رسانه قطبنما: سال ۲۰۲۲ میلادی، سالی بود که بازاریابان سفر برای جذب مسافران و کسب سهم بیشتر از بازار، به بازاریابی تجربه، تبلیغ سفرهای پایدار و استفاده از فناوریهای سفر روی آوردند.
حالا با آغاز سال جدید میلادی، بسیاری از بازاریابان و مدیران کسبوکارها بهدنبال روندهای بازاریابی سفر در سال ۲۰۲۳ میلادی و فرصتهای انباشتهشده برای پاسخگویی به تقاضای مسافران هستند. به نظر شما آیا نیازهای تغییریافته مسافران در سال گذشته، تاثیری بر روندهای بازاریابی سفر در ۲۰۲۳ میلادی خواهد داشت؟
شرکتها و رسانههای مختلف بینالمللی، به بررسی روندهای بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۳ میلادی پرداختهاند. برای استخراج این روندها، به سراغ گزارش «Hubspot»، یکی از بزرگترین پلتفرمهای ارائهدهنده ابزارهای بازاریابی دیجیتال، گزارش شرکت «Meltwater»، اولین شرکت کنترل و نظارت بر رسانههای آنلاین، مقالات «Invoca» از رهبران فروش و بازاریابی در جهان، «Basis.net» پلتفرم اتوماسیون تبلیغات دیجیتال، «Revfine»، وبسایت آموزشی در زمینه مهماننوازی و سفر و دادههای وبسایت «Frederic Gonzalo» از فعالان و مشاوران باسابقه بازاریابی در صنعت سفر و گردشگری رفتهایم. بررسی کلی این گزارشها نشان میدهد برگزاری کمپینها، بهروزرسانی استراتژیهای محتوایی، استفاده از ویدیوهای کوتاه و ریلزهای اینستاگرام و ابزارهای دیجیتالی مانند گوگل آنالتیکس، از مهمترین روندهای بازاریابی سفر در این سال خواهند بود.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- اهمیت کمپینها و برنامههای وفاداری
- تاکید بر رعایت بهداشت و ایمنی در تبلیغات
- بهروزرسانی استراتژیهای محتوایی
- گسترش اینفلوئنسر مارکتینگ
- افزایش سرمایهگذاری بر جستجوی پولی
- افزایش اهمیت سوشال لیسنینگ
- یافتن جایگزین مناسب برای کوکیها
- توجه بیشتر به گوگل آنالتیکس
- تقویت ارتباط با کاربران با ریلزهای اینستاگرام
- قدم به دنیای متاورس
۱. اهمیت کمپینها و برنامههای وفاداری
بر اساس پیشبینیهای پلتفرم «Basis»، اهمیت تبلیغات دیجیتال در صنعت سفر و گردشگری روبهروز در حال افزایش است و انتظار میرود بسیاری از کسبوکارها در سال ۲۰۲۳ میلادی، دستکم ۲۰ درصد بودجه خود را به تبلیغات دیجیتال اختصاص دهند.
برگزاری کمپینهای بازاریابی تاثیرگذار و برنامههای وفاداری از نمونه روندهای بازاریابی سفر در حوزه دیجیتال است که کارشناسان بر آن تاکید کردهاند. این روندها با درگیر کردن مخاطبان و ارائه ارزش افزوده به مصرفکنندگان، موجب افزایش وفاداری آنها در بلندمدت میشود.
۲. تاکید بر رعایت بهداشت و ایمنی در تبلیغات
تامین بهداشت و ایمنی مسافران همیشه یکی از دغدغههای اصلی فعالان صنعت گردشگری بود؛ اما با همهگیری کووید-۱۹ اهمیت این موضوع دو چندان شد، تا جایی که بسیاری از هتلداران و فعالان سفر با تبلیغ استراتژیهای بهداشتی خود در برنامههای بازاریابی، سعی در جذب مسافران و جلب اعتماد آنها کردند.
وبسایت «Revfine» با تاکید بر این موضوع به بازاریابان سفر توصیه میکند با برجستهکردن برنامهها و اقدامات خود در زمینه حفظ اموال و سلامت مسافران در وبسایت، محتوای بازاریابی یا پلتفرمهای دیگر، اعتماد مشتریان را جلب و با آنها ارتباط برقرار کنند.
