بهتوصیه کارآفرینان برتر، بررسی ایده اولیه، بررسی بازار، ارائه حداقل محصول قابلعرضه، شبکهسازی، پیداکردن تیم مناسب، جذب سرمایه و... برخی از مهمترین نکاتی است که کارآفرینان باید برای راهاندازی یک استارتاپ موفق به آن توجه کنند.
قطبنما: صاحبان ایده و بنیانگذاران استارتاپها بهدنبال آنند تا نیازهای جدید جامعه را شناسایی و محصول و خدمات جدیدی برای رفع آن ارائه کنند. اما راهاندازی یک استارتاپ هیچگاه کار آسانی نیست و بسیاری از کارآفرینان برای راهاندازی و توسعه کسبوکار خود با چالشهای بسیاری مواجه میشوند.
اما فرمول راهاندازی یک استارتاپ موفق چیست؟ کارآفرینان برای راهاندازی یک استارتاپ به چه نکاتی باید توجه کنند؟
برترین کارآفرینان در گفتگو با رسانه تحلیلی فوربز (Forbes) و برخی مدیران عامل شرکتهای بزرگ، ۸ گام مهم را برای راهاندازی یک استارتاپ موفق معرفی میکنند. اما پیش از آن باید بدانیم
استارتاپ چیست؟
استارتاپ چیست؟
استارتاپها کسبوکارهای نوپایی هستند که برای توسعه یک محصول یا خدمات منحصربهفرد و ارائه آن به بازار، تاسیس میشوند. ریشه استارتاپها را میتوان در نوآوری، رفع ضعف محصولات موجود یا ارائه کالا و خدمات کاملاً جدید پیدا کرد. شرکتهای بزرگی مانند «WeWork»، «Peloton» و «Beyond Meat» نیز از جمله استارتاپهایی هستند که امروزه رشد کرده و به یک تجارت سرشناس تبدیل شدهاند.
چگونگی کار یک استارتاپ
در یک استارتاپ مانند هر کسبوکار دیگر، گروهی از کارمندان برای تولید یا ارائه یک محصول با یکدیگر کار میکنند. اما آنچه یک استارتاپ را از سایر مشاغل جدا میکند، روش انجام کارها است.
شرکتهای باسابقهتر اغلب بر اساس روشهای قبلی و الگوهای موجود کار میکنند؛ اما استارتاپها از آنجایی که بهدنبال ارائه یک محصول یا خدمات جدید هستند، در نتیجه روشها و الگوهای جدیدی نیز برای پیشبرد کار خود میآفرینند.
یکی دیگر از عوامل کلیدی که استارتاپها را از سایر شرکتها متمایز میکند،
سرعت و رشد است. هدف استارتاپها ارائه سریع ایدههای جدید و ارتقای محصولات از طریق بررسی بازخوردها و دادههای مصرفی است. از طرف دیگر، آنها تلاش میکنند تا با گسترش پایگاههای مشتریان خود، سهم بیشتری از بازار را کسب کنند و به سودآوری برسند. در نهایت، یک استارتاپ با جذب سرمایه عمومی، به هدف نهایی خود یعنی عمومیشدن میرسد.
۸ گام برای پیشرفت کسبوکارهای نوپا
۱. بررسی ایده اولیه
مهمترین گام برای شروع یک استارتاپ بررسی ایده اولیه کار است. کارآفرینان پیش از شروع هر کاری باید میزان کارایی ایده اولیه و توانایی آن در رفع نیازهای واقعی و برآوردهنشده در بازار را بررسی کنند. برخی از مهمترین سوالهایی که یک کارآفرین باید از خود بپرسد عبارتند از:
- آیا ایده آنها میتواند یک مشکل اساسی را حل کند؟
- اگر چنین است، آیا پایگاه مشتریان بالقوه بزرگی برای استفاده از راهحل یا خدمات استارتاپ وجود دارد؟
بهعقیده کارآفرینان بزرگ Forbs، ایدهپردازی بر یک مشکل مهم و پرمخاطب، پایه موفقیت یک استارتاپ است. کارآفرینان برای تحقق این امر باید مشتریان بالقوه خود را بهخوبی مطالعه و نیازهای آنها را شناسایی کنند و با صرف کمترین سرمایه به آزمایش فرضیههای خود بپردازند.
صحبت، مصاحبه یا نظرسنجی از مشتریان بالقوه، یکی دیگر از راههایی است که منجر به شناخت بیشتر از مشتریان و سنجش میزان کارایی خدمات و محصولات استارتاپ برای آنها خواهد شد. در واقع کشف مشتریان هدف، اگرچه کاری سخت و زمانبر است و به یک برنامه منظم نیاز دارد، اما کسبوکارها را ازک اشتباهات در گامهای بعدی نجات میدهد.
۲. بررسی بازارهای موجود برای ایده
بررسی بازارهای موجود برای ایده استارتاپی، یکی از مهمترین مسائلی است که کارآفرینان باید بهدقت آن را بررسی کنند. برای درک درست از بازار، آنها میتوانند با مشتریان، تامینکنندگان و توزیعکنندگان بالقوه صحبت و یا با شرکت در نمایشگاههای تجاری، اطلاعات مفیدی درباره چشمانداز بازار کسب کنند.
کارآفرینان باید به یاد داشته باشند که هنوز قصد فروش چیزی را ندارند و تنها هدف آنها، بررسی فرصتها در بازارهای داخلی و خارجی است. همچنین، آنها میتوانند یک نمونه کوچک از محصول خود را بسازند و به مشتریان اجازه دهند آن را آزمایش کنند. بررسی بازخوردهای مشتریان، به کارآفرینان کمک میکند تا هدف خود را تنظیم کنند.
