بررسی گردشگری دبی در نیمه اول ۲۰۲۴ میلادی

رکوردشکنی دبی؛ میزبانی از ۹.۵ میلیون گردشگر در نیمه اول ۲۰۲۴ میلادی

رکوردشکنی دبی؛ میزبانی از ۹.۵ میلیون گردشگر در نیمه اول ۲۰۲۴ میلادی

رسانه قطبنما: براساس گزارشی که اداره اقتصاد و گردشگری دبی (DET) منتشر کرده است، دبی از ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۴ میلادی پذیرای ۹.۳۱ میلیون گردشگر بین‌المللی یک‌شبه بوده است که ۹ درصد بیشتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۳ میلادی است. منظور از گردشگر بین‌المللی یک‌شبه، گردشگری است که حداقل یک شب در دبی اقامت کرده است.

به‌گزارش «رسانه قطبنما»، دبی در سال ۲۰۲۳ میلادی میزبان ۱۷.۱۵ میلیون گردشگر بین‌المللی بود و حالا با شکستن رکورد تعداد گردشگر در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی، انتظار می‌رود این مقصد جذاب گردشگری امسال رکورد دیگری ثبت کند. اداره اقتصاد و گردشگری دبی (DET) به‌تازگی گزارشی از عملکرد گردشگری این امارت در نیمه اول سال جاری میلادی منتشر کرده است که نکات قابل توجهی دارد. در ادامه بخش‌های مختلف این گزارش را بررسی می‌کنیم.

سهم بازارهای منبع از گردشگری دبی

طبق این گزارش از ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۴ میلادی، دو بازار کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس (GCC) و منطقه منا (MENA) به‌ترتیب با ۱.۲۷ میلیون (۱۴ درصد) و ۱.۰۹ میلیون (۱۲ درصد) گردشگر، در مجموع ۲۶ درصد از کل گردشگران دبی در نیمه اول سال جاری میلادی را تشکیل داده‌اند. اروپای غربی با مجموع ۱.۸۹ میلیون گردشگر، معادل ۲۰ درصد از گردشگران دبی در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی، در رتبه دوم ایستاده است.

آسیای جنوبی با ۱.۶۲ میلیون گردشگر (۱۷ درصد) و کشورهای مستقل مشترک المنافع و اروپای شرقی با ۱.۳۷ میلیون (۱۵ درصد) از دیگر بازارهای منبع اصلی گردشگری دبی بودند. تسهیل شرایط سفر در چین نیز موجب افزایش ۲ درصدی سهم گردشگران شمال‌شرق و جنوب‌شرق آسیا از گردشگری دبی در ۶ ماهه نخست سال جاری میلادی شد و حدود ۸۹۶ هزار گردشگر (۱۰ درصد) از این منطقه، از دبی بازدید کردند.

سایر مناطق همچون قاره آمریکا با ۶۱۷ هزار نفر (۷ درصد)، آفریقا با ۴۰۴ هزار نفر (۴ درصد) و استرالیا با ۱۵۴ هزار نفر (۲ درصد) شاهد افزایش بازدید از دبی بوده‌اند.

رشد مداوم صنعت هتلداری دبی

رشد مداوم صنعت هتلداری دبی

بر اساس آخرین داده‌های اداره اقتصاد و گردشگری دبی، هتل‌های دبی از ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۴ میلادی در همه شاخص‌ها از جمله نرخ اشغال، میانگین نرخ روزانه (ADR)، درآمد هر اتاق در دسترس (RevPAR) و مدت اقامت مهمانان، عملکرد خوبی از خود نشان داده‌اند.

طبق این گزارش، مجموع اتاق‌های هتل موجود در دبی از ۱۴۸ هزار و ۶۸۹ اتاق در نیمه اول سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱۵۰ هزار و ۸۷۹ اتاق در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی رسیده است. همچنین تعداد هتل‌ها و اقامتگاه‌های دبی از ۸۱۰ مورد در نیمه اول سال گذشته میلادی به ۸۲۳ مورد در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی افزایش یافته است.

