رسانه قطبنما: شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) از رشد ۳۹.۲ درصدی صنعت گردشگری ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی و افزایش ارزش این صنعت به ۴۵۴ هزار میلیارد تومان خبر داد و اعلام کرد: «گردشگران خارجی در این سال ۶.۲ میلیارد دلار در ایران هزینه کردند و عراقیها صدرنشین تعداد گردشگران خارجی ورودی به ایران بودهاند.»
به گزارش «رسانه قطبنما»، شورای جهانی سفر و گردشگری همچنین از رشد ۲۲ درصدی سهم صنعت گردشگری در تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی خبر داده است. این صنعت توانسته است ۷.۶ درصد از کل تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی را به خود اختصاص دهد. در سال ۲۰۲۰ میلادی و در اثر محدودیتهای کرونایی، صنعت گردشگری جهان با افت ۵۰.۴ درصدی سهم خود از اقتصاد جهانی مواجه شده بود و ۴ هزار و ۹۰۰ دلار از ارزش این صنعت کاسته شده بود، اما در سال ۲۰۲۱ میلادی با کاهش محدودیتهای کرونایی شاهد رشد ۲۱.۷ درصدی و در سال ۲۰۲۲ میلادی شاهد رشد ۲۲ درصدی سهم این صنعت در اقتصاد دنیا بودیم و ارزش این صنعت به ۷.۷ تریلیون دلار افزایش یافته است.
در سال گذشته میلادی ۲۲ میلیون شغل جدید در صنعت گردشگری دنیا ایجاد شده که این رقم نسبت به سال قبل از آن رشد ۷.۹ درصدی داشته است. تعداد شاغلان در این صنعت به ۲۹۵ میلیون نفر رسیده که این رقم معادل ۹ درصد کل اشتغال دنیا بوده است. هزینه کرد گردشگران داخلی در این سال ۲۰.۴ درصد رشد داشته و گردشگران خارجی نیز ۸۱.۹ درصد بیشتر نسبت به سال قبل هزینه کردهاند.
جزئیات بیشتر گزارش WTTC را در اینفوگرافیک زیر بخوانید:
صنعت گردشگری ایران چقدر رشد کرده؟
بر اساس این گزارش، در ایران نیز شاهد احیای صنعت گردشگری طی ۲ سال گذشته بودهایم. در حالی که طی سال ۲۰۲۰ میلادی صنعت گردشگری ایران با افت ۴۵ درصدی سهم خود در تولید ناخالص داخلی مواجه شده بود، در سال ۲۰۲۱ میلادی سهم این صنعت در اقتصاد رشد ۴۰ درصدی را تجربه کرد.
بر اساس جدیدترین آمار شورای جهانی سفر و گردشگری، سهم صنعت گردشگری از کل اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی نیز ۳۹.۲ درصد افزایش یافته و به ۴.۶ درصد از کل اقتصاد ایران رسیده است. به همین ترتیب، ارزش این صنعت در ایران بالغ بر ۴۵۴ هزار میلیارد تومان شده که نسبت به ارزش ۴۹۹ هزار میلیارد تومانی این صنعت پیش از شیوع کرونا یعنی در سال ۲۰۱۹ فاصله چندانی ندارد.
طبق گزارش WTTC، ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی، از نظر سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی (GDP) در بین ۲۰ کشور نخست جهان، بالاتر از ترکیه و کانادا در رتبه ۱۳، قرار گرفته است؛ موضوعی که به باور کارشناسان دور از واقعیت جاری گردشگری در ایران است. بررسیها نشان میدهد این نهاد، بار دیگر در دام چند نرخی بودن ارز در ایران افتاده است.
طبق بررسیهای «رسانه قطبنما»، ارقامی که در این گزارش از هزینهکرد گردشگران و سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی آمده، بر اساس نرخ تبدیل ارز دولتی یعنی دلار ۴۲۰۰ تومانی محاسبه شده است؛ درحالی که نرخ تبدیل ارز در روزهای پایانی سال ۲۰۲۲ میلادی بیش از ۹ برابر و نزدیک به حدود ۴۰ هزار تومان بوده است. بنابراین، با احتساب نرخ دلار توافقی ۴۰ هزار تومانی، سهم ۱۱۹ میلیارد دلاری گردشگری ایران در تولید ناخالص داخلی سال ۲۰۲۲ میلادی، به ۱۲.۵ میلیارد دلار کاهش پیدا میکند!
