رسانه قطبنما: تعداد گردشگران بینالمللی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی به ۹۷ درصد سطح قبل از همهگیری رسید و در این بین قطر با ثبت رشد ۱۷۷ درصدی در تعداد ورودیهای بینالمللی قویترین عملکرد را ثبت کرده است. بر اساس دومین بارومتر سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در سال ۲۰۲۴ میلادی، که در ۲۱ می ۲۰۲۴ میلادی منتشر شده است، بیش از ۲۸۵ میلیون گردشگر بینالمللی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی سفر کردهاند که حدود ۲۰ درصد بیشتر از سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ میلادی است. این آمار دلگرمکننده نشان از تحقق بهبود کامل صنعت گردشگری از اثرات همهگیری کرونا در آیندهای نهچندان دور است.
بهگزارش «رسانه قطبنما»، طبق بارومتر قبلی UNWTO، در سال ۲۰۲۳ میلادی تعداد گردشگران بینالمللی به ۸۹ درصد و درآمد حاصل از گردشگری به ۹۶ درصد سطح سال ۲۰۱۹ میلادی رسید؛ همچنین در سال گذشته میلادی، میزان تولید ناخالص داخلی مستقیم گردشگری برابر با سطح سال ۲۰۱۹ میلادی بود.
خاورمیانه و اروپا؛ پیشران رشد گردشگری جهانی
UNWTO پیشبینی میکند سال ۲۰۲۴ میلادی نهتنها سال احیای کامل گردشگری بینالمللی است بلکه ۲ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۹ میلادی رشد خواهد کرد.
در همین راستا، جدیدترین بارومتر UNWTO نشان میدهد در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی:
- تعداد گردشگران بینالمللی منطقه خاورمیانه ۳۶ درصد بیشتر از مدتمشابه سال ۲۰۱۹ میلادی و ۴ درصد بالاتر از سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ میلادی است. خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ میلادی عملکرد فوقالعادهای داشت و اولین منطقه در جهان بود که با ثبت رشد ۲۲ درصدی تعداد ورودیهای بینالمللی نسبتبه دوران قبل از همهگیری، بهطور کامل از اثرات همهگیری بهبود یافت.
- اروپا، بزرگترین مقصد منطقهای جهان، برای اولینبار پس از وقوع بحران کرونا موفق شده است با رشد یکدرصدی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹ میلادی از سطح قبل از همهگیری عبور کند. این منطقه در سه ماه اول سال جاری میلادی میزبان ۱۲۰ میلیون گردشگر بود که ناشی از تقاضای قوی سفرهای درون منطقهای است.
- تعداد ورودیهای بینالمللی قاره آفریقا نیز در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی، شاهد رشد ۵ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹ میلادی و رشد ۱۳ درصدی در مقایسه با سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ میلادی است.
- تعداد ورودیهای بینالمللی قاره آمریکا نیز به ۹۹ درصد از سطح سال ۲۰۱۹ میلادی رسید.
- در آسیا و اقیانوسیه نیز گردشگری بهسرعت در حال بهبود است و تعداد ورودیهای بینالمللی در سه ماهه اول ۲۰۲۴ میلادی به ۸۲ درصد سطح قبل از همهگیری رسیده است. این رقم در سال ۲۰۲۳ میلادی حدود ۶۵ درصد بود.
شمال آفریقا در سه ماهه اول ۲۰۲۴ میلادی با ثبت رشد ۲۳ درصدی ورودیهای بینالمللی نسبتبه قبل از همهگیری، قویترین عملکرد را داشته است؛ پس از آن آمریکای مرکزی (رشد ۱۵ درصد)، کارائیب و اروپای غربی (هر دو با رشد ۷ درصدی) قرار دارند. اروپای جنوبی نیز یک درصد از سطح قبل از همهگیری فراتر رفت؛ آمریکای جنوبی موفق شد به سطح سال ۲۰۱۹ میلادی برسد. اروپای شمالی نیز با رسیدن به ۹۸ درصد از سطح قبل از همهگیری در حال بهبود است. کشورهای جنوب آفریقا و آمریکای شمالی نیز در مقایسه با آمار سال ۲۰۱۹ میلادی، ۹۵ درصد بهبود یافتهاند.
۱۰ مقصد برتر جهان با بیشترین رشد گردشگری
طبق دادههای دومین بارومتر UNWTO در سال جاری میلادی، برخی مقاصد در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی به نتایج چشمگیری دست یافتهاند؛ طبق این گزارش در سه ماهه نخست سال جاری میلادی در مقایسه با سه ماهه اول سال ۲۰۱۹ میلادی:
- قطر رشد ۱۷۷ درصد؛
- آلبانی رشد ۱۲۱ درصدی؛
- عربستان رشد ۹۸ درصدی؛
- السالوادور رشد ۹۰ درصدی؛
- تانزانیا رشد ۵۳ درصدی؛
- کوراسائو رشد ۴۵ درصدی؛
- صربستان رشد ۴۳ درصدی؛
- جزایر تورکس و کایکوس رشد ۴۲ درصدی؛
- گواتمالا رشد ۴۱ درصدی؛
- و بلغارستان رشد ۳۸ درصدی
را در تعداد ورودیهای بینالمللی به ثبت رساندهاند.