همچنین در نیمه اول سال جاری میلادی، میانگین نرخ اشغال هتل‌های دبی ۷۸.۷ درصد بوده است که یک درصد بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ میلادی است. این رقم دبی را در میان بالاترین نرخ اشغال هتل در جهان قرار می‌دهد. تعداد شب‌های اقامت در اتاق‌های هتل نیز از ۲۰.۷۳ میلیون نفر شب اقامت در نیمه اول سال ۲۰۲۳ میلادی به ۲۱.۳۵ میلیون نفر شب اقامت در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی رسیده که معادل رشد ۳ درصدی است. همچنین میانگین نرخ روزانه هتل‌ها نیز در نیمه اول سال جاری میلادی به ۵۵۸ درهم رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴ درصد افزایش داشته است. درآمد هر اتاق در دسترس (RevPAR) نیز با رشد ۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، از ۴۱۵ درهم به ۴۳۹ درهم رسیده است.

کمپین های گردشگری و همکاری با شرکای جهانی

کمپین های گردشگری و همکاری با شرکای جهانی

یکی از محورهای اصلی توسعه گردشگری دبی، برگزاری کمپین گردشگری تبلیغاتی با مشارکت‌ شرکای جهانی است. براساس این گزارش، یکی از دلایل اصلی رشد آمار گردشگری دبی در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی نیز برگزاری کمپین‌های هدفمند توسط اداره اقتصاد و گردشگری دبی است که با همکاری شرکای داخلی و بیش از ۳۰۰۰ شریک جهانی در ۸۰ بازار جهانی اجرا شده است.

کمپین «اکنون دبی شما را به کجا خواهد برد؟» (Where will Dubai take you now) یکی از این موارد است. یک ویدیوی تبلیغاتی موزیکال که مایکل گریسی، کارگردان فیلم «بزرگ‌ترین شومن» (The Greatest Showman) کارگردانی آن را برعهده دارد. در این ویدیو مخاطبان با جاذبه‌های دیدنی مختلف دبی آشنا می‌شوند. برنامه «دراپ بای دبی» (Drop by Dubai) نیز به‌معرفی این امارت به‌عنوان یک مقصد عالی می‌پردازد.

علاوه‌بر این، دبی با همکاری شرکای جهانی خود، طیف وسیعی از جاذبه‌های تفریحی را نیز به فهرست جاذبه‌های موجود اضافه کرده است. پارک موضوعی «رئال مادرید ورلد» (Real Madrid World) واقع در مجموعه پارک‌ها و ریزورت‌های دبی (Dubai Parks and Resorts)  یکی از این جاذبه‌های مهم است که در نیمه اول سال جاری میلادی افتتاح شد. این پارک تفریحی اولین پارک موضوعی جهان با نام تجاری باشگاه فوتبال رئال مادرید است. همکاری با «هانس زیمر»، آهنگساز برنده جایزه اسکار از دیگر تلاش‌های دبی برای معرفی این مقصد جهانی با کمک موسیقی و سرگرمی است.

در حوزه خوراک نیز دبی یک اپیزود ۵۰ دقیقه‌ای در فصل هفتم مستند «یکی به فیل غذا بده» (Somebody Feed Phil) داشت. این مستند که فیل روزنتال اجرای آن را برعهده دارد، از شبکه نتفلیکس پخش می‌شود. روزنتال در این مستند به نمادین‌ترین شهرهای جهان سفر کرده و عجیب‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهایی که در هر شهر پیدا می‌شود را امتحان می‌کند.

بهترین مقصد گردشگری خوراک خاورمیانه

بهترین مقصد گردشگری خوراک خاورمیانه

دبی سی‌وششمین مقصدی است که تحت پوشش راهنمای میشلین قرار گرفته است. پس از رونمایی از نسخه سوم راهنمای ستاره میشلن دبی در ماه جولای ۲۰۲۴ میلادی بار دیگر موقعیت دبی به‌عنوان یک مقصد گردشگری خوراک، تقویت شد. 

