رسانه قطبنما: عربستان ۷ سال زودتر از برنامهریزی خود و در سال ۲۰۲۳ میلادی به رکورد ۱۰۰ میلیون گردشگر دست یافت. این مقصد نوظهور خاورمیانه در سال گذشته میلادی، همه رکوردهای خود در صنعت سفر و گردشگری را شکسته و رکوردهای جدیدی در سهم تولید ناخالص داخلی، اشتغالزایی و درآمدزایی ثبت کرده است. این را جدیدترین گزارش تاثیر اقتصادی شهرهای جهان (EIR) نشان میدهد که در ژوئن ۲۰۲۴ میلادی منتشر شده است.
بهگزارش «رسانه قطبنما»، شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) هر سال گزارشی با نام «تاثیر اقتصادی شهرهای جهان» (EIR) منتشر میکند که به بررسی نقش شهرها در گردشگری و توسعه اقتصادی میپردازد.
حال طبق این گزارش، بخش سفر و گردشگری عربستان در سال ۲۰۲۳ میلادی با رشد ۳۲ درصدی، بیش از ۴۴۴ میلیارد ریال سعودی به تولید ناخالص داخلی عربستان کمک کرده است. این رقم که معادل ۱۱.۵ درصد از کل اقتصاد عربستان است، نشان میدهد تلاش مقامات عربستانی برای ایجاد تنوع اقتصادی و کاهش وابستگی به نفت در حال به ثمر رسیدن است و در آینده گردشگری نقش محوری در چارچوب اقتصادی این کشور خواهد داشت.
گردشگری عربستان در سال ۲۰۲۳ میلادی نقش بسزایی نیز در اشتغالزایی داشته است و با ایجاد ۴۳۶ هزار شغل، تعداد عربستانیهای شاغل در صنعت سفر و گردشگری به بیش از ۲.۵ میلیون نفر رسیده که تقریبا معادل یک شغل از هر پنج شغل در این کشور است. عربستان در سال ۲۰۲۲ میلادی موفق شده بود همه مشاغل آسیبدیده گردشگری از بحران کرونا را بازیابی کند. این روند رشد در سال ۲۰۲۳ میلادی نیز ادامه داشت و به ۲۴ درصد بیشتر از رکورد قبلی در سال ۲۰۱۹ میلادی دست یافته است.
گزارش WTTC همچنین نشان میدهد، در سال ۲۰۲۳ میلادی گردشگران بینالمللی ۵۷ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ میلادی، در عربستان هزینه کردهاند که درآمد ۲۲۷.۴ میلیارد ریال سعودی را نصیب این کشور کرده است. میزان هزینهکرد گردشگران داخلی عربستان نیز با رشد ۲۱.۵ درصدی به ۱۴۲.۵ میلیارد ریال سعودی رسیده است.
روند رشد ادامهدار سعودیها در سال ۲۰۲۴ میلادی
گزارش تاثیر اقتصادی شهرهای جهان همچنین پیشبینی میکند که بخش سفر و گردشگری عربستان در سال ۲۰۲۴ میلادی به رشد خود ادامه خواهد داد و سهم گردشگری از تولید ناخالص داخلی این کشور به رکورد ۴۹۸ میلیارد ریال سعودی میرسد. همچنین تخمین زده میشود که با ایجاد ۱۵۸ هزار شغل جدید در بخش گردشگری، تعداد مشاغل گردشگری عربستان تا پایان سال جاری میلادی به ۲.۷ میلیون نفر برسد.
این گزارش همچنین پیشبینی میکند هزینهکرد گردشگران بینالمللی در این کشور تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی به ۲۵۶ میلیارد ریال سعودی و هزینهکرد گردشگران داخلی به ۱۵۵.۲ میلیارد ریال سعودی برسد که در صورت تحقق یک رکورد خیرهکننده است.
چشمانداز یک دهه آینده گردشگری عربستان
شورای جهانی سفر و گردشگری پیشبینی میکند که سهم گردشگری از تولید ناخالص داخلی عربستان تا سال ۲۰۳۴ میلادی به ۸۳۶.۱ میلیارد ریال سعودی برسد که معادل ۱۶ درصد از اقتصاد عربستان است. همچنین پیشبینی میشود صنعت سفر و گردشگری در دهه پیش رو نقش پررنگتری در اشتغالزایی این کشور داشته باشد و تا سال ۲۰۳۴ میلادی تعداد شاغلین در بخش گردشگری عربستان به ۳.۶ میلیون نفر برسد که معادل یک شغل از هر ۵ شغل خواهد بود.
هدفگذاری ۱۵۰ میلیون نفری
عربستان که ۷ سال زودتر بههدف خود دستیافت و در سال گذشته میلادی میزبان ۱۰۰ میلیون گردشگر بود، حالا اهداف جاهطلبانهتری دارد و میخواهد تا سال ۲۰۳۰ میلادی به رکورد جذب ۱۵۰ میلیون گردشگر برسد.
احمد الخطیب، وزیر گردشگری عربستان، با اشاره به اینکه گزارش اخیر WTTC شاهدی بر تحول موفق و سریع گردشگری این کشور است، افزود: «گردشگری یکی از ستونهای اصلی برنامه تنوع اقتصادی چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان است. ما برای ترویج سرمایهگذاری در این بخش، با بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار سرمایه اختصاصیافته تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ایجاد مشاغل جدید و افزایش سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی، گامهای بزرگی برداشتهایم.»
رشد ۲۵ درصدی گردشگری خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ میلادی
گزارش WTTC گریزی هم به وضعیت صنعت سفر خاورمیانه در سال گذشته میلادی زده است. طبق این گزارش در سال ۲۰۲۳ میلادی، سهم بازار گردشگری خاورمیانه در تولید ناخالص داخلی با ثبت رشد ۲۵ درصدی رشد، به ۴۶۰ میلیارد دلار رسید. همچنین تا پایان سال گذشته میلادی، حدود ۷.۷۵ میلیون نفر در بخش گردشگری خاورمیانه مشغول به کار بودند.
گردشگران بینالمللی در سال گذشته میلادی ۱۷۹.۸ میلیارد دلار در خاورمیانه خرج کردهاند که ۵۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ میلادی است. همچنین میزان هزینهکرد گردشگران داخلی خاورمیانه نیز با رشد ۱۶.۵ درصدی به بیش از ۲۰۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ میلادی رسیده است.
WTTC پیشبینی میکند که بخش سفر و گردشگری خاورمیانه در سال ۲۰۲۴ میلادی به رشد خود ادامه خواهد داد و سهم تولید ناخالص داخلی این بخش به ۵۰۷ میلیارد دلار، تعداد مشاغل گردشگری به ۸.۳ میلیون نفر، هزینهکرد گردشگران بینالمللی به ۱۹۸ میلیارد دلار و هزینهکرد بازدیدکنندگان داخلی به بیش از ۲۲۴ میلیارد دلار برسد.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.