رسانه قطبنما- «انجمن بینالمللی حملونقل هوایی»، بهاختصار «یاتا»، طی هفتادوششمین نشست عمومی خود در تاریخ ۲۳ نوامبر (۳ آذر)، اعلام کرد که در آخرین مرحله از توسعهی برنامهی دیجیتالی «یاتا تراول پس» (IATA Travel Pass) قرار دارد. این برنامه که یک درگاه دیجیتالی سلامت است، به دولتها کمک خواهد کرد تا با داشتن اطلاعات دقیق از وضعیت سلامت مسافران، مرزهای خود را بهطور ایمن بازگشایی کنند.
یاتا و گروه بینالمللی هواپیمایی «آیایجی» (IAG) که بهطور مشترک در توسعهی این برنامهی دیجیتالی همکاری کردهاند، معتقدند که استفاده همزمان از این پلتفرم و انجام تستهای «کرونا»، موجب بازگشایی ایمن مرزها و حذف قوانین اجباری قرنطینه خواهد شد. در ادامه، «الکساندر دی جونیاک» (Alexandre de Juniac)، مدیرعامل یاتا، انجام آزمایشهای منظم «کووید-۱۹» و ایجاد زیرساختهای جهانی را بهترتیب کلیدهای بازگشایی مرزها عنوان کرد و زیرساختهای موردنیاز جهت مدیریت آزمایشهای منظم را، اینطور توضیح داد:
- کشورها باید از ابزار لازم جهت تأیید صحت اطلاعات آزمایشها و هویت ارائهدهندگان گواهینامههای تست برخوردار باشند.
- شرکتهای هواپیمایی باید از توانایی لازم برای ارائهی اطلاعات دقیق مربوط به شرایط آزمایش برخوردار بوده و اطمینان حاصل کنند که مسافران آنها شرایط انجام سفر را دارند.
- آزمایشگاهها باید به ابزارهای صدور گواهینامهی دیجیتال برای مسافران مجهز باشند.
- مسافران باید در مورد شرایط و مکان انجام آزمایش و ابزارهای ارائهی نتایج تست به شرکتهای هواپیمایی و مقامات مرزی، اطلاعات لازم را کسب کنند.
«یاتا تراول پس» ضمن مدیریت مسائل پیش رو، تمام اطلاعات لازم دربارهی آزمایشهای ویروس «کرونا» یا تولید واکسن را جهت تسهیل بازگشایی ایمن مرزها در اختیار دولتها، شرکتهای هواپیمایی، آزمایشگاهها و مسافران قرار خواهد داد. چهار راهحل اصلی که در این برنامه ارائه شده، به شرح زیر است:
۱-ثبت جهانی الزامات بهداشتی: مسافران از این طریق میتوانند به اطلاعات دقیق در مورد سفر، انجام آزمایش و در نهایت قوانین واکسیناسیون دسترسی یابند.
۲-ثبت جهانی مراکز انجام آزمایش یا واکسیناسیون: مسافران میتوانند بهراحتی آزمایشگاههای موردتأیید مقاصد خود را شناسایی کنند.
۳-راهاندازی اپلیکشن برای آزمایشگاهها: این اپلیکیشنها به آزمایشگاهها و مراکز مجاز اجازه میدهد تا گواهینامههای آزمایش و واکسیناسیون را بهطور ایمن در اختیار مسافران قرار دهند.
۴-راهاندازی اپلیکشن خودکار (بدون تماس فیزیکی): این برنامه میتواند در زمینههای مختلف به مسافران کمک کند که برخی از آنها عبارتند از:
- ایجاد گذرنامههای دیجیتال
- دریافت گواهینامههای آزمایش یا واکسن و تأیید شرایط مسافران برای سفر به مقصد موردنظر
- اشتراکگذاری گواهینامههای آزمایش یا واکسن با شرکتهای هواپیمایی و مقامات دولتها
- مدیریت دیجیتالی اسناد و مدارک در طول سفر
از آنجایی که صنعت هواپیمایی به یک راهحل مقرونبهصرفه، جهانی و مدولار برای راهاندازی مجدد سفرها نیاز دارد، «یاتا تراول پس» با طراحی استاندارد و بهرهگیری از تجارت مفید یاتا در مدیریت بحران، دو رویکرد اصلی در رابطه با حل این مشکل ارائه میکند:
- بهروزرسانی قوانین کشورها: این ابزار علاوه بر آنکه به شرکتهای هواپیمایی کمک میکند تا اطلاعات گذرنامهها و ویزای مسافران را با مقررات موجود مطابقت دهند، بهعنوان منبعی برای ثبت جهانی اطلاعات و تأیید قوانین بهداشتی عمل خواهد کرد.
- کد شناسایی یاتا تحت عنوان «وان آیدی» (One ID): اعطای این کد که پیش از این در هفتادوپنجمین نشست عمومی یاتا در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸-۱۳۹۸) تصویب شده بود، موجب تسهیل فرآیندهای ایمنی سفر برای مسافران خواهد شد. این کد توسط اپلیکیشن «یاتا کانتکتلس تراول اپ» (IATA Contactless Travel App) ارائه میشود و به مسافران اجازه میدهد تا بدون تماس فیزیکی ضمن تأیید هویت خود در فرودگاه، گواهینامههای آزمایش یا واکسن خود را مدیریت کنند. هدف از راهاندازی این سیستم ایجاد یک رابطهی متقابل میان شرکتهای هواپیمایی، فرودگاهها و دولتها عنوان شده است.
در نهایت، یاتا ضمن آنکه الویت اصلی خود را بازگشت اعتماد مسافران برای آغاز سفرها عنوان کرد، افزود: «ما به دولتها اطمینان میدهیم که آزمایشهای منظم ویروس «کرونا» جایگزین مناسبی برای قوانین قرنطینه خواهد بود و در انتها این آزمایشات به انجام واکسیناسیون مسافران نیز ختم خواهد شد.»
یاتا، «یاتا تراول پس» را یک راهحل دوجانبه و رویکردی مدولار مبتنی بر استاندارهای منابع باز میداند که موجب تسهیل همکاری بخشهای مختلف صنعت گردشگری با یکدیگر خواهد شد و بر اساس گفتههای این سازمان، اولین نسخهی بینالمللی این برنامهی دیجیتالی برای اواخر سال جاری برنامهریزی شده است و در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ (۱۳۹۹-۱۴۰۰) قابل اجرا خواهد بود.