بازرسان میشلن امسال برای سومین سال متوالی رستوران‌های دبی را ارزیابی کردند و ۴ رستوران یک ستاره میشلن، یک رستوران ۲ ستاره میشلن و ۶ رستوران هم جایزه بیب گورمند را دریافت کردند. با احتساب این رستوران‌های، حالا در مجموع ۱۰۶ رستوران در سراسر دبی به‌فهرست راهنمای میشلن راه یافته‌اند.

نام دبی همچنین در بین بهترین رستوران‌های جهان نیز می‌درخشد. در فهرست «۵۰ رستوران برتر جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی» (World’s 50 Best Restaurants 2024) که به‌تازگی منتشر شده است، رستوران «ترسیند استودیو» ( Trèsind Studio) دبی در رتبه ۱۳ قرار گرفت و عنوان بهترین رستوران خاورمیانه را از آن خود کرد. دبی همچنین در رتبه‌بندی «۲۰ شهر برتر جهان برای صرف غذا در سال ۲۰۲۴ میلادی» وب‌سایت «تایم اوت» (Time Out) در رتبه ۹ قرار دارد.

دبی؛ قطب گردشگری کروز

دبی؛ قطب گردشگری کروز

دبی در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های عظیمی روی توسعه بخش کروز و کشتی‌های تفریحی انجام داده است. این امارت از اکتبر ۲۰۲۳ میلادی تا آپریل ۲۰۲۴ میلادی، میزبان ۱۳۲ کشتی تفریحی در بندر مینا رشید و بندر دبی بود. دبی همچنین در نمایشگاه ITB در برلین، توافق همکاری «کروز عربی» (Cruise Arabia) را با کشورهای منطقه‌ امضا کرد تا خلیج‌فارس را به‌عنوان مقصد کشتی‌های کروز در سطح جهان معرفی کند.

تقویت گردشگری رویداد

تقویت گردشگری رویداد

برگزاری و میزبانی رویدادهای تجاری، تفریحی و ورزشی از دیگر دلایل تقویت گردشگری دبی در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی است. در سال‌های گذشته با افزایش دما در فصل تابستان، از تعداد گردشگران دبی کاسته می‌شد اما این امارت با اجرای رویدادهای هیجان‌انگیز همچون «فستیوال سامر سورپرایز دبی» (Dubai Summer Surprises)، یکی از رویدادهای مهم خرید و سرگرمی دبی، شهر را در فصل تابستان سرزنده و موقعیت دبی را به عنوان یک مقصد تابستانی پیشرو برای خانواده‌ها تقویت کرد. علاوه‌بر این، این امارات در نیمه اول سال جاری میلادی میزبان رویدادهای بزرگی همچون جشنواره خرید دبی، سال نو چینی، جشن رمضان در دبی، فروش آنلاین بزرگ و فستیوال غذای دبی بود. 

در کنار رویدادهای سرگرمی، رویدادهای تجاری نیز نقش مهمی در گردشگری دبی ایفا کردند؛ برگزاری نمایشگاه‌های تجاری و میزبانی کنفرانس‌ها و جلسات بین‌المللی بخشی از این تلاش‌ها است. دبی تا پایان نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی میزبان نمایشگاه‌های صنعتی بزرگی بوده است که هزاران بازدیدکننده و غرفه‌دار را به‌خود جذب کرده‌اند. از جمله این نمایشگاه‌ها می‌توان به گلفود (با ۱۵۰ هزار شرکت‌کننده)، بازار سفر عربی (با ۴۶ هزار شرکت‌کننده) و نمایشگاه بین‌المللی قایق دبی ( با حضور بیش از ۱۰۰۰ برند و ۲۰۰ قایق) اشاره کرد.

تسهیل دسترسی به جاذبه های گردشگری

تسهیل دسترسی به جاذبه های گردشگری

تسهیل دسترسی به جاذبه‌های گردشگری برای اقشار مختلف از دیگر فعالیت‌های دبی برای افزایش آمار گردشگری و تقویت تجربه بازدیدکنندگان است. جاذبه‌های اصلی این امارت مثل برج خلیفه، دبی مال و ساحل جمیرا با تعبیه امکاناتی مثل فضاهای اختصاصی، رمپ‌، آسانسور، لوپ‌های شنوایی و غیره، برای دسترسی افراد با محدودیت‌های جسمی بهینه‌سازی شده است. دبی همچنین در ماه آپریل ۲۰۲۴ میلادی اعلام کرد در تلاش است تا به اولین مقصد تاییدشده اوتیسم در نیمکره شرقی تبدیل شود.