هزینهکرد گردشگران خارجی در ایران در سال ۲۰۲۲
بر اساس این گزارش، با رونق گردشگری، میزان اشتغالزایی این صنعت در ایران طی سال ۲۰۲۲ میلادی با رشد ۱۱.۲ درصدی مواجه شده و جمعیت شاغلان در این صنعت به ۱.۴۴ میلیون نفر افزایش یافته است. به همین ترتیب، سهم صنعت گردشگری از کل اشتغال در ایران طی سال ۲۰۲۲ میلادی به ۶.۱ درصد رسیده است. آمارها نشان میدهد گردشگران خارجی ۶.۲ میلیارد دلار در ایران طی سال ۲۰۲۲ میلادی هزینه کردهاند که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۷۳.۵ درصد رشد داشته است.
شواهد نشان میدهد درآمد ۶.۲ میلیارد دلاری ایران از محل هزینهکرد گردشگران خارجی نیز بر مبنای همان نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی محاسبه شده است. حالا اگر مبنای محاسبه را بر پایه نرخ دلار توافقی در روزهای پایانی دسامبر ۲۰۲۲ میلادی، یعنی حدود ۴۰ هزار تومان قرار دهیم، این مبلغ به کمتر از ۷۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا میکند!
گردشگران داخلی ایران نیز در سال ۲۰۲۲ میلادی بالغ بر ۳۱۶ هزار میلیارد تومان هزینه کرده اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن با رشد ۴۰.۱ درصدی مواجه شده است. بر اساس این گزارش، از کل سفرهای گردشگری در ایران طی سال میلادی گذشته ۹۷.۹ درصد با هدف تفریح انجام شده و ۲.۱ درصد سفرها نیز تجاری بوده است.
عراقیها، نصف گردشگران ورودی به ایران
طبق این گزارش، از کل گردشگران خارجی که طی سال ۲۰۲۲ میلادی وارد ایران شدهاند ۵۵ درصد عراقی بودهاند و ایران در بین مقاصد خارجی گردشگران عراقی رتبه اول را کسب کرده و بالاتر از ترکیه ایستاده است. پس از عراقیها گردشگران جمهوری آذربایجان و ترکیه هر کدام با ۶ درصد، پاکستان با ۵ درصد و کویت با ۲ درصد بهترتیب در رتبه های بعدی قرار داشتهاند.
همچنین در سال ۲۰۲۲ میلادی ترکیه با ۶۳ درصد از تعداد کل سفرهای خارجی ایرانیان، اولین مقصد سفرهای خارجی ایرانیها بوده است و عراق با ۱۳ درصد، امارات با ۱۱ درصد، گرجستان با ۳ درصد و سوریه با ۳ درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
پیشبینی رشد گردشگری ایران تا سال۲۰۳۳
WTTC در این گزارش پیشبینی کرده است سهم صنعت گردشگری در تولید ناخالص داخلی جهان با ادامه روند رشد خود، در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۹.۲ درصد و تا سال ۲۰۳۳ میلادی به ۱۱.۶ درصد خواهد رسید. این گزارش همچنین پیشبینی میکند تعداد شاغلان صنعت گردشگری در سراسر جهان، در سال جاری میلادی با رشد ۸.۲ درصدی به ۳۲۰ میلیون نفر تا سال ۲۰۳۳ میلادی به ۴۳۰ میلیون نفر افزایش یابد.
شورای جهانی سفر و گردشگری درباره رشد صنعت گردشگری ایران نیز خوشبین است و پیشبینی میکند سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۳ میلادی با ۲۱.۱ درصد رشد نسبت به سال ۲۰۲۲ میلادی، به ۵.۵ درصد و تا سال ۲۰۳۳ میلادی به ۷.۲ درصد برسد. همچنین، تخمین زده میشود که تعداد مشاغل گردشگری در ایران تا سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱.۶ میلیون نفر رسیده و با رشد ۶۰۰ هزارتایی تا سال ۲۰۳۳ میلادی به بیش از ۲ میلیون نفر افزایش یابد.
WTTC در این گزارش پیشبینی کرده درآمد ایران از محل هزینهکرد گردشگران خارجی در سال ۲۰۲۳ میلادی نسبت به سال ۲۰۲۲ میلادی، ۳۵.۸ درصد رشد خواهد کرد اما همچنان ۵۰ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ میلادی خواهد بود. طبق این گزارش گردشگرن خارجی در سال ۲۰۳۳ میلادی بیش از ۲۱ میلیارد دلار در ایران هزینه خواهند کرد و هزینهکرد گردشگران داخلی نیز از مرز ۵۷۸ هزار میلیارد تومان خواهد گذشت.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.