واحد پول ترکیه: سوالات رایج در رابطه با ارز ترکیه

واحد پول ترکیه: سوالات رایج در رابطه با ارز ترکیه

رسانه قطبنما: علاقه‌مندان به خرید در ترکیه، معمولا قبل از سفرشان سوالات زیادی درباره پول ترکیه، انواع پول این کشور، روش‌های تبادل ارز و... می‌پرسند. در این مطلب به سوالات متداول مسافران ترکیه در رابطه با پول ترکیه پاسخ می‌دهیم.

پس از پاسخ به سوالاتی همچون شرایط سفر به ترکیه در سال ۲۰۲۱، بهترین هتل های ترکیه در سال ۲۰۲۱، شرایط کار در ترکیه و رایج‌ترین پروازهای ایران به ترکیه، این‌بار ارز رایج ترکیه و سوالاتی همچون بهترین مکان برای تبادل ارز در ترکیه کجاست؟ را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.

واحد پول ترکیه چیست؟

واحد پول ترکیه «لیر یا لیره» (Lira) است و با نماد "₺" شناخته می‌شود. در برخی مناطق ترکیه، از مخفف‌های قدیمی برای این واحد پول یعنی "TL" استفاده می‌کنند. همچنین ممکن است بانک‌ها و شرکت‌ها از نماد "TRY" برای لیر استفاده کنند. تا تاریخ ۲۸ ژانویه ۲۰۰۴، واحد پول ترکیه صفرهای زیادی داشت و به‌صورت یک میلیون لیر، صد میلیون لیر و .. خوانده می‌شد. اما از این تاریخ به بعد، شش صفر از واحد پول ترکیه حذف و از اول ژانویه ۲۰۰۵، لیر جدید وارد چرخه‌ی اقتصاد این کشور شد. پولی که امروزه به‌ عنوان لیر ترکیه شناخته می‌شود، جایگزین واحد پولی قدیمی این کشور است. با این وجود هنوز بعضی از مردم ترکیه از لیره‌های میلیونی ترکی استفاده می‌کنند.

انواع پول ترکیه به چه شکل است؟

پول ترکیه در دو نوع اسکناس و سکه وجود دارد:

  • اسکناس‌های لیر ترکیه از ۶ نوع اسکناس‌ ۵، ۱۰، ۲۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ لیره تشکیل می‌شوند.

هرکدام از اسکناس‌های لیر ترکیه در رنگ‌های ویژه‌ای چاپ شده‌اند. نکته قابل‌توجه آن است که اسکناس‌های ۵ و ۵۰ لیره بسیار شبیه یکدیگرند و ممکن است با هم اشتباه شوند.

  • سکه‌های پول ترکیه که با نام «کروس یا کروز» (kurus) شناخته می‌شوند به شکل سکه‌های ۱، ۵، ۱۰، ۲۵ و ۵۰ کروز وجود دارند. هر ۱۰۰کروس برابر با ۱ لیره است.

بهترین مکان برای تبادل ارز در ترکیه کجاست؟

از آنجایی که نوسان نرخ ارز یک امر عادی است، مسافران می‌توانند از برنامه‌های تبدیل واحد پول آنلاین که نرخ‌های به‌روز را نشان می‌دهند، استفاده کنند. معمولا به مسافران توصیه می‌شود که از تبادل ارز در فرودگاه کشورشان اجتناب کنند، چراکه در فرودگاه‌ها هزینه‌های کمیسیون بسیار بالاتر بوده و این مسئله به ضرر مسافران است. مسافران برای تبادل ارز در ترکیه سه گزینه مختلف دارند:

  • بانک‌ها
  • صرافی‌ها
  • مغازه‌های تبدیل ارز

بانک‌ها، صرافی‌ها و مغازه‌های تبدیل ارز معمولا نرخ بهتری ارائه می‌دهند اما جمعیت بیشتری به این مراکز مراجعه می‌کنند و افراد برای تبادل ارز خود باید مدت طولانی در صف بانک‌ها و صرافی‌ها منتظر بمانند. به‌جز این سه مورد، گاهی اوقات مغازه‌های جواهرفروشی یا آژانس های مسافرتی نیز کار تبادل ارز را برای مسافران انجام می‌دهند. این مکان‌ها معمولا همه‌روزه و سریع‌تر کار کرده اما هزینه بالاتری دریافت می‌کنند. البته برخی از هتل های ترکیه نیز کار تبادل ارز را برای مسافران انجام می‌دهند. در ایامی مانند همه‌گیری ویروس «کرونا» که ترجیح داده می‌شود ارتباط فیزیکی بین افراد کاهش یابد، به مسافران توصیه می‌شود برای تبادل ارز به جاهای خلوت‌تری مراجعه کنند. توجه شود که برای تبادل ارز مسافران باید کارت شناسایی خود، که معمولا پاسپورت است، را به‌همراه داشته باشند.

آیا در ترکیه می‌توان از یورو، دلار یا پوند استفاده کرد؟

در شهرهای بزرگ ترکیه، مانند «استانبول»، «آنکارا» و... برای مغازه‌های گردشگری، رستوران‌ها و آژانس‌ها در کنار پول ترکیه، اکثر ارزهای رایج دنیا نیز قابل‌قبول است.

