۴ نیاز جدید در فضاهای کاری

مزیت «دورکاری» برای کسب‌وکارهای گردشگری

مزیت «دورکاری» برای کسب‌وکارهای گردشگری

دورکاری موجب تغییر شیوه‌ و انتظارات کارمندان طی دوران همه‌گیری و پس از آن شده است. در این میان، شرکت‌های مهمان‌نوازی چگونه می‌توانند با بحران کمبود نیرو‌های کاری مقابله کنند؟ راه جذب کارمندان امروز در چیست؟

قطب‌نما: دورکاری، یکی از مهم‌ترین روندهایی است که در دوران همه‌گیری کرونا به‌سرعت توسعه یافت و بسیاری از شرکت‌های بزرگ با ارائه‌ راه‌حل‌‌های نوآورانه سعی در بهبود کیفیت زندگی کاری کارمندان کردند. برای مثال، اپلیکیشن «Slack» یکی از برنامه‌های پیام‌‌رسان برای مشاغل تجاری است که افراد را به اطلاعات موردنیازشان متصل می‌کند. این اپلیکیشن با گردهم‌‌آوردن کارمندان به‌عنوان یک تیم واحد، نحوه‌ ارتباط سازمان‌ها را دست‌خوش تغییرات زیادی کرد و در طول قرنطینه‌ جهانی، جایگزین بسیاری از دفاتر حضوری شد. از طرف دیگر، برنامه‌ «لینکدین» به بستری فراگیر جهت یافتن شغل مناسب برای کارمندان اخراج شده از محیط‌های کاری تبدیل شد. این برنامه طیف وسیعی از مشاغل مختلف را به کاربران ارائه می‌دهد و افراد با توجه به مهارت‌‌های خود و انطباق آن‌ با مشاغل موجود می‌توانند شغل موردنیاز خود را بیابند. مدیران این اپلیکیشن‌ها که هر دو نقش بسیار مهمی در زندگی کاری افراد در طول دوران همه‌گیری کرونا ایفا کردند، معتقدند که کفه‌ ترازوی‌ قدرت از کارفرمایان به سمت کارمندان تغییر کرده است. به‌طوریکه امروزه این کارمندان هستند که با توجه به نیاز‌ها و ترجیحات خود شرکت مناسب را پیدا می‌کنند و مدیران باید بیشتر از هر زمانی به خواسته‌های کارمندان خود توجه داشته باشند. با وجود ایجاد تغییرات اساسی در نحوه‌ کار کارمندان، شرکت‌های مهمان‌نوازی با چه چالش‌هایی روبه‌رو خواهند شد؟ آیا دورکاری می‌تواند منجر به بهبود صنعت سفر و گردشگری شود؟ برای اطلاع از چشم‌انداز‌های مدیران درباره آینده‌ زندگی کاری کارمندان و تاثیر آن در صنعت سفر و گردشگری، در ادامه مطلب با «قطب‌نما» همراه باشید.

۱. افزایش انعطاف‌پذیری در محیط‌های کاری

مزیت «دورکاری» برای کسب‌وکارهای گردشگریتغییر موضع قدرت در شرکت‌ها به‌نفع کارمندان، خبری خوشایندی برای شرکت‌های مهمان‌نوازی که با بحران نیرو‌های کاری مواجه هستند، محسوب نمی‌شود؛ اما به‌طور کلی نتایج خوبی برای صنعت سفر و گردشگری به دنبال خواهد داشت. یکی از مهم‌ترین پیامد‌های این تغییر موضع، اهمیت افزایش انعطاف‌پذیری در محیط‌های کاری است. به‌گفته «باتر فیلد» مدیرعامل و بنیان‌گذار اپلیکیشن «Slack»، اگرچه بسیاری از کارمندان در طی دوران همه‌گیری به دورکاری روی‌ آوردند؛ اما کماکان مایلند در صورت حضور کارمندان دیگر و تجربه یک محیط‌ کاری پرانرژی‌، بار دیگر به دفاتر بازگردند. این در حالی است که برخی از آن‌ها هرگز به دفاتر باز نخواهند گشت؛ چراکه دفاتر با محیط‌های بسته و محافظت‌‌شده با پوشش‌های پلاستیکی برای جلوگیری از انتشار ویروس و الزام استفاده از ماسک، ارتباط با سایر کارمندان را دشوار خواهد کرد. در چنین شرایطی، کارفرمایان دیگر نمی‌توانند انعطاف‌پذیری که کارمندان در طول دوران دورکاری تجربه‌ کرده‌اند را نادیده بگیرند. محیط‌های کاری ایزوله‌شده با میز‌های مجزا و عدم امکان ارتباط با همکاران دیگر، شرایطی است که کارمندان می‌توانند در محیط‌ خانه با راحتی بیشتر آن‌ را تجربه کنند و به همین دلیل تمایلی برای حضور در چنین محیط‌های کاری دشواری ندارند. علاوه بر این، لینکدین از تجدیدنظر صدها میلیون کارمند درباره نحوه‌ کار خبر داده است. در همین راستا، این شرکت با درنظرگرفتن یک رویکرد کاری منعطف به کارمندان خود اجازه می‌دهد تا در برخی از روز‌ها به‌صورت دورکاری و از هر محیطی که می‌خواهند، کار کنند. این اقدام ضمن ایجاد یک اعتماد متقابل میان شرکت و کارکنان، موجب حفظ و انعطاف‌پذیری شرکت‌ها خواهد شد.