۳. بهروزرسانی استراتژیهای محتوایی
به عقیده کارشناسان وبسایت Revfine، بازاریابی محتوایی یکی از بهترین استراتژیهای بازاریابی سفر است. بازاریابی محتوایی قالبهای متنوعی از پستهای وبلاگ و مقالات وب گرفته تا اینفوگرافیکها، کتابهای الکترونیکی و ویدیوها را شامل میشود و کلید موفقیت در آن، تولید محتوای باکیفیت و مفید است.
بازاریابان سفر میتوانند به کمک بازاریابی محتوایی، به ارزش برند خود بیافزایند و خود را بهعنوان متخصص حوزههای مختلف صنعت گردشگری معرفی کنند.
اما یک استراتژی محتوایی خوب، چه استراتژی است؟
کارشناسان معتقدند، استفاده از تکنیکهای سئو (بهینهسازی موتورهای جستجو) برای افزایش تعداد بازدیدهای سایت و تشویق کاربران به تولید محتوا و استفاده از محتوای تولیدشده توسط آنها در کمپینها و فعالیتهای بازاریابی، از نمونه استراتژیهای مفید بازاریابی محتوایی است.
کارشناسان پلتفرم Meltwater، تولید محتوای تعاملی را بهترین راه برای جلب نظر کاربران و مصرفکنندگان معرفی کردهاند. به عقیده آنها، سرمایهگذاری بر شبکهها اجتماعی و استفاده از فرصتهای تعاملی این رسانهها مانند تبلیغات تعاملی Tik Tok، یا قابلیت کلیک در تبلیغات پادکست Spotify، منجر به افزایش تعاملات با مصرفکنندگان خواهد شد.
سرمایهگذاری بر شبکههای اجتماعی بهترین راه برای تولید محتوای تعاملی و درگیرکردن مخاطبان با استراتژیهای محتوایی است. خدمات بازاریابی محتوایی، از جمله خدمات «قطبنما» است که زیر نظر کارشناسان حرفهای در حوزه بازاریابی گردشگری انجام میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید صفحه خدمات قطبنما را بخوانید.
۴. گسترش اینفلوئنسر مارکتینگ
تاثیر اینفلوئنسرهای رسانههای اجتماعی بر مصرفکنندگان و کاربران عادی باعث شده تا کارشناسان وبسایت Revfine، اینفلوئنسر مارکتینگ را یکی از روندهای بازاریابی سفر در سال ۲۰۲۳ میلادی معرفی کنند.
براساس تعریف رسانه تخصصی HubSpot، اینفلوئنسر مارکتینگ یک استراتژی بازاریابی است که در آن، کسبوکارها برای تبلیغ محصول خود به مخاطبان هدف، به یک فرد بانفوذ متکی هستند. این فرد، معمولاً طرفداران بسیاری در شبکههای اجتماعی دارد و میتواند بخشی از بازار را مجذوب خود کنند.
تاثیر اینفلوئنسرها بر مخاطبان عادی باعث جلب اعتماد آنها میشود. از به اشتراکگذاشتن عکسهای وعده غذایی گرفته تا ویدیوی جذاب اقامت در هتل یا تولید محتوا برای پستهای وبلاگ، شیوههای مختلف اینفلوئنسرها برای تبلیغ خدمات و محصولات گردشگری به شمار میرود.
۵. افزایش سرمایهگذاری بر جستجوی پولی
بررسیهای قطبنما نشان میدهد، جستجوی پولی (Paid Search) یکی از مهمترین روندهای بازاریابی سفر است که بسیاری از منابع معتبر بازاریابی از آن نام بردهاند.
طبق گزارش Basis، حدود ۴۰ درصد از بودجه تبلیغات دیجیتال شرکتهای آمریکایی، صرف تبلیغات جستجوی پولی میشود. پیشبینیها نیز حاکی از آن است که بودجه تبلیغات جستجوی پولی در صنعت سفر تا سال ۲۰۲۳ میلادی، به بیش از ۵۵ درصد خواهد رسید.
کارشناسان، اهمیت سرمایهگذاری بر جستجوی پولی را ناشی از نحوه برنامهریزی سفر مصرفکنندگان و جستجوی آنها در چندین وبسایت برای پیداکردن بهترین گزینه میداند. به همین دلیل، برندهای مسافرتی باید با سرمایهگذاری بر کلیدواژههای مهم و نیازهای اساسی کاربران در موتورهای جستجو، حضور قدرتمندی در صفحات جستجوی وب داشته باشند.