۳. تنظیم طرح کسبوکار
طرح کسبوکار (Business Plan) یک مدرک زنده است که جزئیات کسبوکارها را ترسیم میکند. این طرح شامل مواردی مانند محصول استارتاپ، چگونگی ساختار آن، تحلیل بازار، بودجه موردنیاز و... است و باید به چند سوال کلیدی پاسخ دهد:
- محصول یا خدمات استارتاپ شما چیست؟
- مشتریان بالقوه چه کسانی هستند؟
- استارتاپ شما چه نیازی را برطرف میکند؟
- چگونه میخواهید ایده خود را به یک سرمایهگذاری پولساز تبدیل کنید؟
در واقع کارآفرینان به کمک دید کلی برگرفته از طرح تجاری، متوجه میشوند آیا ایده کسبوکار آنها ارزش دنبالکردن دارد یا خیر. برای ترسیم یک طرح تجاری باید مراحل زیر را طی کرد:
- یادداشت خلاصه اجرایی، شامل: توضیح اجمالی از مشخصات شرکت، محصولات و خدمات، تحلیل و تناسبات بازار با محصول، ملاحظات مالی و افراد استخدامی موردنیاز
- شرح شرکت و مدل کسبوکار، خلاصهای از خدمات شرکت، جزئیات کسبوکار و چگونگی برآوردهکردن نیازهای بازار
- تجزیهوتحلیل شرایط بازار
- شرح خدمات یا محصول
- تعیین عملیاتها و نقشهای مدیریتی
- طراحی استراتژی بازاریابی و فروش
- جزئیات برنامه مالی و بودجه موردنیاز
در آخر کارآفرینان باید بارها و بارها طرح کسبوکار خود را مرور کنند و آن را همراه با رشد شرکت توسعه دهند. آنها باید توجه داشته باشند،
وجود یک ایده منحصربهفرد و خاص،
کوتاه و مختصربودن طرح و
امکان بهروزرسانی و تغییر آن در حین پیشرفت کسبوکار، مهمترین دلایلی است که به موفقیت یک طرح استارتاپی کمک خواهد کرد.
۴. تعیین ساختار کسبوکار
متداولترین ساختارهای تجاری شامل مالکیت انحصاری، مشارکت، شرکت با مسئولیت محدود (LLC) یا انواع مختلف شرکتها (شرکت استاندارد یا شرکت تجاری کوچک) میشود که هر یک از اینها دارای امنیت قانونی، ملاحظات مالیاتی و الزامات مالکیتی متفاوتی هستند.
برای مثال، مالکیت انحصاری اگرچه سادهتر و ارزانتر است و نیاز به مدارک زیادی ندارد؛ اما جدایی قانونی بین مالک و داراییهای شخصی و داراییهای تجاری او ایجاد نمیکند. در چنین شرایطی، در صورت شکایت یا شکست استارتاپ، داراییهای مالک به طلبکاران اعطا میشود.
در شراکت، دو یا چند نفر مالکیت کسبوکار را بر عهده گرفته و در سود و زیان آن با هم شریک هستند. شرکتهای با مسئولیت محدود با امکان وجود چند مالک، کارآفرینان را در برابر طلبکاران و دعاوی حقوقی محافظت میکند. شرکتها نیز از داراییهای کسبوکار در برابر طلبکاران محافظت میکنند و معافیتهای مالیاتی مختلفی را ارائه میدهند.
۵. ارائه حداقل محصول قابل عرضه
بعد از تحلیل بازار، کارآفرینان میتوانند یک «حداقل محصول قابلعرضه» یا (MVP) به بازار عرضه کنند. MVP حداقل چیزی است که میتوان در قالب محصول اولیه به مشتریان ارائه کرد و بازخوردها و میزان تعامل آنها را با محصول مورد بررسی قرار داد. کارآفرینان با ارائه این محصول میتوانند بهازای کمترین تلاش و هزینه به بیشترین میزان بازخورد مشتریان دسترسی پیدا کنند.
۶. شبکهسازی
کارآفرینان برای موفقیت باید شبکه ارتباطات خود را گسترش دهند و با صنعت خود درگیر شوند. ارتباط با فعالان صنعت، مشتریان، تامینکنندگان و همه کسانی که بهنحوهای با استارتاپ در ارتباط هستند، به کارآفرینان کمک خواهد کرد تا با ایدههای جدید مواجه شوند و کسبوکار خود را ارتقا ببخشند.
۷. پیداکردن تیم مناسب
یک کارآفرین باید سعی کند در همه زمینههای تجاری پیشرو باشد. برای تحقق این امر وجود شرکا و کارمندان بااستعداد و ماهر ضروری است. بهگفته کارآفرینان برتر forbs، یک ایده خوب با همران بد، هیچگاه تجارت موفقی نخواهد شد.
به همین دلیل کسبوکارها باید زمان کافی برای پیداکردن افراد مناسب اختصاص و پیش از استخدام هر فرد، تحقیقات لازم را در مورد مهارتهای او انجام دهند؛ چراکه استخدامهای نادرست و زودهنگام تاثیر زیادی بر فرهنگ شرکتها گذاشته و تغییر آن کار آسانی نخواهد بود.
۸. جذب سرمایه
یکی از کارهای اصلی کارآفرینان پس از راهاندازی یک استارتاپ، جذب سرمایه است؛ چراکه عدم توانایی در جذب سرمایه، یکی از مهمترین دلایل شکست بسیاری از شرکتها است.
از وامهای بانکی گرفته تا شراکت با تامینکنندگان و مشتریان بالقوه، از نمونه راهکارهایی است که کارآفرینان میتوانند برای جذب بودجه از آن استفاده کنند.
آخرین مقالات کارآفرینی و نوآوری را در وبسایت «
قطبنما» بخوانید.