۱۰ مقصد برتر جهان با بیشترین درآمد گردشگری
درآمد گردشگری بینالمللی در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱.۵ تریلیون دلار رسید که با کسر تورم، معادل ۹۷ درصد درآمد گردشگری در سال ۲۰۱۹ میلادی است.
به تفکیک مناطق، در سال ۲۰۲۳ میلادی اروپا با کسب درآمد ۶۶۰ میلیارد دلاری بیشترین درآمد را در سال گذشته میلادی بهدست آورد که ۷ درصد بیشتر از سطح قبل از همهگیری است. میزان درآمد گردشگری منطقه خاورمیانه نیز به ۳۳ درصد بالاتر از سال ۲۰۱۹ میلادی رسید. میزان درآمد گردشگری قاره آمریکا ۹۶ درصد، آفریقا ۹۵ درصد و آسیا و اقیانوسیه ۷۸ درصد سال ۲۰۱۹ میلادی رسید.
مجموع درآمدهای صادراتی گردشگری بینالمللی، شامل هزینهکرد و حملونقل مسافر، در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱.۷ تریلیون دلار رسید که با لحاظکردن همه فاکتورها مثل تورم، حدود ۹۶ درصد سطح قبل از همهگیری است. تولید ناخالص داخلی مستقیم گردشگری نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی ۳.۳ تریلیون دلار بود که معادل ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی است.
حال طبق جدیدترین بارومتر UNWTO، در سال جاری میلادی برخی از مقاصد سراسر جهان از نظر میزان درآمد حاصل از گردشگری نیز رشد فوقالعادهای را بهثبت رساندهاند. بر اساس دادههای بارومتر سازمان جهانی گردشگری، در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی در مقایسه با ۲۰۱۹ میلادی از نظر میزان درآمد گردشگری:
- صربستان رشد ۱۲۷ درصدی؛
- ترکیه رشد ۸۲ درصدی؛
- پاکستان رشد ۷۲ درصدی؛
- تانزانیا رشد ۶۲ درصدی؛
- پرتغال رشد ۶۱ درصدی؛
- رومانی رشد ۵۷ درصدی؛
- ژاپن رشد ۵۳ درصدی؛
- مغولستان رشد ۵۰ درصدی؛
- موریس رشد ۴۶ درصدی؛
- و مراکش رشد ۴۴ درصدی
را به ثبت رساندهاند.
امیدها و چالشهای گردشگری جهانی در سال ۲۰۲۴ میلادی
همزمان با بهبود دادههای گردشگری در سراسر جهان، شاخص اعتماد گردشگری UNWTO نیز نسبت به وضعیت گردشگری در سال جاری میلادی خوشبین است. کارشناسان UNWTO پیشبینی میکنند گردشگری بینالمللی در سال ۲۰۲۴ میلادی به پشتوانه تقاضای بالای سفر، افزایش ارتباطات هوایی و بهبود مستمر گردشگری چین و دیگر بازارهای بزرگ آسیا بهطور کامل بهبود پیدا کند. حدود ۶۲ درصد از کارشناسان شرکتکننده در نظرسنجی شاخص اعتماد گردشگری UNWTO معتقدند که آمار سفرها در دوره ۴ ماهه تابستان در نیمکره شمالی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ میلادی بهتر یا بسیار بهتر خواهد بود.
بهسیاق چند بارومتر اخیر سازمان جهانی گردشگری، با وجود مخابره سیگنالهای مثبت از بهبود گردشگری از سراسر جهان هنوز هم سایه تهدیدات اقتصادی و ژئوپلیتیکی صنعت گردشگری را تهدید میکند.
جدیدترین گزارش چشمانداز اقتصاد جهانی صندوق بینالمللی پول، که در آپریل ۲۰۲۴ میلادی منتشر شده است، به بهبود پایدار اما کند اقتصاد جهانی اشاره می کند؛ البته این سرعت رشد از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است. در عین حال، تداوم تورم، نرخ بهره بالا، نوسانات قیمت نفت و اختلال در تجارت همچنان منجر به افزایش هزینه تمامشده حملونقل و اقامت میشود.
بر این اساس پیشبینی میشود که گردشگران در پاسخ به افزایش قیمتها و چالشهای اقتصادی، سفرهای نزدیک به خانه را در اولویت قرار دهند. در این بین افزایش شدید دما و سایر بحرانهای آبوهوایی میتواند بر انتخاب مقصد بسیاری از مسافران تاثیر بگذارد. جنگ روسیه و اوکراین، جنگ غزه و سایر تنشهای ژئوپلیتیکی نیز از خطرات مهم برای گردشگری بینالمللی است.
سازمان جهانی گردشگری در پایان این گزارش تاکید کرده است: «با توجه به اینکه بهبود و رشد گردشگری بینالمللی منجر به رشد اقتصادی و اشتغالزایی در سراسر جهان میشود، دولتها و سازمانهای گردشگری باید به تطبیق و تقویت مدیریت گردشگری خود در سطح ملی و محلی ادامه دهند تا اطمینان حاصل شود که جوامع و مردم در مرکز این توسعه قرار دارند.»
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.