۲. تمایل کارمندان به کسب تجربه‌های جدید

همه‌گیری کرونا ضمن اینکه منجر به استعفای داوطلبانه کارمندان بسیاری از محیط‌های کاری شد، در عین حال یک تغییر بزرگ را ایجاد کرد. بسیاری از کارمندان پس از اخراج، موقعیت کاری خود را تغییر داده و به‌اصطلاح «انتقال شغل» انجام دادند. این درحالی است که پیش از همه‌گیری، درصد تغییر شغل کارمندان بین صفر الی ۵‌ درصد بود؛ اما این میزان در ماه‌های گذشته به بیش از ۵۰‌درصد رسیده است. بسیاری از کارمندان به‌سمت مهارت‌ها و استعداد‌های جدید جذب شده و تصمیم گرفتند کار‌های جدیدی را تجربه کنند. بخشی از انگیزه کارمندان برای امتحان تجربیات جدید، شرایط دورکاری بوده و کارمندان به‌ دنبال شرکت‌هایی هستند که به خواسته‌های آن‌ها احترام می‌گذارند و شرایط مناسبی را برای آن‌ها فراهم می‌کنند. طبق داده‌های موجود، برخی از کارکنان بخش خدمات غذایی شرکت‌های مهمان‌نوازی نیز پس از آنکه شغل خود را در اولین موج همه‌گیری کرونا از دست دادند، به‌دنبال کسب‌ مهارت‌های جدید رفته و تلاش کرده‌اند تا به کارکنان یقه‌ سفید (کارکنان آموزش‌دیده با مهارت بالا) تبدیل شوند. این در حالی است که پیش از این متوسط کارکنان سرویس غذایی دارای ۷۰ درصد از مهارت‌های لازم برای ارائه خدمات به مشتری بودند. از این رو، بحران نیرو‌های کاری در بخش‌های متنوع صنعت مهمان‌نوازی کماکان ادامه خواهد داشت.

۳. رونق صنعت سفر و گردشگری

مزیت «دورکاری» برای کسب‌وکارهای گردشگریشرکت AirBnB، تمایل زیاد کارمندان به دورکاری را عامل ایجاد یک عصر طلایی در صنعت سفر و گردشگری می‌داند. بر اساس پیش‌بینی این شرکت، ماهیت انعطاف‌پذیر کار‌ها منجر به مهاجرت کارمندان به اطراف شهرها و مناطق کم‌تراکم با هزینه‌ اقامتگاه‌های کم خواهد شد. نتایج سه‌ماهه سوم این شرکت در سال ۲۰۲۱ نشان‌ می‌دهد که حدود ۲۰ درصد از اقامت‌های این پلتفرم متعلق به اقامت‌های ۲۸ روزه یا بیشتر است و سفر‌های طولانی‌مدت کارمندان و اقامت موقت آن‌ها در مقاصد دیگر، یکی از ترند‌های رو‌به‌رشد سفر‌ شناخته می‌شود. به‌ همین دلیل، شهرها باید شهروندان خود را به‌عنوان یک «مشتری» در نظر بگیرند؛ چراکه شهروندان امروز می‌توانند به‌راحتی و به انتخاب خود در هر مکانی کار کنند.

علاوه بر این، AirBnB با اشاره به تغییر الگو‌های رزرو مشتریان پیش‌بینی کرده است که تغییر موضع شرکت‌ها و تسلط کارمندان بر آن‌ها، در طول سال‌های آینده رشد بسیاری خواهد کرد.
جزئیات بیشتر درباره چشم‌انداز صنعت گردشگری از نگاه مدیرعامل AirBnB را از اینجا بخوانید.

۴. انجام اقدامات مفید و مسئولانه

شرکت‌ها‌ی مهمان‌نوازی برای پیشرفت در دنیای امروز باید دیدگاه خود را از مسائل صرفاً تجاری و کسب سود‌های کلان تغییر دهند و توجه خود را به انجام کارهای مفید و مسئولانه معطوف کنند. برای مثال، صرف بخشی از هزینه‌های تجاری برای اقدامات پایداری، حفظ کره‌ زمین، حمایت از حیات‌وحش و... از نمونه اقداماتی است که شرکت‌ها می‌توانند از طریق آن سرمایه‌ یا کارکنان مورداعتماد زیادی را جذب کنند.

آینده کسب‌وکارها

طبق داده‌های موجود، تغییر و تحول بسیاری در دنیای کاری کارمندان در حال رخ‌ دادن است. به‌عقیده برخی از مدیران شرکت‌های گردشگری، همه‌گیری کرونا علاوه بر استعفاهای بزرگ، منجر به ایجاد یک تغییر بزرگ، سازگاری و آگاهی بیشتر در شرکت‌های گردشگری و مهمان‌نوازی شده و جهان را در بحبوحه یک انقلاب صنعتی چهارم قرار داده است. در همین حین، شرکت‌های مهمان‌نوازی می‌توانند با توجه به نیاز‌های کارمندان و ایجاد محیط‌های کاری منعطف، با بحران کمبود نیرو‌های کاری مقابله کنند. آخرین اخبار و مقالات صنعت گردشگری را در وب‌سایت «قطب‌نما» مطالعه کنید.

رسانه خبری- تحلیلی «قطب‌نما» در نظر دارد در راستای بررسی آینده کسب‌وکارها،  از این پس در روزهای دوشنبه سلسله مطالبی را در این خصوص منتشر کند. با ما همراه باشید.
پیشنهاد قطب‌نما 

مطالب مرتبط