کارشناسان Invoca نیز با تاکید بر اهمیت بازاریابی به شیوه جستجوی پولی، به بازاریابان توصیه میکند تا خود را برای پاسخ به تقاضای مسافران سال ۲۰۲۳ میلادی و ایجاد روابط جدید با آنها آماده کنند. مسافران آینده به مسائلی فراتر از قیمت فکر میکنند، به دنبال ارزش افزوده برندها، استراتژیها و برنامههای مهماننوازی، نکات ایمنی و بهداشتی و... هستند. از این رو، کسبوکارها با سرمایهگذاری بر کلیدواژههای مهم میتوانند به سوالات مصرفکنندگان پاسخ دهند و مشتریان را به خود جذب کنند.
۶. افزایش اهمیت سوشال لیسنینگ
سوشال لیسنینگ (Social Listening) یا «گوش دادن به شبکههای اجتماعی» بیش از ۱۵ سال است که در میان بازاریابان رواج دارد؛ اما به نظر میرسد اهمیت آن به زودی بیشتر هم خواهد شد.
منظور از گوشدادن به شبکههای اجتماعی که توسط Meltwater به عنوان یکی از روندهای بازاریابی در سال ۲۰۲۳ میلادی معرفی شده است، بررسی و پیگیری گفتوگوها پیرامون یک موضوع خاص در رسانههای اجتماعی است. این کار به کسبوکارها کمک میکند تا از آنچه در مورد برند یا محصولات آنها گفته شده، باخبر شوند.
توییتر یکی از پلتفرمهای مهمی است که به کسبوکارها کمک میکند تا با پیگیری هشتگها، نظر کاربران در مورد برند و محصول خود را بررسی کنند. اخیرا رسانههای اجتماعی مانند Reddit و Twitch نیز به کسبوکارها این امکان را میدهد تا از طریق ابزارهای سوشال لیسنینگ، به دادههای مهم درباره برندشان دسترسی پیدا کنند. در حقیقت، ابزارهای هوش مصنوعی با امکان آنالیز فایلهای صوتی یا تصاویر مختلف برای پیداکردن نام برند و محتوای مرتبط با آن، سوشال لیسنینگ را به یکی از روندهای روبهرشد و مهم در آینده تبدیل کرده است.
۷. یافتن جایگزین مناسب برای کوکیها
گوگل مدتها است که در مورد حذف کوکیهای شخص ثالث (Third-part Cookies) به صاحبان کسبوکار و بازاریابان هشدار میدهد. این کوکیها به وبسایتهای دیگر اجازه میدهد تا به دادههای مشتریان در یک وبسایت دسترسی داشته باشند و از آن، برای تبلیغات یا فروش محصولات استفاده کنند.
حال به تازگی گوگل اعلام کرده است، کوکیهای شخص ثالث تنها تا سال ۲۰۲۴ میلادی وجود خواهند داشت. تصور حذف کوکیهای شخص ثالث و عدم دسترسی به دادههای مشتریان، اتفاقی ناخوشایند برای بازاریابانی است که سالها از دادههای کوکیها برای شناخت مشتریان و پاسخگویی به نیازهای آنها استفاده کردهاند.
به همین دلیل، Meltwater در گزارش روندهای بازاریابی ۲۰۲۳ میلادی، بازاریابان را به پیداکردن راهکارهای جایگزین برای ارزیابی میزان موفقیت کمپینهای تبلیغاتی آنلاین، بازاریابی ایمیلی و سایر فعالیتهای خود دعوت میکند. جمعآوری اطلاعات مستقیم از مشتری یا کسب اجازه برای استخراج دادههای مشتریان از برنامهها یا وبسایتها، از جمله راهکارهایی است که به بازاریابان توصیه میشود.
۸. توجه بیشتر به گوگل آنالتیکس
به عقیده فردریک گونزالو (Frederic Gonzalo)، از فعالان بازاریابی سفر، برندهای مسافرتی که بازاریابی در موتور جستجوی گوگل را نادیده میگیرند، هرگز نمیتوانند از میدان رقابت با رقبا پیروز بیرون بیایند، به ویژه در دورانی که با تقاضای انباشتهشده، تورم و افزایش هزینههای سفر روبهرو هستیم و جذب مسافران آگاه، سختتر از هر زمان دیگری است.
