پایگاههای داده نقش بسیار حیاتی در موفقیت شرکتها ایفا میکنند، اما چگونه میتوان به یک منبع اطلاعاتی یکپارچه و درست دست یافت؟
قطبنما- پایگاههای داده، یک منبع حیاتی برای ارزیابی عملکرد هر شرکتی است. دسترسی به منابع اطلاعاتی قوی و درست، علاوه بر تقویت اتوماسیون در شرکتها، موجب ارتقای خدماترسانی به مشتریان و جلب رضایت آنها خواهد شد. حتی مشاغل کوچک نیز میتوانند با بهینهسازی دادههای شرکت و بهکارگیری آنها، به یک منبع «بیگ دیتا» (Big Data) مورد اطمینان دسترسی یابند.
با این حال، مزایای استفاده از اطلاعات تا حدی زیادی به کیفیت دادهها بستگی دارد. در صورت وجود خطا در دادهها، مدیران شرکت اعتماد خود را نسبت به این دادهها از دست داده و سعی میکنند بر اساس شواهد بصری، استراتژیهای کسبوکار خود را تعین کنند. این در حالی است که این روش خود مملو از خطاها و اشتباهات پیدرپی خواهد بود؛ چراکه نبود منبع اطلاعاتی کامل، توانایی شناخت درست پرسونا و نیازهای آن را از مدیران شرکتها خواهد گرفت.
از سویی دیگر به گفتهی کارشناسان، مدیریت نادرست و ضعیف دادهها منجر به بروز بدهی و هزینههای زیادی برای شرکتها خواهد شد. ۳۶درصد از مشاغل امروزی معتقدند که داشتن سواد دادهای یکی از ارکان اساسی پیشرفت شرکتهای آینده خواهد بود. اما راهحل دستیافتن به دادههای مورداطمینان و درست چیست؟
۱. تقویت پایگاههای دادهای
ایجاد چهاچوبها و فرآیندهای قوی و ایجاد محیطی کاری با سواد دادهای، از جمله عواملی است که منجر به قابل اعتمادکردن منابع اطلاعاتی شرکتها خواهد شد. برخی از این اقدامات عبارتند از:
داشتن یک سیستم «مدیریت ارتباط با مشتری» (CRM) قوی برای متمرکزکردن اطلاعات تماسها
ایجاد فرآیندهایی برای سازماندهی و تقسیمبندی دادهها
ادغام بین برنامهها
ارائهی برنامههای آموزشی سواد دادهای برای تیمهای کاری
تعیین استراتژی واضح در مورد چگونگی استفاده و نگهداری دادهها
۲. بررسی منابع ورودی دادهها
بسیاری از شرکتها برای اطمینان از درستی دادههای خود، منابع ورودی اطلاعات را چک کرده و مسیرهایی که اطلاعات خود را از آنجا به دست میآورند، بررسی میکنند.
بررسی مسائلی مانند اینکه دادهها چگونه به سیستم “CRM” افزوده میشود؟ یا اینکه آیا واردکردن دستی اطلاعات موجب پراکندگی دادهها خواهد شد، به شرکتها کمک خواهد کرد تا منشأ مشکلات دادهای خود را بهتر و سریعتر بیایند.
۳. بهینهسازی فرمها و کانالهای جمعآوری دادهها
پس از آگاهی از نحوه ورود دادهها به برنامههای شرکت، برندهای تجاری باید کانالهای جمعآوری اطلاعات خود را بهینهسازی کرده و اطلاعات داخل آن را بهدرستی تقسیمبندی کنند. برای جمعآوری دادههای معتبر، باید این فرآیند را برای تک تک منابع اطلاعاتی انجام داد.
۴. حذف سیلوهای دادهای
سیلوهای داده، مجموعهای از دادهها است که شرکتها به یک بخش از آن دسترسی داشته؛ اما امکان دسترسی به بخشهای دیگر برای آنها امکانپذیر نیست. آثار منفی سیلوهای داده مانند عدم شفافیت دادهها، ضعف کارایی و عدم اعتماد، موجب تضعیف عملکرد و بهرهوری شرکتها خواهد شد.
برای حذف سیلوهای داده، میتوان از سیستم “CRM” مرکزی بین بخشها استفاده کرد. با این کار دادهها بین برنامههای موجود به یکدیگر متصل شده و موجب افزایش هماهنگی میان همکاران و تیمهای شرکت خواهد شد.