جاذبه‌هایی مثل آکواریوم دبی، پیست اسکی دبی، موشن گیت و آتلانتیس آکواونچر برخی از جاذبه‌های دبی هستند که موفق به دریافت تاییدیه مرکز گواهی اوتیسم (CAC) شده‌اند. برخی از هتل‌های دبی، همچون هتل‌های گروه اعمار و هتل‌های گروه آتلانتیس نیز نیروی کار خود را برای برخورد با این دسته از مهمانان آموزش داده‌اند.

توجه به محیط زیست و رونق گردشگری پایدار

توجه به محیط زیست و رونق گردشگری پایدار

«گزارش پایداری دبی» (Dubai Sustainability Report) که در ماه می ۲۰۲۴ میلادی منتشر شد، نشان می‌دهد، دبی عزم خود را برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار ۲۰۳۰ سازمان ملل متحد و همچنین دستیابی به کربن صفر تا سال ۲۰۵۰ میلادی، جزم کرده است.

اداره اقتصاد و گردشگری دبی در راستای تحقق گردشگری پایدار، در ماه ژانویه ۲۰۲۴ میلادی، به ۷۰ هتل تمبر گردشگری پایدار دبی را اعطا کرد. این تمبر که به سه دسته طلایی، نقره‌ای و برنزی تقسیم می‌شود، به هتل‌هایی اعطا می‌شود که بالاترین سطح پایبندی به ۱۹ شاخص پایداری اداره اقتصاد و گردشگری دبی را دارند.

یکی دیگر از ابتکارات مهم دبی برای ترویج پایداری و توجه به محیط‌زیست در سطح شهر، طرح «دبی کن» (Dubai Can) است. هدف این طرح تبدیل دبی به یک مقصد پایدار پیشرو و بهترین شهر جهان برای سفر، کار و زندگی است. در همین راستا دبی در نیمه اول سال ۲۰۲۴ میلادی، اقدام به اجرای طرح «دبی ریف» (Dubai Reef) کرد. دبی ریف بزرگ‌ترین پروژه توسعه صخره‌های دریایی در جهان است که قرار است با نصب ۲۰ هزار ماژول تا سال ۲۰۲۷ میلادی، در ۶۰۰ کیلومترمربع از آب‌های دبی مستقر شود.

تقدیر جامعه جهانی از گردشگری دبی

تقدیر جامعه جهانی از گردشگری دبی

با شروع سال ۲۰۲۴ میلادی، دبی برای سومین سال متوالی در جوایز منتخب مسافران تریپ‌ادوایزر (Tripadvisor Travelers' Choice Awards) جایگاه اول محبوب‌ترین مقاصد جهان را از آن خود کرد؛ این اولین‌بار است که یک شهر موفق به دستیابی به چنین موفقیتی می‌شود.

همچنین در نیمه اول سال جاری میلادی، از سوی «ورلد تراول اواردز» (World Travel Awards) دبی به‌عنوان مقصد اصلی خاورمیانه، فرودگاه بین‌المللی دبی به‌عنوان فرودگاه پیشرو خاورمیانه و بندر مینا رشید به‌عنوان بندر کروز پیشرو خاورمیانه در سال ۲۰۲۴ میلادی معرفی شدند.

هلال سعید الماری، مدیر کل اداره اقتصاد و گردشگری دبی درباره این موفقیت‌ها گفت: «موفقیت ما ناشی از توجه به بازارهای متنوع، مشارکت‌ بخش دولتی و خصوصی، تسهیل سیاست‌های صدور روادید و توجه به مسیرهای رشد جایگزین است. همه این موارد نقش کاتالیزور را در افزایش مستمر سفرهای تفریحی و تجاری، افزایش سطح سرمایه‌گذاری و ورود افراد مستعد از سراسر جهان به دبی دارند.»

اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.

مطالب مرتبط