  • در آنتالیا که شهر محبوب مسافران، به‌ویژه مسافران اروپایی است، برخی فروشگاه‌ها و مراکز توریستی محصولاتشان را بر اساس یورو قیمت‌گذاری کرده‌اند.
  • در ناحیه‌ اژه که محبوب مسافران انگلیسی‌ است، گاه قیمت‌ها به پوند نمایش داده می‌شوند.
  •  در جاذبه های گردشگری استانبول مسافران می‌توانند از هر نوع ارز رایجی مانند یورو، دلار یا پوند استفاده کنند.
  • در بازارهای سنتی برخی فروشندگان قدیمی تنها پول نقد و لیر ترکیه را قبول می‌کنند. بنابراین به‌همراه داشتن پول ترکیه، به مسافران کمک بسیاری خواهد کرد.

پول ترکیه

آیا می‌توان از دستگاه‌های خودپرداز یا "ATM" برای دریافت پول استفاده کرد؟

یکی از ساده‌ترین و ارزان‌ترین کارها برای دریافت پول نقد در سفرهای خارجی استفاده از خودپردازها است. در ترکیه دستگاه‌های خودپرداز با نام  "bankamatik" شناخته می‌شود و کار با آن‌ها از "ATM"ها بسیار راحت‌تر و امن‌تر است. ("ATM"ها به‌‌منظور دریافت یورو، دلار آمریکا، لیره ترکیه یا پوند انگلیسی استفاده می‌شوند.) مسافران قبل از سفر خود می‌توانند از بانک کشور خود درباره‌‌ی هزینه‌های استفاده از عابر بانک خارجی سؤال کرده و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنند. برخی بانک‌ها هیچ هزینه‌ای برای معاملات خارجی دریافت نمی‌کنند اما برخی دیگر این کار را انجام می‌دهند. محدوده‌ی روزانه‌ای که معمولا مسافران می‌توانند خرج کنند، همان قراردادی است که در کشور خود با بانکشان امضا کرده‌اند. در ترکیه برخی از "ATM"ها گزینه‌ی زبان انگلیسی روی کیبوردشان دارند، درحالی‌که برخی ندارند. همچنین برخی از دستگاه‌های خودپرداز ارز خارجی و برخی تنها لیر ترکیه در اختیار مشتریان قرار می‌دهند.

آیا می‌توان از چک‌های مسافرتی و کارت‌های اعتباری در ترکیه استفاده کرد؟

این روزها به مسافران توصیه می‌شود که از چک‌های مسافرتی در ترکیه استفاده نکنند چراکه بسیاری از فروشگاه‌ها و سایر مکان‌ها دیگر این نوع چک‌ها را قبول نمی‌کنند. در کشور ترکیه اکثر مغازه‌ها و فروشگاه‌ها کارت اعتباری مانند «ویزا کارت» (Visa Card)، «مستر کارت» (Mastercard) یا «امریکن اکسپرس» (American express) را قبول می‌کنند. مسافران باید به این موضوع دقت کنند که بهتر است قبل از سفر به ترکیه به مرکزی که کارت اعتباری خود را دریافت کرده‌اند، اطلاع دهند که به کشور دیگری سفر می‌کنند.

راه‌های انتقال ارز به خارج یا داخل ترکیه چگونه است؟

هیچگونه محدودیتی برای ورود ارز به ترکیه وجود ندارد و مسافران می‌توانند هرگونه ارز خارجی اعم از دلار، یورو و لیر وارد این کشور کنند. برای خروج ارز از ترکیه، مسافران می‌توانند تا سقف ۵،۰۰۰ دلار آمریکا از کشور ترکیه خارج کنند. افرادی که قصد دارند بیش از این مقدار از ترکیه خارج کنند باید از طریق بانک‌ها یا شرکت‌های انتقال ارز اقدام کنند. یکی از راه‌هایی که می‌توان برای انتقال پول به داخل یا خارج ترکیه از آن استفاده کرد، کمک‌گرفتن از شرکت‌های انتقال ارز (مبادله ارز خارجی) است. این شرکت‌ها می‌توانند سرمایه یا پول افراد را بین حساب‌های بانکی انتقال دهند. مزیت اصلی انتقال سرمایه از طریق شرکت‌های مبادله ارز این است که مسافران برای انتقال پول خود به‌‌جای پرداخت کارمزد ۵ درصدی و یا بیشتر، معمولاً ۲ درصد یا کمتر از این میزان به عنوان کارمزد پرداخت می‌کنند.

شرایط مالیات، بازپرداخت‌، دریافت رسید و صورت‌حساب‌ در ترکیه چگونه است؟

تمام کالاهایی که در ترکیه فروخته می‌شوند با توجه به نوع اجناس، میزان ۸ تا ۱۸درصد مالیات به قیمتشان افزوده می‌شود. مسافرانی که برای خرید خود نیاز به رسید دارند، می‌توانند از فروشندگان یک فیش یا صورت‌حساب دریافت کنند. افرادی که ساکن ترکیه نیستند و کمتر از ۳ ماه در ترکیه اقامت داشته‌اند، می‌توانند از فروشگاه‌های «تکس فری» (Tax Free) در ترکیه خرید کرده و فاکتور مخصوص تکس فری را دریافت کنند. گردشگران هنگام بازگشت به کشور خود در فرودگاه با ارائه فاکتور تکس فری، می‌توانند مبالغی را که به‌عنوان مالیات پرداخت کرده‌اند، دوباره دریافت کنند. ذکر این نکته ضروری است برای استفاده از خدمات تکس فری، خریدهای مسافران باید حداقل ۱۰۰ لیر باشد. در این مطلب سعی شد به سوالات رایجی که اغلب مسافران در رابطه با واحد پول ترکیه دارند، پاسخ داده شود.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

راهنمای جاذبه های گردشگری استانبول در نوروز ۱۴۰۰

مطالب مرتبط