سال ۲۰۲۳ میلادی، سالیست که بازاریابان سفر باید از نسل جدید ابزار گوگل، به نام «Google Analytics 4»، برای استخراج دادههای خود استفاده کنند. این ابزار که با نام «GA4» هم شناخته میشود، با شاخصهای عملکرد کلیدی (KPI) به صورت کاربردی به جمعآوری دادههای وبسایت و اپلیکیشنها برای درک بهتر سفر مشتری میپردازد و با کنترل حریم خصوصی مشتریان، امکان ارزیابی بدون استفاده از کوکیها را فراهم میکند.
علاوه بر این، مدیریت صفحه ویژه کسبوکارها در گوگل (Google Business Page) یکی دیگر از نکاتی است که گونزالو در روندهای بازاریابی سفر ۲۰۲۳ میلادی به آن اشاره کرده است. این صفحه با نشاندادن موقعیت مکانی دقیق در Google Map، نظرات مشتریان و عکسهای خدمات و محصولات برند، مصرفکنندگان را در انتخاب بهترین گزینه راهنمایی میکنند.
۹. تقویت ارتباط با کاربران با ریلزهای اینستاگرام
سال ۲۰۲۳، سالی است که بازاریابان باید برای تبلیغ برند، ارتباط با افراد جدید و درگیری مخاطبان، به سراغ ویدیوهای کوتاه مانند ریلزهای اینستاگرام بروند. ریلزهای اینستاگرام (Instagram Reels)، ویدیوهای کوتاه حداکثر ۹۰ ثانیهای است که با ویدیو کلیپها، فیلترها، کپشنها، استیکرها و پسزمینههای تعاملی و درگیرکننده ساخته میشود.
اما چرا پلتفرم Meltwater، ریلزهای اینستاگرام را یکی از روندهای بازاریابی در سال ۲۰۲۳ معرفی کرده است؟
ریلزها از محتواهای مهم در الگوریتم اینستاگرام به حساب میآیند و با نمایش آن به افرادی که شما را دنبال نمیکنند، دنبالکنندگان بیشتری به حساب کاربریتان میافزاید.
۱۰. قدم به دنیای متاورس
نزدیک به دو سال است متاورس در گردشگری به موضوعی جذاب برای بازاریابی در سفر و صنعت هتلداری تبدیل شده است. از اکتبر ۲۰۲۱ میلادی که فیسبوک نام خود را به «متا» (Meta) تغییر داد، بسیاری از شرکتهای بزرگ فناوری، استارتاپهای گردشگری و شرکتهای هتلداری تلاش کردند تا با ساخت املاک در این جهان موازی، مسافران نسل آینده به خود جذب کنند.
کارشناسان در گزارش روندهای بازاریابی سفر Meltwater، متاورس را دنیای مجازی تعریف میکنند که کاربران میتوانند در آن به کاوش، بازی و معاشرت با دوستان همکاران بپردازند و رها از قیدوبندهای فیزیکی، با هدستهای VR به هر کجا که میخواهند سفر کنند و همین قابلیت متاورس، میتواند بیش از پیش به بازاریابان گردشگری و هتلداری کمک کند.
با پیشرفت روزافزون تکنولوژی در بازاریابی و با ورود بسیاری از شرکتهای مسافرتی به این فضای دیجیتال، از کابینهای مجازی شرکت هواپیمایی امارات گرفته تا ساخت هتل «M Social» در پلتفرم مجازی «Decenterland»، انتظار میرود مصرفکنندگان بخش زیادی از اوقات کار و استراحت خود را در فضای متاورس سپری کنند و این یعنی یک فرصت متفاوت برای جذب گردشگران.
سال ۲۰۲۳، سال سفرهای پایدار و فناوریهای نوین
بر اساس گزارشها و پیشبینیهای برترین وبسایتهای بازاریابی و کارشناسان این صنعت در Basis.net، حدود ۷۰ درصد از مصرفکنندگان بهدنبال مقاصد و گزینههای حملونقل پایدار در سفرهای آینده خود هستند. به عقیده آنها سال ۲۰۲۳، سالی است که بازاریابان سفر باید علاوه بر بهروزرسانی استراتژیهای محتوایی و سرمایهگذاری بر روشهای بازاریابی گوگل، به تبلیغ و بازاریابی روشهای پایدار سفر بپردازند و از تکنولوژیهای نوین مانند چتباتها، جستجوی صوتی، تورهای مجازی و هوش مصنوعی برای ارتقای تجربه مسافران استفاده کنند.
پیشنهاد «رسانه قطبنما»: