغل در این شهرها ایجاد شده بود.

بر اساس گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری، انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۲ میلادی، اشتغال‌زایی مستقیم در بخش سفر و گردشگری در ۱۱ شهر از جمله ریودوژانیرو با ۱۸ درصد، ژوهانسبورگ با ۱۳ درصد و شیکاگو نیز با ۱۳ درصد رشد، به میزان سال ۲۰۱۹ میلادی بازگردد.

گردشگران به کمک بازیابی دوحه آمدند

بازیابی گردشگری قطر در سال ۲۰۲۲

بر اساس گزارش WTTC، سه شهر دبی با ۲۹.۴ میلیارد دلار، دوحه با ۱۶.۸ میلیارد دلار و لندن با ۱۶.۱ میلیارد دلار بیشترین درآمد را از محل هزینه‌کرد گردشگران بین‌المللی در سال ۲۰۲۲ میلادی به دست آورده‌اند. 

از سوی دیگر، بر اساس هزینه‌کرد گردشگران بین‌المللی در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۱۹، دوحه (با رشد ۲۱ درصدی)، اورلاندو (با رشد ۱۹ درصدی) و آنتالیا (با رشد ۱۵ درصدی) شهرهایی بوده‌اند که بیشتر از سایرین توانسته‌اند گردشگری خود را بازیابی کنند. به نظر می‌رسد، رشد قابل توجه دوحه در بخش هزینه‌کرد گردشگران بین‌المللی، بخاطر میزبانی این شهر از بزرگترین رویداد ورزرشی جهان، یعنی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲، باشد.

شکوفایی شهرهای خاورمیانه در دهه آینده

سال ۲۰۲۰ میلادی، یعنی درست در بحبوحه همه‌گیری کرونا و کاهش شدید تقاضای سفرهای بین‌المللی و داخلی، تولید ناخالص داخلی و اشتغال‌زایی در گردشگری به‌طور چشم‌گیری کاهش یافته بود. سهم اقتصادی این بخش در سطح جهانی با ۵۰.۴ درصد کاهش، به ۵.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی (از ۱۰.۳ درصد قبل از همه‌گیری کرونا) رسیده بود. همچنین قبل از همه‌گیری، شهرهای بزرگ تقریباً نیمی از بازدیدهای بین‌المللی را شامل می‌شدند، اما پس از بحران کرونا، شکل تقاضا از «سفر به شهرهای بزرگ» به «سفر به مقاصد روستایی یا ساحلی کم‌جمعیت» تغییر یافت.

سال ۲۰۲۱ میلادی، نشانه‌هایی از بهبود قابل مشاهده بود. اما با محدودیت سفرهای بین‌المللی، بسیاری از شهرهای بزرگ با رشد بازار گردشگری داخلی روبه‌رو شدند. مثلا ایالات متحده امریکا و چین در این مورد بسیار قوی عمل کردند.

اما بر اساس این گزارش، سال ۲۰۲۲ برای شهرهای جهان، سال احیا و بهبودی بود. با ادامه کاهش محدودیت‌های همه‌گیری کرونا، بهبود گردشگری جهانی به‌خوبی در حال طی کردن مسیر خود است و اکنون مسافران برای زندگی، کار و کشف مقاصد گردشگری، به شهرهای مختلف سفر می‌کنند.  

در یک دهه آینده نیز، سفر و گردشگری بار دیگر به عامل محرک مهم برای رشد اقتصادی در دنیا تبدیل خواهد شد و سهم آن در تولید ناخالص داخلی سریع‌تر از سایر بخش‌ها خواهد بود. شهرها به رشد خود ادامه خواهند داد و در نتیجه، رشد تولید ناخالص داخلی سفر و گردشگری نیز افزایش خواهد یافت. این امر، به‌ویژه در «آسیا-اقیانوسیه» و «خاورمیانه» نیز رشد بی‌سابقه‌ای تجربه خواهد کرد. پیش‌بینی WTTC نیز نشان می‌دهد تا سال ۲۰۳۲ میلادی، ۱۲۶ میلیون شغل جدید در این بخش در جهان ایجاد شود.

رشد شهرهای جنوب شرق آسیا در کنار عربستان

بر اساس گزارش WTTC، انتظار می‌رود طی ۱۰ سال آینده، گردشگری سهم بیشتری از فعالیت اقتصادی را در ۸۲ شهر مورد بررسی، ایجاد کند؛ از جمله ۸ درصد از کل مجموع مشاغل موجود در این شهرها (به نسبت ۶.۶ درصد در سال ۲۰۱۹ و ۵.۱ درصد در سال ۲۰۲۰).

همچنین انتظار می‌رود بین سال‌های ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۲ میلادی، قوی‌ترین رشد متوسط ​​سالانه در سهم مستقیم سفر و گردشگری در GDP یا تولید ناخالص داخلی، در منطقه آسیا و اقیانوسیه رخ دهد و در این میان، در هنگ‌کنگ (با رشد ۱۵ درصدی)، بانکوک (با رشد ۱۳.۱ درصدی) و جاکارتا (با رشد ۱۲.۸ درصدی) پیشرفت قابل توجهی داشته باشند. از سوی دیگر، پیش‌بینی می‌شود که شهرهای ریاض و جده عربستان سعودی نیز شاهد رشدی چشمگیر باشند. 

اینفوگرافیک گزارش WTTC

اینفوگرافیک گزارش WTTC

گزارش WTTC نشان می‌دهد که با وجود آنکه همه‌گیری کرونا، سهم تولید ناخالص داخلی و اشتغال‌زایی در گردشگری را به‌طور قابل‌توجهی کاهش داده بود و همچنین تقاضای سفر را از شهرهای بزرگ به‌سمت مقاصد روستایی و ساحلی کم‌جمعیت تغییر داده بود، اما با بهبود وضعیت کرونا، در سال ۲۰۲۲ میلادی، سفر و گردشگری مسیر بهبود را طی کرده است و پیش‌بینی می‌شود تا ۱۰ سال آینده نیز رشد مثبتی را پشت سر بگذارد؛ البته اگر باز هم بحرانی مانند کرونا، دامن‌گیر این صنعت نشود!

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

گزارش WTTC از تاثیر اقتصادی گردشگری در ۲۰۲۱
 
 

مطالب مرتبط