۵. تقسیمبندی دادهها
سازماندهی دادههای شرکت، با اجازه کاربران صورت میگیرد و موجب افزایش ارزش کسبوکارها خواهد شد. برای سازماندهی بیشتر، باید دادههای موجود را تقسیمبندی کرد. شرکتها با تقسیمبندی اطلاعات از طریق برچسب زدن، تگها، لیست اعضا، گروهها یا سایر اقدامات، میتوانند به اطلاعات بیشتری در مورد مخاطبان خود دسترسی پیدا کنند. علاوه بر این، برندهای تجاری میتوانند دادهها خود را به بخشهای متنوعی از ترجیحات مشتریان، ویژگیهای جمعیتشناسی و سابقه خرید آنها تقسیم کنند.
پس از تقسیمبندی دادهها، شرکتها میتوانند دادههای خود را از طریق «پلتفرم یکپارچهسازی» بین برنامههای موجود ادغام کرده و بخشهای متنوع خود را همگامسازی کنند.
۶. تمیزکردن پایگاههای اطلاعاتی
حفظ کیفیت دادههای یک شرکت تجاری، به عوامل زیادی همچون نگهداری مداوم، پاکسازی و بهینهسازی پایگاههای اطالاعاتی بستگی دارد. برای دستیابی به اطلاعات مورداعتماد باید بین فواصل زمانی کوتاه پایگاههای اطلاعاتی را از دادههای نادرست پاکسازی کرد. برخی از اقدامات پاکسازی پایگاههای دادهای شامل حذف یا اصلاح دادههای زیر است:
دادههای نادرست
دادههای قدیمی
دادههای تکراری
در ادامه برای جلوگیری از تکرار دادهها و ورود دادههای نامناسب، میتوان استاندارهای گستردهای را برای ورود و نگهداری دادهها ایجاد کرد. پس از آن با همگامسازی دادهها با برنامههای شرکت میتوان به یک دیدکلی از منابع اطالاعاتی دست یافت. علاوه بر این، تنظیم و مستندسازی فرآیندها، راهکاری مناسب برای دستیابی به اطلاعات مورد اطمینان است.
۷. اتصال برنامهها و ادغام اطلاعات موجود
یکی از تاثیرگذارترین استراتژیها برای ارتقا پایگاههای اطلاعاتی، ادغام دادهها بین برنامههای مختلف است. این کار علاوه بر حذف سیلوهای داده، یک نمای یکپارچه از همهی دادههای موجود برای شرکتها ایجاد میکند و بهمحض تغییر در فرآیندها، دادههای موجود در دستههای مشخص را در اسرع وقت همگامسازی میکند.
۸. ایجاد داشبورهای گزارش
شرکتها باید بهجای پنهانکردن اطلاعات در داشبوردهای خصوصی، دادههای موجود را برای تیمهای عملیاتی خود شفافسازی کنند. شرکتهای دارای پایگاههای دادهای قابلاعتماد و درست، آنهایی هستند که موثرترین «شاخص کلیدی عملکرد» (KIP) کسبوکار خود را انتحاب کرده و آن را برای اعضای تیم عملیاتی خود بهطور شفاف و واضح توضیح میدهند. این کار علاوه بر ارتقای عملکر تیمهای عملیاتی در زمینههای فروش و بازاریابی، موجب کاهش میزان خطا و ایجاد مغایرت در دادهها میشود.
کلام آخر
دادههای شرکت مانند بخشی از هویت هر برند تجاری است که یکپارچهسازی و ارتقای آنها تاثیر بسیار زیادی در موفقیت شرکت در بازارهای جهانی، پیادهسازی استراتژیهای درست و جلب اعتماد مشتریان دارد. شرکتها با یکپارچهسازی اطلاعات و دستیابی به دادههای درست، میتوانند علاوه بر مدیریت جامع دادههای خود و دسترسی به یک نمای کلی از دادههای مشتریان، به بهترین نتایج و چشماندازها در کسبوکار خود دست پیدا کنند.
آخرین مقالات فروش و بازاریابی برندهای تجاری صنعت گردشگری را در وبسایت «قطبنما» دنبال کنید.